Συνδικάτο Μετάλλου – Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής : Παραβάσεις που αποδεικνύουν την εγκληματική αμέλεια των εργοδοτών

Δημοσιεύτηκε στις

Μετά από  ελέγχους που πραγματοποίησε η μικτή επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας στον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αποδεικνύουν την εγκληματική αμέλεια των εργοδοτών.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26/01/2021 στο Ναυπηγείο ΑΤΣΑΛΑΚΗ,  στο πλοίο Πρωτοπόρος XVI, διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις :

  1. Στο συνεργείο ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ (ηλεκτρολογικές εργασίες) δεν υπήρχαν  προστατευτικά σε γωνιακούς τροχούς κοπής και το  βιβλίο παρουσιών ήταν αθεώρητο κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.
  2. Στο συνεργείο MODPLUS(ξυλουργικές εργασίες) δεν υπήρχε άδεια εργασιών για το συγκεκριμένο έργο ούτε βιβλίο παρουσιών.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 27/01/2021 στο Ναυπηγείο ΨΑΡΡΟΥ,  στο πλοίο  PR 594 δόθηκε διακοπή εργασιών στο συνεργείο ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ Δ.Κ. ΕΠΕ για σωρεία παραβάσεων του ΠΔ70/90,  όπως:  

  • Ικριώματα επικίνδυνα τοποθετημένα και ακατάλληλα
  • Εκτέλεση εργασιών με χρήση φλόγας σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή φωτισμό και κατάλληλο εξαερισμό.
  • Ρεύματα υψηλής τάσης 220 και 380 voltτα οποία δεν ήταν αναρτημένα, αλλά στο έδαφος πάνω στο χώρο εργασιών . Επίσης ο τεχνικός ασφαλείας δεν είχε εμφανιστεί.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ένα πολύ σοβαρό γεγονός που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 1/2/2021 , όταν από τους πολύ ισχυρούς ανέμους αποκολλήθηκε λόγω κακής συντήρησης η μικρή πλωτή δεξαμενή Περάματος , όπου από καθαρή τύχη δεν προκλήθηκε περαιτέρω σοβαρότατο ατύχημα καθώς δεν υπήρχε επάνω επισκευαζόμενο Πλοίο με συνεργεία.

Το συγκεκριμένο γεγονός καταδεικνύει και τις σοβαρές ευθύνες του Ο.Λ.Π., καθώς δεν συντηρεί τις υπάρχουσες υποδομές όπως πολλές φορές τα Σωματεία μας έχουν απαιτήσει,   παρά και τις εξαγγελίες του Ο.Λ.Π. για έργα υποδομής στον χώρο.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα των καθημερινών ελέγχων από τις Μικτές Επιτροπές Ελέγχου για την σωστή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας , που όμως με συστηματικό τρόπο τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις υπονομεύουν την λειτουργία τους , εξυπηρετώντας την Εργοδοσία και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων.

 Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα.

 

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης: Ανοιχτή επιστολή προς τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Κύριε Υπουργέ Από τα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ως Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ ότι επισκέπτεστε το νομό μας...

Ανακοίνωση Εργατικών Κέντρων – Ομοσπονδιών και Πρόταση Νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα παίρνουμε την πρωτοβουλία...

Σωματείο Καθαριστών-Καθαριστριών Πειραιά: Για τις εκλογές του Σωματείου στον Κορυδαλλό

Με μεγάλη προσέλευση και ενθουσιασμό ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, ξεκίνησαν οι αρχαιρεσίες του...