Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής : Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας

Δημοσιεύτηκε στις

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

Συνάδελφοι ηλεκτρολόγοι στην κατασκευή, τα ασανσέρ, τη μαθητεία,

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, οργανωνόμαστε στο Συνδικάτο μας απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση που στο όνομα του κέρδους παίζουν με τις ζωές μας. Αντί να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας με επαρκή προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, να αυξήσουν τα δρομολόγια των ΜΜΜ, να μειώσουν τους μαθητές στις τάξεις, να πάρουν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ρίχνουν το φταίξιμο για την πανδημία στην «ατομική ευθύνη» και τις ελπίδες τους στο εμβόλιο που αν και αναγκαίο δεν επαρκεί χωρίς τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνει το ταξικό κίνημα.

Την ίδια στιγμή τσακίζουν ότι έχει απομείνει στην κοινωνική ασφάλιση. Ιδιωτικοποιούν ουσιαστικά την επικουρική ασφάλιση και απαλλάσσουν εργοδότες και κράτος από το «κόστος» της κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα μοιράζουν ζεστό χρήμα δισεκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από το τζογάρισμα των εισφορών των νέων ασφαλισμένων από 1/1/2022.

Φέρνουν την απλήρωτη 10ωρη εργασία αυξάνοντας τις επιλογές των εργοδοτών στα ωράρια – λάστιχο που εφαρμόζουν ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια και μιλάνε για 6μηνη «διευθέτηση» του επιπλέον χρόνου παραμονής στην εργασία. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως όταν «έχει δουλειά» υπάρχει πίεση από τους εργοδότες και εντατικοποίηση της εργασίας και όταν η δουλειά μειώνεται» έχει ανεργία.

Η πολιτική της ΝΔ φέρνει δικαιολογημένα απογοήτευση. Φοβούνται τη στιγμή που η απογοήτευση γίνει αντίδραση και διάθεση για αγώνα, οπότε βάζουν στο στόχαστρό τους το ταξικό κίνημα. Βάζουν εμπόδια στη λειτουργία των σωματείων, ακυρώνουν την πιο δημοκρατική διαδικασία που είναι η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Εφαρμόζουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία δηλαδή δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να αλλοιώνουν τις αποφάσεις των σωματείων και να ψηφίζουν ακόμα και οι ίδιοι. Με αυτό τον τρόπο πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για το 50%+1 των μελών για την κήρυξη απεργίας.

Ταυτόχρονα ενισχύουν τα μέτρα καταστολής φακελώνοντας όσους εργάτες αγωνίζονται. Δίνουν τη δυνατότητα στην αστυνομία να διαλύει συγκεντρώσεις ή και να φορτώνει στους επικεφαλείς των συγκεντρώσεων τα αποτελέσματα ενεργειών προβοκατόρικών ομάδων.

Την ίδια στιγμή μια απεργία θα κηρύσσεται παράνομη αν γίνεται περιφρούρηση έξω από το χώρο δουλειάς, αφού θα θεωρείται άσκηση «ψυχολογικής βίας» και θα φορτώνουν με ποινικές ευθύνες τα συνδικάτα. Με άλλα λόγια ανοίγει ο δρόμος για το στήσιμο μηχανισμού απεργοσπασίας από την εργοδοσία. 

Στο πλάι όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα στέκει η συμβιβασμένη πλειοψηφία που βρίσκεται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και δεν λένε κουβέντα για τα νέα μέτρα. Με κάθε δυνατό τρόπο βάζει πλάτη ώστε αναίμακτα όλες οι κυβερνήσεις να συνεχίζουν το αντιλαϊκό τους έργο. Δεν βγάλανε «άχνα» για το 50%+1, για την κατάργηση της Γενικής συνέλευσης, για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, για τα δώρα στους εργοδότες, για την 10ωρη εργασία. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να απομονωθούν από τους εργαζόμενους παντού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ
ΜΑΣ

Αν εργοδοσία και κυβέρνηση νομίζουν ότι θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια είναι βαθιά γελασμένοι. Οι εργαζόμενοι έχουμε τεράστια πείρα. Ότι κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα μεγάλων ταξικών συγκρούσεων με τους εργοδότες, τις κυβερνήσεις τους και τους μηχανισμούς τους.

Αυτή η πείρα να γίνει απόφαση και διάθεση για αγώνα. Είναι ο μόνος δρόμος που ανοίγει προοπτική για την ζωή της εργατικής τάξης. Το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» μας έφερε στη σημερινή κατάσταση όπου κάθε λαϊκό σπίτι τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα.

Βάζουμε μπροστά τα δικά μας συμφέροντα. Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη για εργασία και ζωή με δικαιώματα. Άλλωστε ο πλούτος που βρίσκεται γύρω μας περνά από τα δικά μας χέρια.

Είναι ανάγκη και υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας , τις οικογένειές μας και τις επόμενες γενιές να βάλουμε εμπόδια στις πολιτικές που μας τσακίζουν τη ζωή. Ο μόνος δρόμος που ανοίγει αυτήν την  προοπτική είναι η συσπείρωση στο σωματείο και ο ανυποχώρητος αγώνας με αιτήματα που θα βάζουν στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Είναι εφικτή και ρεαλιστική πρόταση η ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας, η πρόσληψη μόνιμου και επαρκείς προσωπικού στις δομές Υγείας. Η κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας.

Να αυξηθούν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις.

Να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μειώνοντας τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τμήμα. Ταυτόχρονα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Να μη τολμήσουν να φέρουν για ψήφιση των 10ωρη εργασία. Να εφαρμοστεί παντού το 7,5ωρο – 5μερο – 37,5ωρο για κάθε εργάσιμη εβδομάδα για όλους τους ηλεκτρολόγους.

Να εφαρμοστούν οι κλαδικές συμβάσεις χωρίς εξαιρέσεις.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στη λειτουργία των σωματείων. Το σωματείο είναι σπίτι για κάθε εργαζόμενο που θέλει να παλέψει. Θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Προετοιμαζόμαστε σε κάθε χώρο δουλειάς, να αναμετρηθούμε με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της. Να ανοίξει η συζήτηση παντού δεν χωρά άλλη αναβολή.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: 24 Αυγούστου 8μμ στο Μόλο της Ιτέας- Λευτεριά στην Παλαιστίνη

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 8:00 μμ ΣΤΟ ΜΟΛΟ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΗΡΩΪΚΟ ΛΑΟ...

ΕΛΜΕ Πειραιά: Συμβασιούχοι αναπληρωτές άνεργοι και με άδειες τσέπες μέσα στο κατακαλόκαιρο

Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας για τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης! Συμβασιούχοι αναπληρωτές άνεργοι και με...

Σωματεία Αλεξανδρούπολης: Όλοι 24 Αυγούστου στις 8μμ στο Φάρο Αλεξανδρούπολης

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 20:00 Μ.Μ ΣΤΟ ΦΑΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ...