Σωματείο Εργαζ. Νοσοκομείου Θριασίου : Συνεχίζουμε τον αγώνα για ενίσχυση του Θριασίου νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας

Δημοσιεύτηκε στις

Συνεχίζουμε τον αγώνα για ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων και άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στις 9 π.μ.

Συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας

Συμμετείχαμε στη συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, μαζί με συναδέλφους από τα νοσοκομεία ΝΙΚΑΙΑΣ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ, ΜΕΤΑΞΑ, ΤΖΑΝΕΙΟ, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ και ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ. Μαζί μας διαδήλωσαν αντιπροσωπείες από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, την ΠΕΜΕΝ, το Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας και άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής.

Αντιπρόσωπος του Σωματείου μας συμμετείχε στη συνάντηση με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ, όπου αναδείξαμε ότι η συνέχιση της επιδημίας σε συνδυασμό με τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες επιβάλλουν την άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας για να σταματήσει η μετατροπή τους σε μονάδες υγείας «μιας νόσου», που έχει αφήσει χιλιάδες οικογένειες χωρίς υγειονομική περίθαλψη.

  • στα Κέντρα Υγείας, όπου λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα, έχει ανασταλεί μεγάλο μέρος της λειτουργίας π.χ. έχει ανασταλεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας τις καθημερινές μετά τις 9 μ.μ. και τις Κυριακές
  • στα Κέντρα Υγείας της περιοχής υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό π.χ. το Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου στελεχώνεται μόνο από 1 γενικό γιατρό, 3 παθολόγους, 1 καρδιολόγο, 1 νευρολόγο, 1 οφθαλμίατρο και 1 νοσηλεύτρια.
  • σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, προκάλεσε η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων για τον πληθυσμό, χωρίς καμία εκπαίδευση των εργαζομένων και χωρίς καμία ενίσχυση με προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με 260 κενές οργανικές θέσεις, όπου η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου γίνεται με «ανακύκλωση» του ήδη ανεπαρκούς προσωπικού.

  • τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες των νοσοκομείων και κέντρων υγείας
  • παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί «θωράκισης του ΕΣΥ», ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1632 εργαζόμενους, τον τελευταίο χρόνο (από 78.220 τον Ιανουάριο 2020 σε 76.588 το Δεκέμβριο 2020)
  • οι ελλείψεις σε εξοπλισμό θα μεγαλώσουν γιατί μειώνεται η χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων κατά 22 εκατ. και για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ., ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ.

Στα αιτήματα μας, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ απέφυγε να απαντήσει, εκφράζοντας μόνο την «αναγνώριση της προσφοράς μας».

Επιβεβαίωσε όμως τον κυβερνητικό σχεδιασμό για συνέχιση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την επιδημία για να επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και Πρόνοια.

Γι’ αυτό, στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» (Έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη), που αποτελεί τη βάση για τα νέα «Μνημόνια», προτείνονται:

  • «Αύξηση διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας των δημόσιων νοσοκομείων». Δηλαδή, μετατροπή σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια,
  • «Ανάπτυξη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας όπως με συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές, ή συμβάσεις εκχώρησης.». Δηλαδή επέκταση των ΣΔΙΤ, με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντι μας – εκτός από την επιδημία – έχουμε την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιοποιεί την επιδημία για να προωθηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «εκκρεμούσαν».

Με αυτή την πολιτική και τους επιχειρηματικούς ομίλους που υπηρετεί, χρειάζεται να συγκρουστούμε για να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνεχίζουμε τον αγώνα  μας με Συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου και συμμετοχή στην Πανελλαδική Στάση την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου

Περισσότερα

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ- ΕΝΕΔΕΠ- Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοξυλουργών: 48ωρη Πανελλαδική Προειδοποιητική Απεργία 22 – 23 Οκτώβρη

Συνάδελφοι, ες Απευθύνουμε κάλεσμα στα μέλη μας και σε όλα τα πληρώματα, όλων των ειδικοτήτων,...

Ταξική Ενότητα στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων: Χαιρετίζουμε τον αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι στο Avra

Οι εκλεγμένοι με την  Ταξική ενότητα στο σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων χαιρετίζουμε τον αγώνα που έδωσαν...