Ένωση Ιδιωτ. Υπαλλήλων Ηρακλείου : Καμία απόλυση στα προγράμματα στέγασης προσφύγων στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε στις

Μετά τις δάφνες και τις επιβραβεύσεις για την πανελλαδική επιτυχία των προγραμμάτων διαχείρισης του προσφυγικού στην Κρήτη έρχεται … το πετσόκομμα της χρηματοδότης και οι απολύσεις.

Τα τελευταία 3 χρόνια η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι του Ηρακλείου, η ΠΕΔ, η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Ενώσεις, το Επιμελητήριο Ηρακλείου κα, υλοποιούσε το πρόγραμμα ESTIA «Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία» μέσω της MKO – εταιρίας, του Πλοηγού για το Ηράκλειο και τη Σητεία. 

Αιφνιδιαστικά η Αναπτυξιακή Ηρακλείου προκήρυξε νέες θέσεις εργασίας για να απορροφήσει την πλειοψηφία των θέσεων εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού στον Πλοηγό, για το νέο έτος. Η απόφαση αυτή σχετίζεται άμεσα με το «μαχαίρι» στα κονδύλια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που πηγαίνουν στη διαχείριση των προσφύγων πανελλαδικά και στην Κρήτη, με άμεση αντανάκλαση στις θέσεις εργασίας, στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πρόσφυγες.

Πλέον, το πρόγραμμα ESTIA θα τμηματοποιηθεί και θα υλοποιείται άμεσα και από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και από τον Πλοηγό που έτσι και αλλιώς βέβαια είναι η επιχειρήσεις – συγκοινωνούντα δοχεία.
Πρακτικά, το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων εργασίας στον Πλοηγό μεταφέρονται στην Αναπτυξιακή, μέσω της απόλυσης της μεγάλης πλειοψηφίας του εξειδικευμένου προσωπικού που μέχρι τώρα είχε σύμβαση εργασίας με τον Πλοηγό και καλούνται οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν αίτηση πρόσληψης για τις θέσεις που εργάζονται μαζί με όποιον άλλο ενδιαφέρεται, με αλλαγή των εργασιακών όρων προς το χειρότερο απεμπολώντας τα συγκροτημένα δικαιώματα και με μετατροπή τους από εργαζόμενους σε “εργολάβους” μέσω σύμβασης έργου, δηλαδή με μπλοκάκι. Πέρα από το γεγονός ότι οι ήδη εργαζόμενοι μπαίνουν στη διαδικασία να «διεκδικήσουν» την θέση τους μέσω πρόσκλησης, σημαντικός αριθμός από αυτούς θα βρεθεί χωρίς δουλειά την Πρωτοχρονιά και μάλιστα εν μέσω Πανδημίας, αφού οι συνολικές θέσεις εργασίας μειώνονται.

Η ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης πανελλαδικά και τοπικά είναι τεράστια στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού, τόσο για τους αιτούντες άσυλο, με τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα, την προώθηση τους σε “δομές- φυλακές” και τις αλλαγές στους όρους απόδοσης διεθνούς προστασίας προς το χειρότερο, όσο και για τους εργαζόμενους με την περιστολή δικαιωμάτων και την δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας τους, την ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ο περιορισμός της χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ESTIA που υλοποιείται πανελλαδικά αλλά και στην Κρήτη που παρείχε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης δείχνει προς τα πού το πάει η Κυβέρνηση.

Αυτή η μεταβολή των όρων εργασίας στην προκήρυξη που έχει ανακοινωθεί, ξεμπερδεύει μεμιάς, με επιδόματα, απεργίες, άδειες, εργατικά ατυχήματα κλπ, αφού εμφανίζει τους εργαζόμενους, σαν ελεύθερους επαγγελματίες. Το πιο σημαντικό όμως, δεν διασφαλίζει τη συνέχιση των συμβάσεων για το σύνολο του υψηλά ειδικευμένου στο πρόγραμμα προσωπικού, με κίνδυνο να πεταχτούν στο δρόμο εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας, που ήδη δούλευαν σε καθεστώς ανασφάλειας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Καλούμε την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους που εμπλέκονται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Απαιτούμε :

• Καμία απόλυση και αλλαγή σύμβασης στους εργαζόμενους στα προγράμματα στέγασης προσφύγων. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να απορροφηθούν οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης των προγραμμάτων.
• Καμία μείωση της χρηματοδότησης στα προγράμματα αυτά που συνεχίζουν και εξυπηρετούν χιλιάδες πρόσφυγες.
• Πλήρης κρατική χρηματοδότηση και δημιουργία κρατικών οργανισμών και υποδομών για τις ανάγκες διάσωσης, φιλοξενίας, περίθαλψης και φροντίδας προσφύγων και μεταναστών που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
• Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και ένταξη τους στους κρατικούς οργανισμούς. Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού όπου χρειάζεται

Περισσότερα

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού: Για την προσπάθεια στοχοποίησης των φαντάρων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού καταγγέλλει την προσπάθεια στοχοποίησης των διαμαρτυρόμενων φαντάρων ενάντια στη...

Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής: Καταγγελία του Συνδικάτου Φαρμάκου για την εργοδοσία της Medichrom

Το Συνδικάτο Φαρμάκου-Καλλυντικού Αττικής καταγγέλλει στους εργαζομένους του κλάδου την εργοδοσία της εταιρείας MEDICHROM...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Καμία βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας από κοινού με το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής – Βοιωτίας...