Το Αγωνιστικό Μέτωπο στην ΟΤΟΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους των τραπεζών σε επαγρύπνηση.

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥ:

  • ΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΑΜΙΕΣ ΣΤΑ SUPERMARKETS ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
  • ΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΙΝΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ… ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ… ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ «ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΕΣ, ΒΕΛΟΝΑΚΙΑ…»

  Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τη Δευτέρα (σημ. 7.12.20) συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε το Κ.Κ.Ε. απαιτώντας να μην κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών, με σοβαρά αρνητικές συνέπειες που έχει αυτή η εξέλιξη για τους κατοίκους ιδιαίτερα στην περιφέρεια, στις απομακρυσμένες περιοχές, στα νησιά. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ απαίτησε να μην υπάρξει καμία αρνητική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις και καμία απόλυση τραπεζοϋπαλλήλων, με τις επιλογές που έχουν κάνει οι τράπεζες για αποσχίσεις, «εθελούσιες» απολύσεις, αναγκαστικές μετακινήσεις, υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία επ’ άπειρον κλπ

Στην ερώτηση των βουλευτών κλήθηκε να απαντήσει ο αρμόδιος για θέματα τραπεζών υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός, ο οποίος ήταν αποκαλυπτικός για όσα ετοιμάζουν οι τράπεζες. Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον που παρουσιάστηκε στα έδρανα της Βουλής για το επάγγελμα του τραπεζοϋπάλληλου και πώς ακριβώς θα λειτουργούν οι τράπεζες σύμφωνα με τον υφυπουργό, προκειμένου να «εξυπηρετούν το ρόλο τους»; Καταθέτουμε αυτολεξεί από τα πρακτικά της Βουλής….:

«…. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, ωστόσο, ότι υπάρχει κομμάτι του πληθυσμού- ιδιαίτερα υπέργηροι και άλλοι- που δυσκολεύεται πολύ σε αυτή τη φάση να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες συνθήκες. Γι αυτό ακριβώς και ζητούμε από τις τράπεζες να έχουν όσο είναι δυνατόν περισσότερο προσφορές υπηρεσιών, οι οποίες να προσεγγίζουν ακριβώς αυτά τα τμήματα του πληθυσμού. Γι’ αυτό και είπα ότι δύο τρόποι υπάρχουν αυτή τη στιγμή: Αφενός μεν η υποκατάσταση με κάποιο εμπορικό κατάστημα, επιτόπου, όπου γίνεται η συναλλαγή και κατάθεσης και ανάληψης, κάτι το οποίο κάνουν και μας διαβεβαιώνουν ότι θα το κάνουν οι τράπεζες… και αφετέρου να υπάρξει η δυνατότητα των κινητών συνεργείων ΑΤΜs ώστε 1 ή 2 φορές την εβδομάδα να πηγαίνουν στα χωριά, στις κοινότητες, στις κωμοπόλεις εκείνες όπου είναι πληθυσμός ο οποίος δεν μπορεί να μετακινηθεί είτε να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες.»

Όσον αφορά στα εργασιακά θέματα των τραπεζοϋπαλλήλων, για τα οποία ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων για τις απολύσεις: τις εθελούσιες, τις αποσχίσεις, τη στοχοθεσία, τις μετακινήσεις, η αποστομωτική απάντηση του υφυπουργού ήταν: «… θα έλεγα ότι στα θέματα των εργαζομένων νομίζω μέχρι αυτήν τη στιγμή ότι δεν έχουμε κάποιο σημαντικό ¨παρατράγουδο¨. Υπάρχει η δυνατότητα εθελούσιων εξόδων και μάλιστα νομίζω με εξαιρετικές συνθήκες αυτή τη στιγμή- το γνωρίζουν πολύ καλά οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι άλλοι- και άρα δεν δημιουργούνται μέχρι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερες ανησυχίες για τα θέματα των εργαζομένων…»

Τι παραδέχεται δηλαδή η Κυβέρνηση με αυτή την τοποθέτηση; Ότι δε θα επιβάλλει στις Διοικήσεις των τραπεζών να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους σε εκείνες τις περιοχές που υπάρχει πληθυσμός που δεν είναι εξοικειωμένος με την ηλεκτρονική τραπεζική. Ότι υπερθεματίζει στην επιλογή των τραπεζών να επιτρέψουν σε εμπορικά καταστήματα να διαχειρίζονται τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων (και εκεί που θα πηγαίνει ο συνταξιούχος να αγοράσει ένα κιλό φέτα ή να πληρώσει το λογαριασμό του κινητού του, να μπορεί να κάνει ταυτόχρονα και ανάληψη 100€ από το βιβλιάριό του). Ότι το μέλλον των τραπεζών επιστρέφει σε παλιότερες δεκαετίες όπου τραπεζικά οχήματα περιόδευαν στα χωριά και τις κωμοπόλεις και εξυπηρετούσαν τη «μικρή πελατεία». Αυτό σημαίνει για τις κυβερνήσεις και τους τραπεζίτες πρόοδος και επανάσταση στην τραπεζική! Αυτό εννοούν όταν λένε ότι «η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης και στον τραπεζικό τομέα γίνεται με πράξεις κάθε μέρα».

Και σπρώχνουν τους τραπεζοϋπάλληλους στις εθελούσιες χωρίς μάλιστα να ντρέπονται να διαφημίζουν από τα βουλευτικά έδρανα τις επιλογές αυτές των τραπεζών ως ιδιαίτερα θετικές. Χωρίς να ντρέπονται να κάνουν το άσπρο μαύρο. Να κομπάζουν ότι μείωσαν κατά 50% τα κόκκινα δάνεια, χωρίς λέει να έχουν χρησιμοποιήσει ένα ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, την ίδια στιγμή που έχουν ξεκοκαλίσει τα λαϊκά νοικοκυριά, που έχουν κάνει του κόσμου τους πλειστηριασμούς, που πέρασαν το νέο πτωχευτικό κώδικα, που επέτρεψαν με τους νόμους τους στις Διοικήσεις των τραπεζών να μειώνουν τις θέσεις εργασίας, να κάνουν αποσχίσεις, να απολύουν, να αντικαθιστούν το τακτικό τους προσωπικό με εργαζόμενους τρίτων εταιρειών, δανεικούς, και άρα χωρίς σταθερά εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Έχουν το θράσος μάλιστα να επικαλούνται τη συμφωνία των τραπεζιτών με την ΟΤΟΕ που επί της ουσίας είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων μιας και λύνει τα χέρια στους εργοδότες να εκβιάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν είτε το ξενιτεμό σε άλλο νόμο είτε την εξ’ αποστάσεως εργασία, είτε την απόλυση. Να κάνουμε και το σταυρό μας δηλαδή που έχουμε μια κάποια δουλίτσα! Κι ας έχουν μείνει ξεκρέμαστοι δεκάδες εργαζόμενοι της ΠΕΙΡΑΙΩΣ που ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί. Κι ας είναι άλλοι τόσοι που απειλούνται ότι θα δουλεύουν εξ αποστάσεως μέχρι να δεήσει η τράπεζα να ανοίξει κάποια θέση. Κι ας είναι στον αέρα εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι της ΑΛΦΑ ΒΑΝΚ που πηγαίνουν στη CEPALυπογράφοντας κατάπτυστες συμβάσεις. Κι ας βγαίνουν από τρίτες εταιρείες προκηρύξεις για θέσεις ταμία σε τράπεζες, τη στιγμή που οι τραπεζοϋπάλληλοι διώχνονται άρον άρον. Δεν είναι λοιπόν ότι τους περισσεύει το προσωπικό. Απλά δε θέλουν να έχουν προσωπικό με συγκροτημένα δικαιώματα, με συμβάσεις και κανονισμό εργασίας.

Συνάδελφοι

Επειδή με αυτές τις εξελίξεις δεν μπορεί κανείς να εφησυχάζει το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί όλους τους εργαζόμενους των τραπεζών σε επαγρύπνηση.

Απαιτούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απόλυση, καμία απόσχιση
  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Να μην κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών και να συνεχίσει απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του λαού.
  • Ούτε να σκεφτούν να καταθέσουν προς ψήφιση το νέο νόμο για τα εργασιακά και τη συνδικαλιστική δράση

 

Περισσότερα

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αλληλεγγύη στο φαντάρο που στοχοποιήθηκε από βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΕΜΕΝ εκφράζει την απερίφραστη αλληλεγγύη της στους φαντάρους, τα παιδιά μας, που ασκούν...

Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού : Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τη στοχοποίηση των φαντάρων

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους τη στοχοποίηση των φαντάρων που εκφράζουν τη...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Στρατιωτικών : Η ελευθερία της έκφρασης και της διαμαρτυρίας είναι δικαίωμα ακόμη και των στρατευμένων

Στο άκουσμα τρομοκράτησης νέων στρατευμένων που συμμετέχουν σε λαϊκές, φιλειρηνικές εκδηλώσεις και εκφράζονται ελεύθερα...