Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Όχι επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους- επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος

Δημοσιεύτηκε στις

Αντί για νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να καταβληθεί επίδομα Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ στους χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας προκαλούν τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα, που δεν διαψεύδονται από την κυβέρνηση, για αποκλεισμό της πλειοψηφίας των εργαζομένων από την καταβολή της όποιας «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης». Ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι υποκριτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, περί  «αμέριστης συμπαράστασης» και «σεβασμού» στους υγειονομικούς.

Η νέα πρόκληση σε βάρος μας έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη απόφαση για παράταση (μέχρι τον Απρίλιο 2021) της προθεσμίας για την έκδοση πορίσματος της Επιτροπής για τον καθορισμό των δικαιούχων για τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, που διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συνάδελφων (γιατρών, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κλπ).

Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων της άρχουσας τάξης, συνεχίζει να μοιράζει δις επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι ακόμα και σε συνθήκες επιδημίας και κρίσης, όπου εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες είναι αντιμέτωπες με την φτώχεια, την ανεργία και τα λουκέτα, «προέχει η στήριξη της επιχειρηματικότητας».

Πολύ περισσότερο, που όπως καταγράφεται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τεράστια συσσωρευμένα κέρδη, θα συνεχίσουν να πληρώνουν λιγότερο από το 7% των συνολικών φορολογικών εσόδων, αλλά και εμείς, μαζί με τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες θα κληθούμε να τα πληρώσουμε τις νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές:

  • με την αύξηση των φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 420 εκατ. (από 10,05 δις σε 10,47 δις το 2021)
  • με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 340 εκατ. (το 20121, ο ΦΠΑ θα φτάσει τα 18,2 δις και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης»θα φτάσουν τα 6,78 δις)

Αγανακτούμε γιατί δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα, επειδή οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τα μισθολόγια του 2011 και 2015, τον ΕΝΦΙΑ, την Εισφορά Αλληλεγγύης και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από τέσσερις μηνιαίους μισθούς. Αλλά και γιατί βλέπουμε χιλιάδες συνανθρώπους μας να αδυνατούν να καλύψουν έστω και βασικές ανάγκες τους και τη φτώχεια και την ανεργία να πλημμυρίζει τις γειτονιές που ζούμε.

Εξοργιζόμαστε γιατί, στα πλαίσια του βάρβαρου συστήματος που ζούμε, ακόμα και η επιδημία, που συνεχίζει να στερεί τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους  παγκοσμίως, αποτελεί πηγή πλουτισμού για τους λίγους, γιατί «δημιουργεί και σημαντικές ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στην Ελλάδα και κυρίως τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.». Όπως προκλητικά καταγράφεται στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» (Έκθεση επιτροπή Πισσαρίδη), που αποτελεί τη βάση για τα νέα «Μνημόνια» της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της.

Δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται τα δικαιώματα μας για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, γι’ αυτό απαιτούμε:

κατάργηση των επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών στους επιχειρηματικούς ομίλους

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, ξεκινώντας από την καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων. Επίδομα 600 ευρώ στους ανέργους.

► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Περισσότερα

Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Αττικής: 20 Οκτώβρη εκλογοπολογιστική συνέλευση

Εργαζόμενη-ε στην κλωστοϋφαντουργία, τον ιματισμό, το δέρμα, τα βιομηχανικά πλυντήρια, τη στρωματοποιία, Σε καλούμε στην...

Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου: Καταγγέλλουμε την απόπειρα στοχοποίησης και τρομοκράτησης στρατευμένου

Καταγγέλλουμε την απόπειρα στοχοποίησης και  τρομοκράτησης στρατευμένου από βουλευτές  της ΝΔ  και του ΣΥΡΙΖΑ...

Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού – Δέρματος: Για το εργοδοτικό έγκλημα σε εκκοκκιστήριο στη Λάρισα

Η  (ΟΕΚΙΔΕ) εκφράζει την οργή και την αμέριστη θλίψη της για το νέο εργοδοτικό...