Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου : Απεργούμε 26 Νοέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Η προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης σε σχέση με την πανδημία περνάει πια στο στάδιο του κοινωνικού κανιβαλισμού. Η κυβέρνηση επιχειρεί με τη συνδρομή διαφόρων «προθύμων», αναλυτών ή «ειδικών», να εγκλωβίσει εκεί τη σκέψη του λαού, σε μια προσπάθεια να τον κάνει συνένοχο στο «κακό σενάριο», όπως λένε. Όμως αυτό το «κακό σενάριο» έχει τη σφραγίδα της ίδιας της κυβέρνησης, του κράτους, της εργοδοσίας και όλων των αστικών κομμάτων. Γιατί, ποιος έχει την ευθύνη για την επικίνδυνη έξαρση των κρουσμάτων ανάμεσα σε εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς του κλάδου όπως και σε μεγάλα εργοστάσια, εμπορικά πολυκαταστήματα κ.ά., που καταγράφουν εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά;

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ για τα πρωτόκολλα – λάστιχο, για το ότι δεν γίνονται έλεγχοι σε τέτοιους χώρους, παρέχοντας «ασυλία» στην εργοδοσία είτε να κρύβει κρούσματα για «να βγει η δουλειά», είτε να μη δίνει άδειες ακόμα και σε εργαζόμενους που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα;

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ για το στριμωξίδι κάθε μέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν όχι η κυβέρνηση, που εξακολουθεί να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα, ενώ «ειδικοί» συστήνουν να μην τα …πολυχρησιμοποιούμε; ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ για τα 25άρια τμήματα στα σχολεία, για την έλλειψη ουσιαστικής ιχνηλάτησης; Ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις, που κάνουν γιατρούς και νοσηλευτές να ζουν κάθε μέρα αυτό το …«κακό σενάριο».

Η πρόκληση απογειώνεται, ακούγοντας τους απολογητές αυτής της πολιτικής να φορτώνουν στο λαό την ευθύνη ακόμα και για την οικονομική κρίση. Διάφοροι «αστέρες» του «κοινωνικού αυτοματισμού» λένε για παράδειγμα ότι αυτοί που θα πληρώσουν την «κρίση του κορονοϊού» είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, σε αντίθεση με τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι «κάθονται και πληρώνονται» από τη δουλειά των πρώτων. Επομένως, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πρέπει να είναι ακόμα πιο «υπεύθυνοι», γιατί όλοι οι άλλοι είναι «αναίσθητοι τεμπελχανάδες». Αλλη, πιο …προωθημένη προσέγγιση «δείχνει» ως θετικό παράδειγμα τη σουηδική κυβέρνηση, που στο όνομα της «ανοσίας της αγέλης» οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες συνταξιούχους. «Δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος», λένε, χειροκροτώντας τη βαρβαρότητα, αφού έτσι «έσωσε τους νέους εργαζόμενους», σώζοντας την «οικονομία», δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Και ο διαγωνισμός επιχειρημάτων αθλιότητας συνεχίζεται, με το «η νεολαία σκοτώνει τους παππούδες» να δίνει τη σκυτάλη στο «αφήστε τους συνταξιούχους να πεθάνουν, προ- κειμένου να σωθούν η χώρα και η νεολαία»…

Να λοιπόν που το μότο «ο θάνατός σου η ζωή μου» μπαίνει με όλο και μεγαλύτερο κυνισμό στην ατζέντα από αυτούς που έχουν βάλει πλάτη, ώστε το κρατικό σύστημα Υγείας να λειτουργεί με κριτήριο την Υγεία ως εμπόρευμα, παρά την αυτοθυσία και την προσφορά των χιλιάδων υγειονομικών. Από αυτούς που στηρίζουν χρόνια τώρα την επιχειρηματική δράση σε όλες τις βαθμίδες της, μετατρέποντας σε «τζόγο» την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Από τους ίδιους που χωρίζουν τους εργαζόμενους σε «ανεύθυνους» και «υπεύθυνους», για να κρύψουν την επιλεκτική και εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Από όσους αποθεώνουν με κάθε ευκαιρία τη λογική «κόστους – οφέλους» σε σχέση με την ουσιαστική προστασία του λαού, είτε από πανδημίες είτε από φυσικά και άλλα φαινόμενα. Όσο «αναβαθμίζεται» αυτή η πρωτόγονη προπαγάνδα, αντιστοιχισμένη με την απανθρωπιά ενός σάπιου μέχρι το μεδούλι συστήματος, τόσο πρέπει να κλιμακώνεται η λαϊκή δράση. Απάντηση σε αυτήν τη βαρβαρότητα, που περήφανα πια τη διαλαλούν οι απολογητές της, δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από την οργανωμένη πάλη για τη ζωή, την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ καλούσαμε την κυβέρνηση και το υπ. Εργασίας να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, χωρίς όμως να «ιδρώνει» το αυτί τους. Με κινητοποίηση στο ΥΠ. ΕΡΓΑ­ΣΙΑΣ διαμαρτυρηθήκαμε για την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων και αναδείξαμε τον κίνδυνο να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες τα εργοστάσια, και όχι να κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους και να προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει τις δικές της ευθύνες πίσω από τα πρωτόκολλα λάστιχο και να πετάει το μπαλάκι στην «ατομική» ευθύνη των εργαζόμενων που βρίσκονται, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, χωρίς συμβάσεις, με μεροκάματα πείνας, χωρίς δικαιώματα και αντιμέτωποι με την «ανάγκη» των επιχειρηματιών να βγει η παραγωγή με κάθε τρόπο και θυσία.

Καλούμε την κυβέρνηση, το υπουργείο και την επιθεώρηση άμεσα να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα και να προχωρήσουν σε ελέγχους , να διασφαλιστεί η υγεία όλων των εργαζόμενων και των οικογενειών τους με τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους, να μην χαθεί κανένα μεροκάματο, καμία απόλυση εργαζόμενου, να γίνουν οι πιστοποιημένες απολυμάνσεις, να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ

ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΟΥΣ.

Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία απόλυση εργαζόμενου. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργάτες, αυξημένους κανόνες προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας παντού. Κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός. Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

  • Στελέχωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας με μόνιμες προσλήψεις και επέκταση των δημόσιων δομών υγείας με άμεση και ουσιαστική επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων υγείας με αποκλειστική επιβάρυνση των κλινικαρχών. Η Υγεία είναι Αγαθό και όχι εμπόρευμα.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους της παραγωγής, των γραφείων και των αποθηκών.
  • Ατομικά Μέσα Προστασίας σε κάθε εργαζόμενο και όχι λίγα για κοινόχρηστη χρήση.
  • Καμία επιβάρυνση ωραρίου σε περίπτωση απουσίας εργαζομένου λόγω Covid-19.
  • Να καλυφθούν μόνιμα οι κενές οργανικές θέσεις της Δημόσιας Υγείας σε προσωπικό και σε μηχανήματα.
  • Να συγκροτηθούν σύγχρονοι δημόσιοι σταθμοί Α’ Βοηθειών σε όλες τις Βιομηχανικές Ζώνες. Δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.
  • Διενέργεια τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργασιακούς χώρους με αποκλειστική ευθύνη κράτους κι εργοδοσίας. Δωρεάν παροχή όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας.
  • Άδεια πλήρους μισθολογικής και ασφαλιστικής κάλυψης σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Άμεση ενημέρωση των εργαζομένων όταν παρουσιάζεται κρούσμα.
  • Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Η κυβέρνηση με τον νέο τττωχευτικό κώδικατελειώνει και τηντυτπκήττροστασίατηςττρώτηςκατοικίαςττου υπήρχε μέσω της δικαστικής οδού. Το νέο αντιλαϊκό έκτρωμα «εκσυγχρονίζοντας» τους αντιλαϊκούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, καθιερώνει για πρώτη φορά την πτώχευση φυσικού προσώπου, δηλαδή ενός μισθωτού, αγρότη, ελεύθερου επαγγελματία, όταν δεν πληρώνει το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες και η συνολική του οφειλή ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Με την πτώχευση, το σύνολο της περιουσίας του, δηλαδή οι κόποι μιας ζωής, η πρώτη κατοικία, αλλά και όποιο άλλο τυχόν εισόδημα έχει μετά την πτώχευση, δηλαδή και μισθοί και συντάξεις (για τρία χρόνια), θα περνάνε στα χέρια των «πιστωτών», στις τράπεζες, στα αρπακτικά funds, τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για την αποπληρωμή των χρεών του. Ο ίδιος και η οικογένειά του θα «ζουν» με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», δηλαδή θα σέρνονται κοντά στον πάτο της εξαθλίωσης με 570 – 600 ευρώ!

Μάλιστα, ο πτωχευμένος απειλείται ακόμα και με ποινή φυλάκισης όταν επιδίδεται σε «ριψοκίνδυνες συμπεριφορές», όπως θα το εννοούν τραπεζικοί όμιλοι και αστικό κράτος. Αυτό το αίσχος βαφτίζει η κυβέρνηση… δεύτερη ευκαιρία, προφανώς για τις τράπεζες και το αστικό κράτος, να ξαναληστέψουν τα λαϊκά στρώματα που τσάκισαν πρώτα με τη φοροληστεία, τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια. Μπροστά στην θύελλα των πλειστηριασμών και το ξεσπίτωμα χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα ώστε οι τράπεζες να έχουν όλο το πεδίο ελεύθερο, να ξεζουμίσουν τα θύματά τους.

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ των συνδικάτων, του ταξικού κινήματος, να υπερασπιστεί την εργατική-λαϊκή κατοικία, όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Να μην μείνει κανείς μόνος του απέναντι στα κοράκια. Κάθε εργοστάσιο, κάθε γειτονιά να μετατραπούν σε κάστρα υπεράσπισης του δικαιώματος να έχουμε κατοικία, να ζούμε μια αξιοπρεπή ζωή.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ
ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ. ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΟΕΛΕΙ

ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Το επόμενο διάστημα πρέπει να σημάνει γενικός πανεργατικός ξεσηκωμός. Η κυβέρνηση με νομοθετικό έκτρωμα για τα Εργασιακά, που δόθηκε στη δημοσιότητα, στοχεύει να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια εργασιακή γαλέρα πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά δικαιώματα και να καταστήσει την περιφρούρηση της απεργίας ποινικό αδίκημα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην κυριολεξία φέρνει τις “ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ”, αφού:

ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του δώρου στην Ελλάδα. Με βάση την κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται αυτολεξεί: “…οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας…’’, ενώ σε άλλο σημείο προβλέπεται “προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή ”. Δηλαδή οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι θα αναγκάζονται να εργάζονται 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη προϋπόθεση οι εργοδότες να τους δίνουν λίγες μέρες άδεια στο ίδιο διάστημα.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αποτελεί συνέχεια των αντεργατικών νόμων του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως “… καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο”, δηλαδή μαζικό φακέλωμα απέναντι στα Συνδικάτα, δημιουργώντας ανοιχτό χαφιέδικο ηλεκτρονικό μηχανισμό απέναντι σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν. Επιδιώκουν να φτιάξουν ένα αρχείο συνδικαλισμένων εργαζομένων, το οποίο θα είναι στη διάθεση του υπουργείου και της εργοδοσίας. Μειώνεται ακόμα περισσότερο ο μέσος μισθός, επεκτείνεται η ευελιξία και παράλληλα αναβαθμίζεται ως υπέρτατος ρυθμιστής ο Οργανισμός όπου πλειοψηφεί το κράτος και η εργοδοσία (ΟΜΕΔ).

Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων, που δρομολογούνται κατ’ απαίτηση του κεφαλαίου και της ΕΕ και τα οποία δεν μπορεί να εξωράί’σει καμία καλοπληρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα. Την ίδια στιγμή, ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση μόνο τυχαίος δεν είναι. Εκμεταλλεύεται με άθλιο τρόπο την έξαρση της πανδημίας, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιάσει στον ύπνο τους εργαζόμενους.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ:

  • Ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας.
  • Περιορισμό των ορίων προστασίας των συνδικαλιστών από την απόλυσή τους.
  • Περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας στις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα και της κοινής ωφέλειας με την μέθοδο της αύξησης του προσωπικού ασφαλείας τις μέρες της απεργίας.
  • Αποζημίωση στον εργοδότη για τις απεργίες που τα δικαστήρια κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές.
  • Ποινικό αδίκημα η απεργιακή περιφρούρηση.
  • Ποινές για τη μη τήρηση όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των συνδικάτων.

Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια και εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Ήρθε και ο “εκσυγχρονισμός” της κυβέρνησης και του ΣΕΒ:

1Ο ΩΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, 200 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟΣ.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ!

ΤΩΡΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...