Σωματείο Εργαζομένων στη “ΜΕΛΛΟΝ” : Για την Τηλεργασία

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι,

τις τελευταίες μέρες το ΔΣ του σωματείου, επικοινωνεί με τους τηλεργαζόμενους συναδέλφους, με σκοπό την ενημέρωσή τους, τον εντοπισμό προβλημάτων αλλά και την άποψή τους για την τηλεργασία.

Καταρχάς, το γενικό βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο λόγος που ο κόσμος δηλώνει ότι επιθυμεί τηλεργασία είναι ο φόβος και η ανασφάλεια που αισθάνεται λόγω της πανδημίας αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην εταιρεία για το αν τηρεί όσα οφείλει για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.

Έπεσε στο κενό η προσπάθεια της εταιρείας να αποκρύψει (από όσους εργάζονται από το σπίτι), τα γεγονότα της προηγούμενης Πέμπτης, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν ανέβηκε για δουλειά, απαιτώντας να γίνει το τέστ. Τις ώρες που οι συνάδελφοι ήμασταν κάτω, οι τηλεργαζόμενοι άκουγαν δικαιολογίες, όπως ότι «δεν υπάρχουν αρχεία και γι αυτό να μην περνάνε γραμμές αλλά να εξυπηρετούν οι ίδιοι», χωρίς καμία αναφορά στο ότι στο χώρο δεν υπήρχε άνθρωπός! Αυτό δείχνει το πόσο αποξενώνει η τηλεργασία τους εργαζόμενους και πόσο η εργοδοσία φοβάται την ενότητα τους.

Το Σωματείο από τον Φλεβάρη 2020, μιλούσε για την τηλεργασία και τις παγίδες που κρύβει. Μας ενημέρωσαν συνάδελφοι, που έτυχε να είχαν πρόβλημα με το ιντερνέτ στο σπίτι τους, 2-3 ή και 4 ώρες, ότι τους ζητήθηκε και υπέγραφαν άδεια άνευ αποδοχών ή ακόμα και να χρεωθούν άδεια! Οι συνάδελφοι αυτοί ήταν πάνω από το laptop, να μιλάνε με τον πάροχό τους αγχωμένοι για το πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα για να μπορέσουν να δουλέψουν πάλι. Αν αυτό γινόταν στο χώρο της εταιρείας, θα το χρεωνόμασταν; Προφανώς όχι! Το καταγγείλαμε λοιπόν στη Διεύθυνση Παραγωγής και ζητήσαμε να αποσυρθεί ΑΜΕΣΩΣ, αυτή η τακτική!!

Η πλέον σοβαρή εξέλιξη που αποτελεί το «κερασάκι στη τούρτα» είναι ότι καλούνται γονείς που είχαν δηλώσει άδεια ειδικού σκοπού, αν θέλουν να δουλέψουν τηλεργασία, αντί να πάρουν την άδεια, τακτική πολλών χώρων δουλειάς τις τελευταίες μέρες. Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΊΣ!

Επιπλέον δε ,η εταιρεία δίνει το “προνόμιο” σε όποιον τελικά επιλέξει την τηλεργασία, να μπορεί να δουλεύει “σπαστά” από τις 9.00 ως τις 20.00,για να τον διευκολύνει, εφόσον υπάρχει στο σπίτι παιδί που παρακολουθεί τηλεκπαίδευση!

Ακριβώς αυτό, συνάδελφοι, είναι η απαρχή όσων δεινών φέρνει η τηλεργασία και λέμε τόσο καιρό. Με τον τρόπο αυτό, γίνεσαι ουσιαστικά δέσμιος της δουλειάς από το πρωί ως το βράδυ, δεν υπάρχει διαχωρισμός προσωπικού χρόνου και χρόνου δουλειάς, καταστρατηγείται και το 8ωρο, που ούτως ή άλλως με τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση, για 10ωρη απασχόληση, επικυρώνει όλα τα παραπάνω.

Έχουμε ήδη επικοινωνήσει και καταγγείλει όλα τα παραπάνω στη Διοίκηση.

Ζητάμε από όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουν να έχουν επαφή με το Σωματείο! Κρίνεται απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να είμαστε ενωμένοι, ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, στις 26 Νοεμβρίου, απεργούμε όλοι και στέλνουμε μήνυμα στην εργοδοσία ότι τίποτα δε θα περάσει έτσι!

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...