Ανακοίνωση του Συνδικάτου Τροφίμων Ποτών Αττικής προς τους εργαζόμενους στην ΙΟΝ

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες στο εργοστάσιο της ΙΟΝ

    Διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το αποτέλεσμα δείχνει πως τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η εργοδοσία της ΙΟΝ, δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Το μεγάλο πλήθος των συναδέλφων που βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνει τις ανησυχείς και τις προειδοποιήσεις τόσο του Κλαδικού Συνδικάτου μας, όσο και τις συστάσεις των υγειονομικών που δεν πάρθηκαν υπ’ όψη.

Είναι καθαρό πως η εργοδοσία της ΙΟΝ, όσο και αν θέλει να παρουσιάζει την εταιρία ως εργασιακό παράδεισο, δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση. Έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο κατάλογο των επιχειρήσεων, που για να μη σταματήσει η κερδοφορία τους, έβαλαν σε δεύτερη μοίρα την υγεία των εργατών. Σε αυτή τη λογική η συγκεκριμένη εταιρία, όπως και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, βρίσκουν σύμμαχο την Κυβέρνηση, που κόβει και ράβει τους νόμους προς το συμφέρον τους. Παρόλα τα μέτρα που πρότειναν σωματεία και υγειονομικοί για τους χώρους δουλειάς, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να προβάλει την ατομική ευθύνη κάνοντας πως δεν βλέπει ότι στα εργοστάσια οι εργάτες δουλεύουν συνωστισμένοι χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Δεν κάνει τίποτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξακολουθούν να στοιβάζονται οι επιβάτες ακόμα και εν μέσο καραντίνας.

Είναι η ώρα να πάρουμε την υπόθεση της υγείας και  της ασφάλειας στα δικά μας χέρια, χωρίς να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι θα μας προφυλάξουν από την πανδημία.

Απαιτούμε:

  • Τακτικά, δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους. Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος στον τόπο δουλειάς.
  • Αύξηση της καθαριότητας και συχνές απολυμάνσεις όλων των χώρων εργασίας και των μηχανημάτων (πληκτρολόγια, κονσόλες, μικρόφωνα κλπ.).
  • Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων διαλείμματος.
  • Διάθεση αντισηπτικών και μασκών δωρεάν από την εταιρία.
  • Άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όσους εργαζόμενους δεν μπορούν να εργαστούν για οποιοδήποτε λόγο που συνδέεται με την πανδημία (προληπτική καραντίνα, ευπαθείς ομάδες, ασθένεια παιδιών κλπ).
  • Γιατρό εργασίας μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όχι φερέφωνο της εργοδοσίας.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με κλίνες, υλικά και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας.
  • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ και δωρεάν μεταφορά των εργαζόμενων ιδιαίτερα στους μεγάλους, αποκεντρωμένους τόπους δουλειάς, όπως είναι οι βιομηχανικές ζώνες, με μισθωμένα λεωφορεία».

Είναι η ώρα ο κάθε εργαζόμενος να κρίνει το ποιος είναι μαζί του και ποιος απέναντι. Να βγάλει  συμπεράσματα για το Επιχειρησιακό Σωματείο Των Εργαζομένων της ΙΟΝ, που θα έπρεπε να έχει βγει μπροστά εδώ και καιρό για να πρωτοστατεί στην προστασία και την ασφάλεια των εργαζόμενων. Να ζητάει ελέγχους από τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και να απαιτεί από τη εργοδοσία για μέσα ατομικής προστασίας.

Το σωματείο αυτό θα έπρεπε να είναι μπροστά για την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, να προειδοποιεί για τη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων που έρχονται και για αυτά που ψηφίστηκαν όπως το πτωχευτικό νόμο που στην ουσία εκατοντάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τα σπίτια τους, για τις απλήρωτες υπερωρίες, για το χτύπημα στην απεργία συνέχεια του νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  καθώς και το νέο έκτρωμα συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζουν για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Οι σημερινές συνθήκες δεν αφήνουν χώρο για «Σωματεία σφραγίδες» που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Οι εργάτες πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας ξεχωρίζοντας τους συμμάχους της εργατικής τάξης και απομονώνοντας όσους είναι το μακρύ χέρι της εργοδοσίας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους της ΙΟΝ να πάρουν μέρος στην Πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοέμβρη, που έχει αποφασίσει το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία μας αλλά και σε όλες τις πρωτοβουλίες που παίρνουν τα σωματεία μας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τον αγώνα για εισόδημα για όλους, για μέτρα στήριξης των άνεργων, την πάλη ενάντια στο νέο αντεργατικό πακέτο που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ με τσάκισμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς, νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών και απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δώσει αποτελέσματα.

Βάζουμε lockdown στην πολιτική της κυβέρνησης και των βιομηχάνων.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...