Σύλλογος Εργαζ. Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής : Οι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ & ΤΙΜΑΜΕ την 47η  επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973, η οποία σήμανε την αρχή του τέλους της Χούντας που επιβλήθηκε στις 21 Απρίλη 1967. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ»  παραμένουν επίκαιρα, αδικαίωτα και διαχρονικά, γιατί η κοινωνική ανισότητα, ο φασισμός και ο ιμπεριαλισμός δεν έχουν εξαλειφθεί. Αντιθέτως, η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών αυξάνεται συνεχώς, ο φασισμός δεν εξαλείφθηκε με την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής και ο ιμπεριαλισμός καλά κρατεί. Επομένως, όσο και να θέλουν κάποιοι το Πολυτεχνείο στο Μουσείο της Ιστορίας, εμείς τους απαντάμε ότι το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ, γιατί μας άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς που πρέπει να κλείσουν, στόχους και αιτήματα που παραμένουν ανεκπλήρωτα.

Γι’ αυτό και ο συμβολικός εορτασμός του Πολυτεχνείου φέτος έχει μεγαλύτερη αξία από ποτέ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας την πανδημία και προβοκατόρικους μηχανισμούς (βλ. επεισόδια στις μαθητικές κινητοποιήσεις, στην απεργία του Δημοσίου, στην ΑΣΟΕΕ κτλ.) θέλει να επικρατεί σιγή ιχθύος στους χώρους εργασίας και στα πανεπιστήμια για να έχει λυμένα τα χέρια της στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που νομοθετεί. ΚΟΙΝΩΣ, η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να συνεχίζει το αντεργατικό νομοθετικό της έργο βάζοντας ταυτόχρονα το συνδικαλιστικό κίνημα σε γύψο. Γι’ αυτό, ΑΠΟΓΟΡΕΥΣΕ τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, άρα και την καθιερωμένη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Γι’ αυτό, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ το δικαίωμα στην απεργία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 68/τ. Α’/20-3-2020) στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους, εν συνεχεία ‘’εμπλούτισε’’ το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο βάζοντας περισσότερα εμπόδια με το π.δ. 73/2020 (ΦΕΚ 167/τ. Α’/7-9-2020) φτάνοντας ουσιαστικά στην κατάργηση αυτής στο Δημόσιο με το νομοσχέδιο – έκτρωμα «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» ποινικοποιώντας ταυτόχρονα και τη συνδικαλιστική δράση.

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ. ΔΕΝ είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία. ΔΕΝ είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας. ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε πολιτικές συνωστισμού-συγχρωτισμού στα αεροπλάνα, στα πλοία, δεν πήρε εγκαίρως μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού-συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους εργασίας, ενώ είχε το θράσος εν μέσω πανδημίας να νομοθετήσει την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στο νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό από 22 σε 26 μαθητές, σύμφωνα με το ν. 4692/2020 (ΦΕΚ 111/τ. Α’/12-6-2020), κάνοντας λάστιχο τα πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας. ΑΡΚΕΣΤΗΚΕ μόνο στο να μας κουνάει καθημερινά το δάκτυλο με τα παπαγαλάκια της τα ΜΜΕ για την ατομική ευθύνη.

Το Πολυτεχνείο ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητική γιορτή, όπως ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου. Το Πολυτεχνείο πάντα, εδώ και 47 χρόνια, ήταν μία αγωνιστική γιορτή, όχι μνημόσυνο ή κατάθεση στεφάνων. Ήταν κυρίως η αγωνιστική διεκδίκηση, η συνέχεια της πάλης που έγινε τότε ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη δικτατορία, για «ψωμί», δηλαδή για οικονομικά αιτήματα, για «παιδεία», για καλύτερη μόρφωση, για «υγεία», όπως και σήμερα, για συνδικαλιστικές ελευθερίες, πολιτικές ελευθερίες. Γι’ αυτούς τους λόγους τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, την αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, προς την αμερικάνικη πρεσβεία την οργάνωναν πάντα τα εργατικά σωματεία, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, Βασανισθέντων κατά τη δικτατορία, οι φοιτητικοί σύλλογοι και η εκπαιδευτική κοινότητα.

Παρόλα αυτά, τρεις (3) μέρες πριν τον εορτασμό του της εξέγερσης του Πολυτεχνείου επιστρατεύτηκε και η αστυνομία η οποία σύμφωνα με την αριθμ. 1029/8/18 απόφαση του Αρχηγού της αστυνομίας (ΦΕΚ 5046/τ. Β΄/14-11-2020) «απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στο σύνολο της Επικράτειας στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα (4) ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6.00 π.μ. έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9.00 μ.μ.», επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους!!! Μας γυρίζουν πίσω σε ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, όπως είχε γίνει στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973, δηλαδή επί ΧΟΥΝΤΑΣ!!!Την ίδια στιγμή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά την ανάκληση της ανωτέρω απόφασης, γιατί εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ.

Αυτό που απασχολεί σήμερα την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και τους προκατόχους της, σε σχέση με το Πολυτεχνείο δεν είναι ο κορωνοϊός, αλλά:

  1. Το διαχρονικό αντιιμπεριαλιστικό – αντιΝΑΤΟικό μήνυμαπου εκπέμπει το οποίο είναι πιο επίκαιρο δεδομένων των εξελίξεων στην περιοχή, με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το ότι συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι πρόσφατες εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφού δεν αναγνωρίζονται τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της Ελλάδας.
  2. Ο φόβοςότι η εξέγερση του Νοέμβρη δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από την υποταγή. Δηλαδή, όπως και τότε ο λαός βγήκε στο προσκήνιο σηκώνοντας το αγωνιστικό του ανάστημα στη Χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ έτσι και τώρα αν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του στην οργάνωση, στο εργατικό κίνημα μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω, γιατί κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος.

Γι’ αυτό και ο δρόμος του αγώνα, που διάλεξε ο λαός και η νεολαία ενάντια στη Χούντα, είναι και ο δικός μας δρόμος.  Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και το λαό.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ το νέο όργιο καταστολής τόσο στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας για την απόφασή της να τιμήσει και να συμμετέχει στον εορτασμό του Πολυτεχνείου με την ασφάλεια μάλιστα να πηγαίνει στα σπίτια μελών του Δ.Σ. μετά από εισαγγελική παρέμβαση όσο και την αναίτια προσαγωγή δύο (2) νέων στο κέντρο της Καρδίτσας γιατί απλά κάθονταν στην πλατεία. Η μια κοπέλα μάλιστα δέχθηκε την επίθεση των αστυνομικών που την πέταξαν στο έδαφος σαν να ήταν κοινή εγκληματίας και με τη βία τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα.

Αυτά τα περιστατικά αποδεικνύουν με περίτρανο τρόπο ότι η κυβέρνηση ξεσπά στη νεολαία, θέλει να βάλει φίμωτρο στις διεκδικήσεις και στους αγώνες του λαού, θέλει να επικρατήσει ο φόβος και σιγή ιχθύος. Την ίδια ώρα το κράτος φαίνεται ότι «λείπει» όταν είναι να παρθούν μέτρα για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας που έχει φτάσει στο κόκκινο… 

Οι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

 Συμμετέχουμε στις συμβολικές εκδηλώσεις του αντιιμπεριαλιστικού εορτασμού της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, γιατί οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί δεν γνωρίζουν κανένα «διάλειμμα» στο όνομα της πανδημίας, με μέτρα αυτοπροστασίας την αποτελεσματικότητα των οποίων έχουμε αποδείξει πολλές φορές (π.χ. στη στάση εργασίας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7/10 και στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση στις 15/10) δίνοντας απάντηση στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ. 

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προκάτοχοί της, θέλουν το λαό θεατή των εξελίξεων και όχι πρωταγωνιστή στην πάλη για τη ζωή που έχει ανάγκη, θέλουν να σιγήσει κάθε φωνή που αμφισβητεί, που αντιστέκεται, να σβήσουν κάθε συλλογική διαδικασία

Nα πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη απαγόρευση των συναθροίσεων.

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τρίτη, 17 Νοέμβρη 2020, στις 13:00 τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

 

Συμμετέχουμε στις συμβολικές εκδηλώσεις

του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...