Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας : Εργατικό ατύχημα στην περιοχή του Χαλκερού Καβάλας

Δημοσιεύτηκε στις

Ως Σωματείο εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο από εργατικό ατύχημα του συναδέλφου χειριστή σκαπτικού μηχανήματος. Εκφράζουμε επίσης τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου.

Ο συνάδελφος έχασε τη ζωή του την Τρίτη στις 10 του Νοέμβρη κατά την διάρκεια εργασιών διάνοιξης δρόμου στην περιοχή του Χαλκερού Καβάλας, όταν το μηχάνημά του ανατράπηκε και έπεσε από μεγάλο ύψος, παρασύροντας και τον ίδιο.

Ένας ακόμα εργαζόμενος προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των εργατών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο βωμό της επιβίωσης. Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η ζωή μας μέσα στους χώρους δουλειάς, κρέμεται πραγματικά από μια κλωστή.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα εργατικά “ατυχήματα” στον κλάδο των κατασκευών αυξάνονται συνεχώς – ειδικά το τελευταίο διάστημα – πράγμα που αποδεικνύει, ότι ούτε οφείλονται απλώς σε μια “κακιά στιγμή”, ούτε γίνονται από απροσεξία. Είναι το φυσικό επακόλουθο της αυξημένης πίεσης από την εντατικοποίηση της δουλειάς, για να αυξηθούν τα κέρδη των εργοδοτών. Της έλλειψης μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών, αφού τα μέσα ατομικής προστασίας και μέτρα υγιεινής θεωρούνται κόστος.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, που με τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζουν δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να αλωνίζει. Έχουν αφήσει υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Επιθεώρηση Εργασίας, Επιθεώρηση Μεταλλείων, Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας) με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ελάχιστοι έλεγχοι. Δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας,  με αποτέλεσμα να  το πληρώνουμε πολλές φορές με την ίδια μας τη ζωή.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών.
  • Την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εντατικοποίηση των ελέγχων για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Την άμεση στήριξη της οικογένειας.

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...