Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση : Εθελοντική ή Μη η “εθελούσια” σημαίνει ανεργία για όποιον φεύγει και εντατικοποίηση για όσους μείνουμε

Δημοσιεύτηκε στις

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ή ΜΗ Η «ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ

——————————————————————————————

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ

Μόλις 2 ώρες μετά την ανακοίνωση της Διοίκησης για τους όρους του προγράμματος «εθελούσιας» και πριν την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το ΤΥΠΕΤ και το ΤΑΠΕΤΕ με σκοπό την “οικονομική στήριξη των Ταμείων”, μας ήρθε στα προσωπικά mails μισή φράση: “…επιβεβαιώστε ότι λάβατε γνώση της συγκεκριμένης εγκυκλίου”. Σαν να μας έλεγε «Το είδατε, λάβετε γνώση… άντε στο καλό τώρα! Πατήστε το κουμπί γιατί πρέπει να διώξω 800 εργαζόμενους που μου έχουν σβερκωθεί με συγκροτημένα δικαιώματα και να βγάλω τη δουλειά με λίγους και φτηνούς»

Ήδη εκατοντάδες συνάδελφοι μας έχουν «δεχτεί συμβουλές» από διευθυντές και προϊσταμένους τους σε προσωπικές συζητήσεις για το πρόγραμμα παραιτήσεων της τράπεζας, πολύ πριν αυτό ανακοινωθεί, και χωρίς ποτέ να έχουν υπονοήσει ότι τους ενδιαφέρει. Τόσο εθελοντικό! Πολλοί chief tellers που μένουν χωρίς αντικείμενο, εκατοντάδες υπάλληλοι που κλείνουν τα καταστήματά τους και δε γνωρίζουν πού θα βρεθούν την επόμενη μέρα, άλλοι τόσοι συνάδελφοι από το βοηθητικό προσωπικό, τις νομικές υπηρεσίες ή την πληροφορική, διαβάζουν στους όρους της εθελούσιας ότι ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΙ θα πριμοδοτηθούν για να παραιτηθούν. Γιατί η τράπεζα αλλάζει, «εκσυγχρονίζεται», πλέον θα λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό και καταστήματα, με «εξωτερικούς συνεργάτες» σε αυτές τις διευθύνσεις!

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του Sabbatical, της υποχρεωτικής άδειας δηλαδή για 2, 3 ή 5 χρόνια που το παρουσιάζουν σαν την μεγάλη ευκαιρία για τους συναδέλφους που έχουν λίγα χρόνια για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ας έχουν στο μυαλό τους οι συνάδελφοι, τα μέλη του ΤΑΠΕΤΕ, ότι στο καταστατικό του ορίζεται ότι το ύψος της παροχής (του εφάπαξ δηλαδή) καθορίζεται από το μικτό μισθό του τελευταίου έτους. Αν αυτός έχει μειωθεί στο 75% ή 50%, ανάλογο θα είναι και το εφάπαξ..

Συνάδελφοι, η ΕΝΙΑΙΑ πολύ ξεκάθαρα έχει τοποθετηθεί για το τι σημαίνει εθελούσια. Ποτέ δε μάσησε τα λόγια της: η εθελούσια σημαίνει ανεργία γι’ αυτόν που κάνει χρήση και ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση για εκείνους που μένουν πίσω. Όλα αυτά τα χρόνια, μετά από τόσα προγράμματα εθελούσιων αποχωρήσεων, επιβεβαιωθήκαμε κατ’ επανάληψη ότι Η «ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ» ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, μέσα στην πανδημία και την καραντίνα, το να αποφασίσει κάποιος να παραιτηθεί είναι βουτιά στο κενό. Ειδικά σήμερα χρειάζεται μεγαλύτερος αγώνας για να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας. Όλα όσα πέρασαν με αφορμή την πανδημία, όλα αυτά τα νομοθετήματα, τα ΦΕΚ, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν συνθλίψει εργασιακά δικαιώματα, αμοιβές, ωράρια, συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σε ποια «αγορά εργασίας» θα βγει κάποιος που παραιτείται;

Συνάδελφοι, όλα αυτά είναι γνωστά στην τράπεζα, γι αυτό και ρίχνει στη φαρέτρα της όλα τα όπλα: ατομικές συζητήσεις με συμβουλευτικό χαρακτήρα – θα κλείσει το κατάστημά σου, – δεν ταιριάζεις στο προφίλ της τράπεζας, – καταργείται ο ρόλος σου κ.α. μέχρι να περάσει ο εκβιασμός της. Μέχρι και ο χρόνος που επέλεξαν για να ρίξουν την εθελούσια, μέσα στην καραντίνα, δεν είναι τυχαίος. Επενδύουν στο φόβο. ΝΑ ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΗΣΟΥΜΕ. Έχουμε πείρα και από προηγούμενες εθελούσιες που έγιναν στο τέλος της χρονιάς, με το χάος που επικράτησε στα καταστήματα, τα κενά που δημιουργήθηκαν, τις απλήρωτες υπερωρίες που καταγράφηκαν.

Η ΕΝΙΑΙΑ απαίτησε να μην προχωρήσει η εθελούσια. Ιδιαίτερα μέσα στην καραντίνα, αυτή η κίνηση δείχνει όχι μόνο την αναλγησία της τράπεζας (δεν είχε δείξει ποτέ άλλο πρόσωπο, ούτε είχαμε και καμιά αυταπάτη ποτέ για τη διαφορετική «κουλτούρα» της ΕΘΝΙΚΗΣ), αλλά και τη σχεδιασμένη αντεργατική της πολιτική. Ζητήσαμε από τη Διοίκηση να μας απαντήσει πόσους εργαζόμενους προτίθεται να προσλάβει ως τακτικό προσωπικό για να καλυφθούν τα κενά. Απαιτούμε να λάβει η Διοίκηση όλα τα μέτρα για να ενισχύσει τα ταμεία μας. Άλλωστε, αυτή ευθύνεται για την οικονομική τους κατάσταση. Εξαιτίας της έχουν μειωθεί τα μέλη τους (άρα και οι εισφορές), έχουν υποχρέωση να καλύψουν τη χασούρα. Ιδιαίτερα για το ΤΥΠΕΤ απαιτούμε να καλύψει οικονομικά όλες τις παροχές για την υγεία και την ασφάλεια τη δική μας και των οικογενειών μας.

Καλούμε τους συναδέλφους να μη συμμετάσχουν σε μία διαδικασία εξαναγκαστικών παραιτήσεων, που άλλωστε δεν είναι υποχρεωμένοι. Λέμε ΟΧΙ ΣΤΙΣ «ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ» ΑΠΟΛΥΣΕΙΣΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ.

Καλούμε το ΣΥΕΤΕ να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια εκβιασμού, να υπερασπιστεί το δικαίωμά μας στη δουλειά, να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων για προσλήψεις τακτικού προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα, να βάλει φρένο στην ασυδοσία των εργοδοτών.

Οι εθελούσιες σε ΕΘΝΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ σήμερα, στη EUROBANK τον προηγούμενο μήνα, η απόσχιση στην ALPHABANK, το κλείσιμο των καταστημάτων, η μείωση των εργαζομένων, οι πλειστηριασμοί και ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι μέρος της συνολικής πολιτικής των εργοδοτών ενάντια στα δικαιώματά μας. Προστίθεται στην καταστολή της κυβέρνησης ενάντια στους αγώνες των μαθητών, στην κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία. Η πάλη των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία και να στοχεύει στο κύριο: στην πολιτική Κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών που συνθλίβει τη ζωή μας.

Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία της 26 Νοέμβρη που έχουν κηρύξει Ομοσπονδίες, σωματεία και μεγάλα Εργατικά Κέντρα, μεταξύ των οποίων της Αθήνας, του Πειραιά, της Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Πάτρας, Κορίνθου, Λασιθίου κ.α..

Είναι ώρα μάχης για τα δικαιώματά μας, για τη ζωή μας, την υγεία μας.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...