Συνδικάτο Εργα/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής : Lockdown ΤΩΡΑ στην πολιτική της κυβέρνησης και στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Δημοσιεύτηκε στις

Σημαίνουμε συναγερμό για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την ενίσχυση των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα,

Παλεύουμε για μαζικά τεστ σε εργαζόμενους, σχολεία, για πρόληψη και φροντίδα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Παλεύουμε για την προστασία της υγείας, της Υ&Α στους χώρους δουλειάς

Στηρίζουμε την κινητοποίηση φορέων και σωματείων σήμερα στις 16.00 στο Υπουργείο Υγείας, για μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Αναλάβαμε την ευθύνη μας για να προφυλάξουμε την υγεία την δική μας και των οικογενειών μας, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και συλλογικά μέσα από τις διεκδικήσεις μας. Και την προσπάθεια μας αυτή η κυβέρνηση την αξιοποίησε για να ενισχύσει τους ξενοδόχους, τους εφοπλιστές, τους κλινικάρχες, τους μεγάλους ομίλους χορηγώντας τους ζεστό χρήμα. Γι’ αυτό δεν έκαναν τίποτα για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, το δημόσιο σύστημα υγείας, τα σχολεία, τα ΜΜΜ, οι χώροι δουλειάς. Και τώρα όχι μόνο προκλητικά μας κουνάνε το δάχτυλο αλλά και με την ανοχή και των άλλων αστικών κομμάτων άφησαν τις θυσίες του λαού και της νεολαίας μετά την πρώτη καραντίνα να πάνε χαμένες. Δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη για να αυξήσει το ιατρικό-νοσηλευτικό-βοηθητικό προσωπικό! Οι ΜΕΘ ασφυκτιούν πανελλαδικά και αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές πέρασε τροπολογία για μίσθωση(!) υπηρεσιών και υποδομών από τα δημόσια Νοσοκομεία, λεφτά δηλαδή που πάλι από τις τσέπες μας θα βγουν!

Την ίδια στιγμή η συνεχής επιβάρυνση της υγείας μας σε συνθήκες lockdown και τηλεργασίας είναι αναμφισβήτητο γεγονός:

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out), τα μυοσκελετικά προβλήματα, τα προβλήματα όρασης και ακοής, το άγχος που προκαλεί η ενταντικοποίηση και η ανασφάλεια αν θα έχουμε δουλειά και τι δουλειά θα είναι αυτή την επόμενη μέρα, η ψυχική μας υγεία που επιβαρύνεται.

Και όχι μόνο αυτό αλλά μπροστά στην κερδοφορία των ιδιοκτητών των ιδιωτικών κλινικών, στις επιταγές του συνόλου των κεφαλαιοκρατών και στην ουσιαστική αδιαφορία για την  προστασία της υγείας του λαού τείνουν να μετατρέψουν το σύστημα υγείας σε σύστημα της μιας νόσου, όπου όλες οι άλλες ασθένειες όχι μόνο δεν θα προλαμβάνονται αλλά θα μπαίνουν και σε δεύτερη, τρίτη μοίρα.

ΜΠΡΟΣ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΖΩΕΣ & Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΟΣΤΟΣ

Κυβέρνηση και εργοδοσία μας λένε ότι όσα ζητάμε για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας «κοστίζουν». Αλήθεια, πόσο πολύ κερδίζουν από την αύξηση της παραγωγικότητας του κλάδου, την αύξηση της δικής μας εκμετάλλευσης, των δεξιοτήτων, των επιστημονικών μας γνώσεων; Οι εργαζόμενοι με την εργασία μας παράγουμε τον πλούτο και κάνουμε εφικτές μια σειρά τεράστιες τεχνολογικές επιτυχίες όπως το 5G. Υπάρχει καλύτερη απόδειξη των δυνατοτήτων που υπάρχουν στο σήμερα από την ταχύτητα με την οποία στήθηκαν και συντηρούνται εταιρικά δίκτυα, μεταφέρθηκαν γραμμές, διαμορφώθηκαν οι αναγκαίες υποδομές για την επιβολή της καθολικής τηλεργασίας; Η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι τέτοια που νέοι ορίζοντες μπορούν να ανοιχτούν στην ανθρωπότητα. Και τελικά αντί να ζούμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειες μας πληρώνουμε την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων ομίλων με συνεχή επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας μας: μειώσεις μισθών απολύσεις, διαλυμένες ΣΣΕ, ελαστικές σχέσεις εργασίας, τηλεργασία, επαγγελματικές ασθένειες.

Αλήθεια τελικά ποιος ωφελείται και ποιος χάνει από την τεράστια πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, που έχουμε φτάσει να φοβόμαστε να πάμε στο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας; Να φοβόμαστε να στείλουμε το παιδί μας στο σχολείο; Να πάρουμε το λεωφορείο για να πάμε για δουλειά;

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ

Κόντρα σε κυβέρνηση και  εργοδοσία απεργούμε στις 26 Νοέμβρη και απαιτούμε

  • Για την προστασία της υγείας μας απέναντι στην πολιτική που βάζει πάνω από όλα την «αντοχή της οικονομίας. Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου  προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, κλίνες ΜΕΘ, δωρεάν μαζικά τεστ στους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και στο λαό.
  • Παλεύουμε για να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας σύστημα της μίας νόσου
  • Κονδύλια για στόλο στα ΜΜΜ. Εδώ και τώρα πύκνωση των δρομολογίων ώστε να αποσυμφορηθούν τα ΜΜΜ, προσλήψεις οδηγώνμόνιμου προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία
  • Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων των παιδιών μας.
  • Κράτος και εργοδοσία να αναλάβουν τώρα το κόστος για την ασφάλεια των εργαζομένων  στους χώρους δουλειάς και την ασφαλή επιστροφή των τηλεργαζομένων με:
    • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ,
    • ενοικίαση επιπλέον γραφείων όπου χρειάζεται για την αραίωση των θέσεων εργασίας,
    • σταθερές θέσεις εργασίας για κάθε εργαζόμενο με ατομικά  
    • γιατρούς εργασίας ανά βάρδια
    • διαχωριστικά Plexiglas,
    • μάσκες μιας χρήσης, και παροχή όλων των απαραίτητων ατομικών ειδών προστασίας και υγιεινής
    • καθαριότητα και απολύμανση, μεικτές υγειονομικές επιτροπές ανά κτήριο, να αναλάβει η εργοδοσία την μεταφορά μας από και προς τους χώρους δουλειάς με πύκνωση των δρομολογίων όπου υπάρχουν και με επέκτασή τους και στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.
    • Απαιτούμε εδώ και τώρα δωρεάν τεστ, άδειες με αποδοχές στους ευπαθείς εργαζόμενους και στα θετικά κρούσματα.
    • Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν χωρίς να χαθεί ούτε 1 ευρώ, ούτε ένα ένσημο για το χρονικό διάστημα που δεν εργάστηκαν.
  • Να σταματήσουν τώρα οι υπερωρίες, τα stand by. Όχι στην ενταντικοποίηση. Όχι στην μερική απασχόληση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Καμία μείωση μισθών. Καμία μείωση δικαιωμάτων. Λέμε όχι στις υπερωρίες. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα. Υπερασπιζόμαστε τον σταθερό εργάσιμο χρόνο. Υπερασπιζόμαστε το 8ώρο. Καμία ώρα εργασίας απλήρωτη. Διεκδικούμε μείωση του εργάσιμου χρόνου με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας. Δεν αποδεχόμαστε την τηλεργασία. Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της.
  • Σύγχρονοι όροι δουλειάς και αμοιβής κατοχυρωμένα με Κλαδική ΣΣΕ. Βγαίνουμε μπροστά με όρους διεκδίκησης με βάση και το σχέδιο της ΣΣΕ που καταλήξαμε οι εργαζόμενοι σε Γενική Συνέλευσή μας. Αυξήσεις στους μισθούς. Όχι στην σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας της εργασίας, λέμε όχι στα τυράκια των bonusπου είναι μέρος της απλήρωτης δικής μας δουλειάς και εργαλείο των εργοδοτών για να μας διασπάσουν να μας διαχωρίσουν σε καλούς και υπάκουους και κακούς.
  • Για να μην περάσει η καταστολή, στα σχέδια για την αλλαγή στις εργατικές και συνδικαλιστικές μας ελευθερίες, τον περιορισμό της δράσης των συνδικάτων, του εργατικού λαϊκού κινήματος.
  • Να πετάξουμε στα σκουπίδια τα πορίσματα των σοφών για την Κοινωνική Ασφάλιση. Εμείς παλεύουμε να είναι για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Για την προστασία των σπιτιών μας, τα οποία βάζουν στο στόχαστρο τραπεζίτες και μονοπώλια με το νέο πτωχευτικό κώδικα. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Να απαλλαγούμε από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, χρήση διαδικτύου για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

Περισσότερα

Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Πτώσεις containers σε χώρο που εργαζόμαστε

Για ακόμα μια φορά, εχθές Σάββατο 5 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO...

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...