Συνδικάτο Γάλακτος τροφίμων Ποτών Ηρακλείου : Απεργιακός αγώνας για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε στις

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

Συναδέλφισσα και συνάδελφε

Απευθυνόμαστε σε σένα, που από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα, σου κουνάνε το δάχτυλο με την «ατομική ευθύνη», την ίδια ώρα που στοιβάζεσαι με άλλους συναδέλφους σου στο χώρο δουλειάς, αφού για την κυβέρνηση και την εργοδοσία η ασφάλεια και η υγεία σου θεωρούνται κόστος.

Μετά από 7 μήνες η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για την θωράκιση των νοσοκομείων και την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής. Το σύστημα υγείας είναι για άλλη μια φορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφού οι κλίνες ΜΕΘ παραμένουν τραγικά λίγες για να αντιμετωπίσουν το πλήθος των κρουσμάτων, ενώ δεν προχωρούν οι προσλήψεις σε προσωπικό στα νοσοκομεία με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές.

Στον κλάδο μας έχουμε την πρωτιά μαζικών κρουσμάτων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους στην Αττική, Πέλλα, Ημαθία, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Καβάλα κ.α., που έχουν μετατρέψει τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια σε κέντρα διασποράς του κορονοϊού. Σε τοπικό επίπεδο τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς μόνο αγωνία προκαλούν για το πότε θα βρεθούμε κι εμείς στην ίδια θέση με κίνδυνο για την υγεία μας και τους οικείους μας.  

Η διαφαινόμενη κρίση τους, που επιταχύνθηκε λόγο της πανδημίας, μεταφράζει σε εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία, απολύσεις, εντατικοποίηση, μισθό στα επίπεδα επιδόματος, κατάργηση κάθε έννοιας ΣΣΕ και σταθερής εργασίας, ενώ για τους βιομηχάνους του κλάδου, υπάρχει ζεστό χρήμα μέσω του «ταμείου ανάκαμψης» της ΕΕ με στόχο τη σωτηρία της κερδοφορίας τους και ο λογαριασμός θα σταλεί πάλι σε σένα, με αντεργατικές ρυθμίσεις και μέτρα διάρκειας.

Παράλληλα στο νομό μας η εργοδοσία συνεχίζει το ίδιο βιολί με εντατικοποίηση της εργασίας, δεκάδες ώρες απλήρωτων υπερωριών, εκφοβισμού συναδέλφων, καλλιέργεια ανασφάλειας για το αύριο και όπου χρειάστηκε αναίτιες απολύσεις ή και άδειες άνευ αποδοχών. Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, δείχνουν με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία πως τα κέρδη τους είναι πάνω από την υγεία μας και τις ζωές μας.

Συναδέλφισσα και συνάδελφε

Όση αδιαφορία δείχνει η κυβέρνηση για την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια σου, τόσο θερμό ενδιαφέρον επιδεικνύει για την εξασφάλιση των κερδών των βιομηχάνων και των κεφαλαιοκρατών.

Αφού αντί για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, δωρεάν τεστ, προσλήψεις στα νοσοκομεία, ΣΣΕ, αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, μείωση μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών κ.α., φέρνει σειρά από μέτρα που μοιάζουν βγαλμένα από τα συρτάρια του Σ.Ε.Β. , δηλαδή:

  • Δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις κατά το δοκούν να βγάζουν τους εργαζομένους σε αναστολή εργασίας ρίχνοντας το μισθό τους στα 536 ευρώ. Η κάλυψη δε των 536 ευρώ γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, φέρνοντας κυριολεκτικά εργαζομένους σε πλήρη αδυναμία κάλυψης των βασικών τους αναγκών.
  • Έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «ΣΥΝεργασία» με βάση το πρόγραμμα «sure» της Ε.Ε. που μειώνει τον μισθό των εργαζομένων κατά 20% και ψήφισε νόμο που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να υποχρεώνει εργαζόμενους που νόσησαν από τον κορονοϊό και αναγκαστικά έλειψαν από την εργασία τους να «ξεχρεώσουν» την απουσία τους με απλήρωτες υπερωρίες.
  • Χτυπάει το σταθερό χρόνο εργασίας τους με την νομοθέτηση της τηλεργασίας. Στην πράξη γίνονται ασαφή τα όρια μεταξύ εργάσιμου χρόνου και μη. Άρα η εντατικοποίηση αυξάνεται και ο ελεύθερος χρόνος του εργαζόμενου εξαφανίζεται.
  • Έφερε το νέο πτωχευτικό κώδικα, γνωρίζοντας την αδυναμία πληρωμής των οφειλών μεγάλου μέρους της εργατικής τάξης καλώντας τις λαϊκές οικογένειες σε πτώχευση και κάνοντας τις νοικάρηδες στα ίδια τους τα σπίτια.  
  • Προωθεί και ψηφίζει το πλέον αντιδραστικό νομοσχέδιο χουντικής έμπνευσης για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων με μέτρα εκφοβισμού, με δικαστήρια και ποινές για τους οργανωτές.

Γιατί άραγε;

Ο φόβος φυλάει τα έρμα, λέει ο λαός μας. Γι’ αυτό και θέλουν να προλάβουν τις αντιδράσεις των εργαζόμενων απέναντι σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλλει στη σημερινή γενιά, αλλά και στις επόμενες γενιές των παιδιών μας. Στόχος τους είναι η καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος, τα ταξικά συνδικάτα και σπεύδουν άρον-άρον να τροποποιήσουν τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 με νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση και ελευθερίες, στο παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ! ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΙ ΑΙΣΧΡΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥΣ!

Η κυβέρνηση να πληρώσει πολιτικά το νέο έγκλημα που επιχειρεί σε βάρος της εργατικής τάξης.

Εδώ δεν χωράει κανένας συμβιβασμός, καμία αναμονή. Να δοθεί άμεσα πολιτική ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ απάντηση από τους εργαζόμενους.

Συναδέλφισσα και συνάδελφε η δύναμη σου βρίσκεται στον διπλανό σου, στους εργαζόμενους της επιχείρησης που προβληματίζονται το ίδιο όπως και εσύ σε εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους, που βιώνουν την ίδια εκμετάλλευση και μπορούν να σε καταλάβουν. Η δύναμη σου βρίσκεται στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, που είναι το δικό μας αποκούμπι και που κανένας δεν είναι μόνος του απέναντι στην κυβέρνηση και στον ΣΕΒ.

Παίρνουμε θέση μάχης, συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας στο κύριο μέτωπο για την ανατροπή της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας.

Το χτύπημα των δικαιωμάτων μας δεν είναι «μπόρα που θα περάσει», είναι τα σπασμένα της κρίσης τους που προσπαθούν να τα φορτώσουν ξανά σε μας.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας σε καλεί σε Απεργιακή Ετοιμότητα, όποτε η κυβέρνηση φέρει το νέο έγκλημα για να το κάνει νόμο.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη.

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα- Έξω το κράτος και οι μηχανισμοί του από τη λειτουργία και τη δράση τους.

Συνδικάτα εργατών και όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών: Για την διαπραγμάτευση της κλαδικής ΣΣΕ με τους εργοδοτικούς φορείς 

Την Τετάρτη 9/10/24 θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον ΣΕΒ στα...

Εργατικό Κέντρο Άρτας: 9 Οκτώβρη σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας, την κατάσταση στο χώρο της παιδείας και την ιδιωτικοποίηση του...

ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΡΕΥΜΑ και ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ Το Εργατικό Κέντρο Άρτας καλεί...

Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου: Για την απόλυση εργαζόμενης από την εταιρία ΕΡΜΗΣ

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει την απόλυση συναδέλφισσας από την εταιρεία...