Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων Λαυρεωτικής : Απαντάμε με απεργία, με οργάνωση στο σωματείο μας.

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα super market, στις αποθήκες είναι ένα τμήμα εργαζομένων που στο πρώτο κύμα της πανδημίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Χειροκροτήθηκαν ως «ήρωες» ψεύτικα και υποκριτικά από αρκετούς, όμως από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας εκφράστηκε η γνήσια ειλικρινής αναγνώριση, η πραγματική αλληλεγγύη, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. 

 Όλο αυτό το διάστημα τα ταξικά σωματεία μπήκαμε μπροστά για την προστασία και την υγεία των συναδέλφων μας. Μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Αν. Αττικής διεκδικήσαμε και διεκδικούμε, μέτρα στην υγεία, στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, με ανανέωση του τεχνικού εξοπλισμού, με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Παράλληλα προσπαθούμε να είμαστε παντού, όπου προκύπτουν κρούσματα σε χώρους δουλειάς, διεκδικώντας μέτρα προστασίας και υγιεινής, δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου  θησαύρισαν στις πλάτες μας.

 Οι μεγαλέμποροι, τα μεγάλα super market του κλάδου, όλα τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και μέσα στην κρίση θησαύρισαν. Δεν έγινε το ίδιο όμως με τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο, καθώς οι μισθοί όλων των παλιών  εργαζομένων που δούλευαν πριν το 2012 είτε έμειναν στάσιμοι είτε συμπιέστηκαν, ενώ όσοι συνάδελφοι ήρθαν στον κλάδο από το 12’ και μετά εργάζονται πλέον με μισθούς πείνας, με υποαπασχόληση, χωρίς δικαιώματα.

 Οι μεγαλέμποροι του κλάδου όχι μόνο γιγαντώθηκαν, αλλά μέσα στην κοντά δεκαετή κρίση άνοιξαν νέα, ακόμα μεγαλύτερα, καταστήματα. Πατώντας πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στην μη ύπαρξη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην μη οργάνωση των εμποροϋπαλλήλων στα σωματεία τους, συνέχισαν να έχουν απίστευτα κέρδη, σε αντίθεση για τους εργαζόμενους που δεν τους επιστράφηκε τίποτα από αυτά που τους πετσόκοψαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ακόμα και μέσα στην πανδημία που τα κέρδη τους αυξήθηκαν σε απίστευτο βαθμό και οι εμποροϋπάλληλοι  εργαζόμασταν με κίνδυνο την ζωή την δική μας και των οικογενειών μας, αυτοί δεν πήραν κανένα σχεδόν ουσιαστικό μέτρο για την προστασίας της υγείας μας και το μόνο που περίσσεψε, ήταν κάποια ξεροκόμματα για το θεαθήναι.

Δεν τους φτάνουν τόσα κέρδη. Τώρα θέλουν να τσακίσουν τα δικαιώματά μας ακόμα περισσότερο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δεν τους φτάνει όλο αυτό το οπλοστάσιο από νόμους που τους παρείχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μας ξεζουμίζουν, τώρα    η κυβέρνηση προανήγγειλε, ύστερα από παραγγελία του ΣΕΒ (Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων), ότι θα εφοδιάσει ακόμα περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο του κλάδου,  νομοθετώντας την 10ώρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα χτύπημα της Κυριακάτικης Αργίας.

Την ίδια ώρα όμως σκοπεύουν να μας φιμώσουν, χτυπώντας το δικαίωμα των εργαζομένων να παρεμβαίνουν συλλογικά, με το σωματείο τους, για να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους, να διεκδικούν καλύτερους όρους  εργασίας. Θέλουν να χτυπήσουν τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές που μπαίνουν μπροστά και υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας, για να μας αλυσοδέσουν όσο πιο σφικτά γίνεται.

Απαντάμε με απεργία, με οργάνωση στο σωματείο μας. Διεκδικούμε την ζωή που μας αξίζει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας μπροστά στην συνεχόμενη επίθεση που δέχεται η ζωή και τα δικαιώματά μας αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Αν.Αττικής  και τα Συνδικάτα, όποτε η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση το νέο νομοσχέδιο που χτυπάει παραπέρα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Περισσότερα

Συνδικάτο Ποτών – Τροφίμων Ν. Αχαΐας: Ανακοίνωση Καταγγελία για το νεκρό συνάδελφο στα Καλάβρυτα

Η εργατική τάξη του κλάδου μας μετράει άλλον ένα νεκρό συνάδελφο, χτυπημένο από ηλεκτροφόρο...

Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής: 13 Οκτώβρη ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ

Το κλαδικό συνδικάτο διοργανώνει ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ με τη συμμετοχή μελών των διοικήσεων...

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Όλες και όλοι στην πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη

Όλες και όλοι στην πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη και στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες...