Υπόμνημα του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ : Για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε συνάδελφους εργαζόμενους στο λιμάνι

Δημοσιεύτηκε στις

ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. με επωνυμία « Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στους Προβλήτες του Πειραιά» με έδρα ΣΕΜΠΟ Ν.ΙΚΟΝΙΟΥ Γραφείο Π13

Προς :
1. Κο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ
2. Κο ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
3. Κο Γενικό Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων
4. Κα Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
5. Κο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε συνάδελφους εργαζόμενους στο λιμάνι πόσο μάλλον τα πολλά περισσότερα που πιθανόν αποσιωπούνται για να μη στραπατσαριστεί το «κοινωνικό πρόσωπο» των “COSCO”-ΣΕΠ – Dport , επιβάλλουν την άμεση λήψη επιπλέον ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε όλες τις Προβλήτες του λιμανιού, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση της επιδημίας. Η «λειτουργική ενοποίηση» έχει μετατρέψει σε μια μεγάλη υγειονομική βόμβα όλο το λιμάνι του Πειραιά.

Η διοίκηση της εταιρείας αρνείται να δεχθεί αντιπροσωπεία του Σωματείου μας για ζητήματα που αφορούν τη προστασία της υγείας, πόσο μάλλον μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο λιμάνι. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας.

Άμεσα να πραγματοποιηθούν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις βάρδιες και σε όλες τις ειδικότητες.

Τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την προφύλαξη μας από την εξάπλωση του COVID-19 δεν μπορεί να συνοδεύονται μόνο από μάσκες προστασίας κι απαγορεύσεις κυκλοφορίας από την κυβέρνηση αλλά κυρίως με ενεργητικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καλύπτοντας εδώ και τώρα κενά και ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Από «ήρωες» στη περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, που καθημερινά βρισκόμαστε στο πόστο μας, που κρατήσαμε ανοικτό το λιμάνι για τη τροφοδοσία με εμπορεύματα της χώρας πλέον αντιμετωπιζόμαστε ως «υπεύθυνοι» για τη μετάδοση του COVID-19 , πολύ περισσότερο ως «αναλώσιμοι» από την εργοδοσία.

Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί «υγειονομική βόμβα» πιθανής μεγάλης μετάδοσης του ιού. Και ενώ η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής, οι εργαζόμενοι στα πλοία εργάζονται χωρίς να έχει γίνει καμία απολύμανση, ενώ οι καταγγελίες του Σωματείου προς τους υπεύθυνους των βαρδιών είναι καθημερινές. Κανείς υγειονομικός έλεγχος δεν γίνεται στα πληρώματα των πλοίων.

Με καταγγελίες εργαζομένων επιβεβαιώνεται ότι η απολύμανση των γεφυρών, των ανυψωτικών μηχανημάτων και των νταλικών είναι ελλιπής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

• Τώρα να πραγματοποιηθούν δωρεάν επαναλαμβανόμενα μαζικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι(εργάτες, χειριστές, οδηγούς, υπάλληλους γραφείων, αποθηκάριους, εργαζόμενοι στο τεχνικό) με ΤΕΣΤ για τον COVID-19 με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος διενέργεια διαγνωστικού τεστ για όλα τα μέλη τις οικογένειας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του εργαζομένου
• Με ευθύνη του κράτους και των COSCO-DPORT να υπάρχει συνεχής προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (νταλίκες, ανυψωτικά μηχανήματα, κλαρκ, πλοία κοκ). Να υπάρχει αντισηπτικό για κάθε εργαζόμενο.
• Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει εδώ και τώρα να προστατευτούν και να είναι εκτός εργασίας χωρίς να έχουν καμία απώλεια εισοδήματος ή άδειας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
• Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους του λιμανιού, γραφεία, προβλήτες, αποθήκες χωρίς καμιά επίπτωση στον εργαζόμενο.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των εργαζομένων Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία μας.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Να σταματήσουν οι διώξεις των απεργών εκπαιδευτικών

Όλοι στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας την Πέμπτη 10 Οκτώβρη στη 1:30μμ Στηρίζουμε...

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: 20 Οκτώβρη γενική συνέλευση

Το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας συνεδρίασε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την ετήσια...

Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου: Αλληλεγγύη στο ΕΚ Πάτρας

Την ώρα που τα συνδικάτα δίνουν καθημερινά  τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων,...