Άνοιγμα της εκδήλωσης του ΠΑΜΕ για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα στις 29.10

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι καλησπέρα,

Σας καλωσορίζουμε στην ευρεία αυλή του σωματείου μας, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που του χρόνου συμπληρώνει 130 χρόνια ζωής και δράσης.

Το σωματείο μας όλο αυτό το διάστημα και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες για το λαό μας αλλά και για τους λαούς όλου του κόσμου, βγήκε από την πρώτη στιγμή μπροστά με διεκδικητική, αγωνιστική δράση προσπαθώντας να προστατέψει την υγεία των εργαζομένων του κλάδου από την πανδημία αλλά και από την ισχυρή αντεργατική λαίλαπα που συνοδεύεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα super market, στις αποθήκες είναι ένα τμήμα εργαζομένων που στο πρώτο κύμα της πανδημίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Χειροκροτήθηκαν ως «ήρωες» ψεύτικα και υποκριτικά από αρκετούς, όμως από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας εκφράστηκε η γνήσια ειλικρινής αναγνώριση, η πραγματική αλληλεγγύη, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Όλο αυτό το διάστημα μπήκαμε μπροστά για την προστασία και την υγεία των συναδέλφων μας. Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε μέτρα στην υγεία, στήριξη του δημόσιου συστήματος, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, με ανανέωση του τεχνικού εξοπλισμού, με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Παράλληλα προσπαθούμε να είμαστε παντού, όπου προκύπτουν κρούσματα σε χώρους δουλειάς, διεκδικώντας μέτρα προστασίας και υγιεινής, δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους.

Το σωματείο μας, μαζί με άλλες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις βρεθήκαμε παράλληλα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τα συνοδευτικά μέτρα που με αφορμή την πανδημία, ήρθαν για να μείνουν, είναι βαριά και ασήκωτα για τη ζωή των εργαζομένων. Είναι μέτρα που ήταν ήδη στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, και σήμερα έρχονται εσπευσμένα στη ζωή με συνεχή νομοσχέδια και ΠΝΠ, ξηλώνοντας εκατοστό-εκατοστό τα εργατικά δικαιώματα.

Ιδιαίτερα στον κλάδο μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε το γενικευμένο καθεστώς με τις αναστολές συμβάσεων, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που διαλύει μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, την πλήρη επέκταση της ευελιξίας σε έναν κλάδο έτσι κι αλλιώς που η ελαστικότητα κυριαρχεί, την εντατικοποίηση της εργασίας. Όλα τα παραπάνω μαζί με πιο συνολικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που επηρεάζουν τη ζωή μας και το λαϊκό εισόδημα όπως τα προγράμματα εργασίας με μισθούς των 200€, η φορολογία, οι πλειστηριασμοί, το συνεχές χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας προκαλούν βαριά πλήγματα στη ζωή της εργατικής-λαικής οικογένειας.

Συνάδελφες-οι,

Η ένταση της καταστολής απέναντι στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, η προσπάθεια χειραγώγησης και ελέγχου των σωματείων, η συζήτηση που εντείνεται μέσω κυβερνητικών διαρροών ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες όσον αφορά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την οργάνωση των εργαζομένων, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αποκομμένο κομμάτι της αντεργατικής επίθεσης.

Η διεκδίκηση του εργάτη απέναντι στον αφεντικό του, η προάσπιση των εργαζομένων από τα σωματεία τους απέναντι στην εργοδοτική επίθεση και αυθαιρεσία, γίνεται συντεταγμένη προσπάθεια από κράτος και την εργοδοσία για να χτυπηθεί.

Οι διαρροές που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες δίνουν τον τόνο και προσανατολισμό της νέας κυβερνητικής επίθεσης που προετοιμάζεται με νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, με νέα αντεργατικά μέτρα που τμήμα αυτών θα είναι η κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Δε θα μας αιφνιδιάσουν! Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη συνολική απάντηση απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που τσακίζει εργατικά δικαιώματα και παράλληλα γίνεται προσπάθεια να καταστείλει κάθε δίκαιη φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Σε αυτά τα πλαίσια πήραμε τη σημερινή πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση εκδήλωσης με θέμα «Νέος συνδικαλιστικός νόμος: Η συνδικαλιστική δράση, η οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας», προσπαθώντας να φωτίσουμε πλευρές για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για νέο συνδικαλιστικό ιδιώνυμο, για την ενίσχυση της παρεμπόδισης στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, στην προσπάθεια της για να αποτραπούν ακόμα και οι ελάχιστες διεκδικήσεις, να περάσουν όλες οι αναγκαίες για την κερδοφορία του κεφαλαίου μεταρρυθμίσεις, με το εργατικό κίνημα δεμένο χειροπόδαρα.

Στη σημερινή εκδήλωση πέρα προγραμματισμένες θεματικές ομιλίες θα υπάρχει δυνατότητα και για επιπλέον παρεμβάσεις.

Δίνουμε κατευθείαν το λόγο στον πρώτο ομιλητή, τον……

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...