Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης

Δημοσιεύτηκε στις

Να καταργηθεί η Εισφορά Αλληλεγγύης και η Ειδική Εισφορά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Αγανάκτηση στους χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας – που μέσα σε συνθήκες εξάπλωσης της επιδημίας, συνεχίζουμε την καθημερινή προσπάθεια για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών – προκαλεί η απαράδεκτη εξαίρεση των εργαζομένων στο Δημόσιο ακόμα και από την προσωρινή (για το 2021) κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, την ίδια στιγμή που φοροαπαλλάσσονται ακόμη και οι μεγαλομέτοχοι επιχειρηματικών ομίλων.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων, κέντρων υγεία και προνοιακών ιδρυμάτων, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εκατοντάδες συνάδελφοι μας έχουν νοσήσει από τον SARS-CοV-2.

Δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τα μισθολόγια του 2011 και 2015, τον ΕΝΦΙΑ, την Εισφορά Αλληλεγγύης και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από τέσσερις μηνιαίους μισθούς.

Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλούν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων της άρχουσας τάξης για τα δις ευρώ επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών στους επιχειρηματικούς ομίλους – που σύμφωνα με το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, θα ξεπεράσουν τα 21,5 δις ευρώ.

Αγανακτούμε γιατί γνωρίζουμε ότι εμείς, μαζί με τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες θα κληθούμε να τα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ:

  • με την αύξηση των φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 420 εκατ. (από 10,05 δις σε 10,47 δις το 2021)
  • με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 340 εκατ. (το 20121, ο ΦΠΑ θα φτάσει τα 18,2 δις και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης»θα φτάσουν τα 6,78 δις)

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους συνολικούς φόρους που θα φτάσουν τα 49,5 δις, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πληρώσουν μόνο τα 3,56 δις (δηλαδή το 7,2%) ενώ το υπόλοιπο 92,8% θα το πληρώσουμε οι λαϊκές οικογένειες.

.Η δική μας απάντηση είναι η συνέχιση του αγώνα για:

► κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Ειδικής Εισφοράς για το ΤΠΔΥ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές κατοικίες και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεκινώντας από την καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων.

► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Γνωρίζουμε ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στοχεύει στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και όχι για κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Περισσότερα

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί): Καταγγελία του Ενιαίου Συλλόγου

Σε συνέχεια των πολύμορφων κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο που κλείνει και διαλύει ότι έχει...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας Φούρνων: Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά στην Ικαρία και τους Φούρνους

Τη Δευτέρα  πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε κενά που τα περισσότερα είναι ανοικτά από...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αλληλεγγύη στο φαντάρο που στοχοποιήθηκε από βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΕΜΕΝ εκφράζει την απερίφραστη αλληλεγγύη της στους φαντάρους, τα παιδιά μας, που ασκούν...