Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Κρούσμα σε νοσηλευόμενο στην ΩΡΛ κλινική του νοσοκομείου

Δημοσιεύτηκε στις

Να παρθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και ασθενών και να ενισχυθεί άμεσα το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με προσωπικό

Το πρόσφατο θετικό κρούσμα COVID-19 σε πνευμονολογικό ασθενή που νοσηλεύεται στην ΩΡΛ κλινική, σε συνέχεια των προηγούμενων κρουσμάτων σε ασθενείς και εργαζόμενους του νοσοκομείου, επιβάλλουν την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση της επιδημίας. Ιδιαίτερα χρειάζεται να τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα για την μεταφορά πιθανών και επιβεβαιωμένων ασθενών με COVID-19 από κλινική σε κλινική.

Ταυτόχρονα αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, η ανάγκη για άμεση ουσιαστική ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου με προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αν και είναι νοσοκομείο αναφοράς – όπου νοσηλεύονται συστηματικά περισσότεροι από 40 επιβεβαιωμένοι και πιθανοί ασθενείς με COVID-19 και εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις – από την έναρξη του 2ου   κύματος της επιδημίας, έχει ενισχυθεί μόνο με 5 επικουρικούς γιατρούς, 8 επικουρικούς νοσηλευτές και 3 επικουρικούς τραυματιοφορείς. Δεν έχει ενισχυθεί ούτε με ένα μόνιμο εργαζόμενο αν και οι κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων ξεπερνούν τις διακόσιες εξήντα (260).

Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι ότι στην Πνευμονολογική κλινική εργάζονται μόνο 6 γιατροί, που εκτός από ασθενείς με COVID-19, έχουν την ευθύνη για δεκάδες άλλους πνευμονολογικούς ασθενείς, που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου. Σοβαρότατες είναι οι ελλείψεις και του νοσηλευτικού προσωπικού στην Πνευμονολογική κλινική, όπου, σε πολλές βάρδιες, μόνο 2 νοσηλεύτριες έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 30 ασθενείς με COVID-19, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα όρια σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις προσωπικού στην ΩΡΛ κλινική, όπου νοσηλεύονται χειρουργικοί, πνευμονολογικοί και παθολογικοί ασθενείς – με αυξημένο κίνδυνο διασποράς της επιδημίας – και πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και στις υπόλοιπες κλινικές (Α και Β Παθολογικές, Νευροχειρουργική, Χειρουργική, Ορθοπαιδική) και τμήματα (Αιμοδοσία, Ακτινοδιαγνωστικό, διαγνωστικά εργαστήρια) του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, οι εργασίες ανακατασκευής των Χειρουργείων που θα έχουν ως αποτέλεσμα να λειτουργούν χειρουργικές αίθουσες σε διαφορετικά σημεία του νοσοκομείου αυξάνουν δραστικά τις ανάγκες στελέχωσης των Χειρουργείων – Αναισθησιολογικού τμήματος με νοσηλευτικό προσωπικό και ολόκληρου του νοσοκομείου με βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου).

Ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός, ότι 9 ολοκλήρους μήνες από την έναρξη της επιδημίας – και παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των εργαζομένων στο Βιοχημικό-Μικροβιολογικό και τα επανειλημμένα αιτήματα του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Λοιμώξεων – η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει μηχάνημα μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας (με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) και αρνείται το αίτημα μας να γίνεται προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης.

Αρνείται, ταυτόχρονα, ακόμα και σήμερα – όπου εκατοντάδες συνάδελφοι πανελλαδικά έχουν νοσήσει από COVID-19 – την απαίτηση όλων των υγειονομικών για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Προειδοποιούμε όμως ότι δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται αυτή η πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματα μας και βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας, για να εξασφαλίζονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, και δεν θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί».   

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης της Λυρικής και του ΥΠΠΟ για τον τραυματισμό εργαζομένου

Την Κυριακή το απόγευμα Τεχνικός της Λυρικής που έκανε εργασίες στησίματος σκηνικού έπεσε από...

Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών: Για τη στοχοποίηση των φαντάρων

Γυρνάμε πίσω στις εποχές του μετεμφυλιακού κράτους; Ξαναζούμε εποχές χούντας; Αυτές μας θυμίζουν οι...

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ: Αλληλεγγύη στους φαντάρους που διώκονται

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους στρατευμένους νέους, που εναντιώνονται και εκφράζουν...