ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ : Όλοι στο πανεργατικό συλλαλητήριο 13 Οκτώβρη 6.30 στο Σύνταγμα

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες,

 Στις 13 Οκτώβρη τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, συμμετέχουμε στο ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, που πραγματοποιούν Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και αγώνα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, που συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, διεκδικώντας μέτρα για την προστασία της υγείας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Η πρόσφατη καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ταξικών δυνάμεων, ότι τα τσιράκια των εφοπλιστών, των εργοδοτών, είναι αποβράσματα του καπιταλισμού και δεν χωράει κανένας εφησυχασμό.

Η νέα καπιταλιστική κρίση που εξελίσσεται στη χώρα μας και διεθνώς, φέρνει πρόσθετους αντιλαϊκούς νόμους συνέχεια των μνημονίων, που διατήρησε η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, φορτώνοντας νέα βάρη στην εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά!

 Η γενικευμένη επίθεση στους ναυτεργάτες, συνολικά στους εργαζόμενους, αποτελεί «νύχι – κρέας» με τους νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, στο χτύπημα των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της πρόνοιας, συνδέεται με τους νόμους ενάντια στις διαδηλώσεις, στην απεργία, στη συνδικαλιστική δράση και συνοδεύεται με την ένταση της κρατικής καταστολής, με νέα μέσα, χημικά, αύρες νερού.

Αξιοποιούν την πανδημία του COVID-19, να περάσουν σειρά αντεργατικών μέτρων και το επόμενο διάστημα, όπως η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.

Στους ναυτεργάτες η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την ένταση της επιθετικότητας των εφοπλιστών, της κυβέρνησης στο σύνολο των δικαιωμάτων μας. Με τον ν.4714/2020 επιχειρούν την καταπάτηση των ΣΣΕ, με αφετηρία τα ποντοπόρα καράβια, διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία ακόμα και για την θέση του Α’ Πλοίαρχου, που θα επεκταθεί σε όλες τις ειδικότητες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενώ γίνεται ωμή και προκλητική παρέμβαση στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Παραμένει το οξυμμένο πρόβλημα με τον εγκλωβισμό των χιλιάδων  ναυτεργατών στα καράβια σε όλο τον κόσμο, με ευθύνη των εφοπλιστών, των κυβερνήσεων. Οι ζωές των ναυτεργατών και η αγωνία τους να επιστρέψουν στις οικογένειες τους, δεν χωράνε στα κέρδη των εφοπλιστών.

Μετά το πέρας της θερινής περιόδου οι εφοπλιστές σε συνεργασία με το υπουργείο ναυτιλίας, προχωράνε στην ακινησία των επιβατηγών πλοίων, οξύνεται η ανεργία που ακόμα και με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ, οι άνεργοι τον Σεπτέμβριο ήταν 2440. Η πλειοψηφία των ναυτεργατών εργάστηκε για 3 μήνες, ενώ όσοι ήταν σε κατάσταση αναστολής έχουν πάρει την επιδότηση των 534 ευρώ, μόνο για τον Μάιο.

Στα πλαίσια αυτά συνεχίζεται η παραπέρα υποβάθμιση της  Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης. Το υπουργείο ναυτιλίας ενώ μπορούσε να πάρει έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου, με την πρόληψη της υγιεινής και ασφάλειας των εκπαιδευομένων, εξασφαλίζοντας ολιγομελή τμήματα, με προσλήψεις εκπαιδευτικών, επέλεξε την χρήση της τηλεκπαίδευσης, που δεν μπορεί να υποκαταστήσει την φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων.

Οι εξελίξεις δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία», έχουν τεράστιες ευθύνες ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ με επικεφαλής τον Γ.Γ Χαλά Γ., που για δεκαετίες υπηρετούν τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Με ευθύνη του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν συνεδριάζουν τα όργανα της ΠΝΟ από τον Δεκέμβρη του 2019. Αυτό το  χρονικό διάστημα αξιοποιήθηκε από τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση, το υπουργείο ναυτιλίας, επιβάλλοντας μπαράζ αντιναυτεργατικών νόμων όπως ο 4714, που καταργεί τις ΣΣΕ. Αρνούνται να προχωρήσουμε στη λειτουργία των οργάνων της ΠΝΟ και να προηγηθεί η κατάθεση, ο έλεγχος των δικαιολογητικών του κάθε σωματείου, όπως γίνεται σε όλα τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, απευθύνουν κάλεσμα σε συνδικαλιστές, σωματεία, ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, να συμπορευτούμε σε κοινή δράση αξιοποιώντας όλες τις μορφές αγώνα και της απεργίας. 

          Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές, να δώσουμε μαχητικό, μαζικό παρών στο ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στις 13 Οκτώβρη. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας δεν κάνουμε βήμα πίσω από τον αγώνα για την προστασία της υγείας μας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και τις σύγχρονες ανάγκες.

Διεκδικούμε:

Ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις και υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.

Κατάργηση του ν.4714/2020, των  αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.

Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων  και  της  προστασίας  της  ανθρώπινης  ζωής  στη  θάλασσα.

Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

■ Άμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια

■ Να καταβληθούν όλα όσα αφαιρέθηκαν από τις συντάξεις. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Προστασία της υγείας του λαού. Άμεσα μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κατάργηση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια.

■ Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

ΜΑΖΙΚΑ – ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΟΛΟΙ στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

την ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ στις 18:30 στο Σύνταγμα.

Προσυγκέντρωση στις 18:00 στη Παλαιά Βουλή

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης της Λυρικής και του ΥΠΠΟ για τον τραυματισμό εργαζομένου

Την Κυριακή το απόγευμα Τεχνικός της Λυρικής που έκανε εργασίες στησίματος σκηνικού έπεσε από...

Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών: Για τη στοχοποίηση των φαντάρων

Γυρνάμε πίσω στις εποχές του μετεμφυλιακού κράτους; Ξαναζούμε εποχές χούντας; Αυτές μας θυμίζουν οι...

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ: Αλληλεγγύη στους φαντάρους που διώκονται

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους στρατευμένους νέους, που εναντιώνονται και εκφράζουν...