Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Να ενισχυθεί το νοσοκομείο με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό

Δημοσιεύτηκε στις

Επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και φυσικοθεραπευτές

Η συνεχιζόμενη αύξηση του επιβεβαιωμένων και πιθανών ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο – ήδη φτάνουν τους 38 – επιβάλλουν την άμεση ουσιαστική ενίσχυση με νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου) και φυσικοθεραπευτές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής – ήδη νοσηλεύονται 30 επιβεβαιωμένοι ασθενείς με COVID-19 – όπου το νοσηλευτικό προσωπικό αποδυναμώθηκε αντί να ενισχυθεί σε σχέση με το πρώτο κύμα της επιδημίας, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για να στελεχώνονται όλες οι βάρδιες με τον αναγκαίο αριθμό νοσηλευτών και οι συνάδελφοι εργάζονται συνεχώς σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων – νοσηλεύονται 8 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 – όπου αντί γι τον προβλεπόμενο αριθμό 32 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 22 νοσηλευτές (ενώ  2 επιπλέον είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και 2 είναι σε άδεια κύησης ή ανατροφής), ενώ οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι επιπλέον αυξημένες κατά 50%. Αποτέλεσμα είναι οι συνάδελφοι να αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, αφού δεν «φτάνουν» σε κάθε βάρδια για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στην Α και Β Παθολογικές κλινικές, όπου εναλλάξ νοσηλεύονται πιθανοί και επιβεβαιωμένοι ασθενείς με COVID-19, στη ΜΕΘ 1ου ορόφου αλλά και στην ΩΡΛ, τη Νευροχειρουργική, την Ορθοπαιδική και τις υπόλοιπες κλινικές του Χειρουργικού τομέα, όπου, εκτός των χειρουργικών, νοσηλεύονται και παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς.

Αυξημένες είναι οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου) που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους υπάρχοντες μόνιμους και συμβασιούχους τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου, από τους οποίους 6 τραυματιοφορείς και 1 βοηθός θαλάμου κινδυνεύουν με άμεση απόλυση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας τραυματιοφορέας καλύπτει την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική. Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση και τις αλλεπάλληλες βάρδιες έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.

Ταυτόχρονα, οι εργασίες ανακατασκευής των Χειρουργείων που θα έχουν ως αποτέλεσμα να λειτουργούν χειρουργικές αίθουσες σε διαφορετικά σημεία του νοσοκομείου αυξάνουν δραστικά τις ανάγκες στελέχωσης των Χειρουργείων – Αναισθησιολογικού τμήματος με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Ενώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, δεν επαρκούν οι φυσικοθεραπευτές – που, εκτός από την καθημερινή τους προσφορά, έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με SARS-CoV-2 – και χρειάζεται να ενισχυθούν με 4 τουλάχιστον επιπλέον εργαζόμενους.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να ενισχυθεί το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και φυσικοθεραπευτές. Για την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις συμμετεχόντων στην προκήρυξη 2Κ και οι καταστάσεις συμμετεχόντων για επικουρικό προσωπικό.

► να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, συμμετέχουμε στη Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, που αποφάσισε η συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου και προγραμματίζουμε αγωνιστική παρέμβαση στα γραφεία της 2η ΥΠΕ την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου.

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης της Λυρικής και του ΥΠΠΟ για τον τραυματισμό εργαζομένου

Την Κυριακή το απόγευμα Τεχνικός της Λυρικής που έκανε εργασίες στησίματος σκηνικού έπεσε από...

Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών: Για τη στοχοποίηση των φαντάρων

Γυρνάμε πίσω στις εποχές του μετεμφυλιακού κράτους; Ξαναζούμε εποχές χούντας; Αυτές μας θυμίζουν οι...

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ: Αλληλεγγύη στους φαντάρους που διώκονται

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους στρατευμένους νέους, που εναντιώνονται και εκφράζουν...