Σωματείο Εμποροϋπ/ων Χίου : Ο κοινός αγώνας με τους πρόσφυγες και μετανάστες για απεγκλωβισμό από τα νησιά και τη χώρα είναι η μόνη διέξοδος

Δημοσιεύτηκε στις

Η πολιτική της ΝΔ είναι επικίνδυνη- Αντί να στείλουν πλοία και γιατρούς, έστειλαν τα ΜΑΤ

Κανένα κλειστό ή ανοιχτό ΚΥΤ. Να κλείσει η ΒΙΑΛ

Ο κοινός αγώνας με τους πρόσφυγες και μετανάστες για απεγκλωβισμό από τα νησιά και τη χώρα είναι η μόνη διέξοδος

Το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, που αντί να στείλει πλοία να μεταφέρει τους άστεγους πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα σε ασφαλείς και ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας στέλνει τα ΜΑΤ για άλλη μια φορά στο νησί της Λέσβου.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο ΚΥΤ της Μόριας επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο το πόσο επικίνδυνη και αδιέξοδη είναι η πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και τη χώρα. Επιβεβαιώνει το πόσο δίκαια και ρεαλιστικά είναι τα αιτήματα των κατοίκων των νησιών μας για:

  • Κανένα ΚΥΤ κλειστό ή ανοιχτό. Να κλείσει το ΚΥΤ στο Βαθύ. Να σταματήσουν τώρα τα έργα στου Ζερβού.
  • Άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και, αφού λάβουν τα κατάλληλα έγγραφα, και από τη χώρα προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Να καταργηθούν οι απαράδεκτες συμφωνίες της ΕΕ που τους εγκλωβίζουν εδώ (Δουβλίνο, συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας).
  • Να δημιουργηθούν επιτροπές ασύλου με ευθύνη ΕΕ και ΟΗΕ, μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με Συρία και Ελλάδα.
  • Σύντομη διαμονή σε αξιοπρεπείς, ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την τακτοποίηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.
  • Μαζικά και συχνά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής.

Αυτά τα αιτήματα το Σωματείο μας στήριζε και στηρίζει όλο αυτό το διάστημα.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι θύματα πολέμων, κυνηγημένοι από αυταρχικές κυβερνήσεις, από τη φτώχεια. Είναι κυνηγημένοι από τα αποτελέσματα του καπιταλισμού. Οι συνθήκες που βιώνουν σε  Λέσβο, Σάμο και τη Χίο είναι τραγικές. Με αποτέλεσμα να καεί η Μόρια. Κάτι που το περίμεναν οι κυβερνόντες αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αλλάξει. Και μπορεί σήμερα να λένε ότι το έκαναν οι πρόσφυγες αλλά το χέρι τους το όπλισε η κυβερνητική πολιτική και αυτή της ΕΕ που φτιάχνει φυλακές ανθρώπων επειδή αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι ίδιοι τους δημιούργησαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Όπως δικό τους δημιούργημα είναι και εκείνες οι εμετικές κραυγές  που έλεγαν ότι η φωτιά στη Μόρια είναι ευκαιρία για να τους κάψουν όλους. Να κάψουν ποιους; Τις γυναίκες και τα παιδιά που σήμερα κοιμούνται στους δρόμους και στα χωράφια. Ενώ αντίστοιχα βρήκαν ευκαιρία τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ να λένε ότι αν ήταν κλειστός ο καταυλισμός τότε δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.

Οι εργαζόμενοι συνολικά οι κάτοικοι του νησιού μας έχουν ζήσει την κοροϊδία και από την προηγούμενη κυβέρνηση και, με βάση τα γεγονότα, δεν έχουν να περιμένουν κάτι θετικό από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, παρά τις υποσχέσεις της. Τα γεγονότα στη Μόρια μιλούν από μόνα τους.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Λεσβιακού λαού και των 13.000 αστέγων προσφύγων και μεταναστών. Στηρίζουμε τα αιτήματα που κι εμείς παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια για το δικό μας νησί και που δίνουν λύση στο μαζικό εγκλωβισμό των προσφύγων – μεταναστών και στα προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργούνται στους κατοίκους.

Απομονώνουμε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που σπέρνουν το μίσος ενάντια σε ανθρώπους και ξεπλένουν τις ευθύνες και την επικίνδυνη πολιτική ΕΕ – κυβέρνησης.

Καταδικάζουμε τη νέα απόβαση των ΜΑΤ στη Λέσβο και τα κατασταλτικά μέτρα που εφαρμόζει προκειμένου να πετύχει η κυβέρνηση το στόχο της για νέα δομή – φυλακή παρά κι ενάντια στη θέληση κατοίκων, προσφύγων και μεταναστών.

 

Περισσότερα

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αλληλεγγύη στο φαντάρο που στοχοποιήθηκε από βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΕΜΕΝ εκφράζει την απερίφραστη αλληλεγγύη της στους φαντάρους, τα παιδιά μας, που ασκούν...

Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού : Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τη στοχοποίηση των φαντάρων

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους τη στοχοποίηση των φαντάρων που εκφράζουν τη...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Στρατιωτικών : Η ελευθερία της έκφρασης και της διαμαρτυρίας είναι δικαίωμα ακόμη και των στρατευμένων

Στο άκουσμα τρομοκράτησης νέων στρατευμένων που συμμετέχουν σε λαϊκές, φιλειρηνικές εκδηλώσεις και εκφράζονται ελεύθερα...