Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου : Για τη σημερινή κινητοποίηση στην περιφερειακή διεύθυνση Κρήτης του ΟΑΕΔ

Δημοσιεύτηκε στις

Με μαζική παρουσία εποχικών εργαζομένων πραγματοποιήθηκε σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση Κρήτης του ΟΑΕΔ , όπου αναδείχθηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κλάδος. Σχετικά ψηφίσματα κατατέθηκαν και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΟΕΑΔ και στην διευθυνση του ΚΠΑ2.

Οι εποχικά εργαζόμενοι σε εταιρείες Handling, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων αλλά και εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές έδωσαν το παρόν διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης και διασφάλιση του εισοδήματος τους με πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να νομοθετήσει.   

Δυστυχώς η κυβέρνηση έδειξε «live» το πραγματικό της πρόσωπο καθώς την ώρα της κινητοποίησης απαντούσε σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ.Συντυχάκης, (ή καλύτερα για να είμαστε ακριβείς, ΔΕΝ απαντούσε).

Έχει απύθμενο θράσος ο υπουργός να ζητά να αναγνωρίσουμε ότι μπήκε στον κόπο να πάει στη βουλή και να απαντήσει στα ερωτήματα που αφορούν τις ζωές των εργαζομένων. Στη πραγματικότητα αναλώθηκε σε διάφορες γενικότητες προκειμένου να αποφύγει να απαντήσει στα ξεκάθαρα αιτήματα μας. Άδικα προσπαθεί να κρύψει ότι είναι ο καλύτερος υπάλληλος των πολυεθνικών και των μεγαλοεπιχειρηματιών, έχει βαρεθεί να υπογράφει ΠΝΠ μοιράζοντας κρατικό χρήμα σε ότι του ζητήσουν οι μεγαλοεργοδότες αλλά δεν βρήκε μια σταλιά μελάνι να αφιερώσει σε μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους των προαναφερθέντων κατηγοριών.    

Είναι γελασμένος και ο υπουργός και η κυβέρνηση του ότι οι εργαζόμενοι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.  Εμείς οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό είμαστε ένα μεγάλο κομμάτι του εργατικού δυναμικού που αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία της χώρας» όπως συχνά αναπαράγει. Στις πλάτες μας παράχθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να μας μετατρέψει σε επαίτες για την κάλυψη των βασικών αναγκών μας.

 

Η δράση μας δεν σταματά εδώ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα συναποφασίσουμε πολύπλευρη δράση και συντονισμό για την άμεση κάλυψη των δίκαιων αιτημάτων μας.

  • Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης και να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των προαναφερθέντων εποχικά εργαζόμενων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (πλήρη απασχόληση, ελαστικά απασχολούμενοι, «ενοικιαζόμενοι» σε τουριστικά γραφεία και αλλού).
  • Να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ με διασφάλιση της ασφαλιστικής ικανότητας και για το 2021, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε έως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους.
  • Να ισχύσουν για όλους μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  • Να παρθούν σχετικές αποφάσεις από τα Δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων του νομού και κυρίως του Δ. Ηρακλείου για πάγωμα των δημοτικών τελών για τις παραπάνω κατηγορίες.
  • Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και η εκ περιτροπής εργασία.
  • Να απαγορευτούν οι απολύσεις, να ακυρωθούν όσες έγιναν από την έναρξη της πανδημίας, και να γίνει υποχρεωτική η επαναπρόσληψη του προσωπικού που εργάστηκε την προηγούμενη σεζόν.

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής – Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου & Ναυπηγοξυλουργών: Ακόμη ένα σοβαρό ατύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Συνάδελφοι,  Ένα ακόμα σοβαρό ατύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σημειώθηκε σήμερα 9/12/25 στο ναυπηγείο Κελαϊδή στο...

Σωματείο Εργαζομένων στη NOKIA: Σπάμε τον φόβο και την απογοήτευση με συναδελφική αλληλεγγύη. 10 Δεκέμβρη προχωράμε σε επιχειρησιακή απεργία

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ Οι πρόσφατες (19/11/2025) ανακοινώσεις της πολυεθνικής ΝΟΚΙΑ για...

Απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης: Κανένας φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από την εστία

Να μην πραγματοποιηθεί πειθαρχική δίωξη στους εστιακούς φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης! Κανένας φοιτητής να μην...