Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Για τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΧΙ σε πολεμική αντιπαράθεση για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Οι πρόσφατες επικίνδυνες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τον κίνδυνο «θερμού επεισοδίου» – πολεμικής σύγκρουσης δικαιολογημένα προκαλούν εντονότατη ανησυχία στους εργαζόμενους και των δύο χωρών.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, εκφράζουμε, πρώτα από όλα, τη συμπαράσταση μας στους στρατευμένους νέους και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, που αντιμετωπίζουν καθημερινά, εκτός από τον κίνδυνο πολεμικής σύγκρουσης, δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Γνωρίζουμε ότι οι επικίνδυνες εξελίξεις οφείλονται στην όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ της άρχουσας τάξης της Ελλάδας και της Τουρκίας, για το ποια θα αναδειχθεί σε «κόμβο» Ενέργειας και διαμετακομιστικό «κέντρο». Αποτελούν μέρος της συνολικότερης σύγκρουσης ανάμεσα σε κράτη, πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών αγορών και δρόμων της ευρύτερης περιοχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της όξυνσης της προκλητικότητας της τουρκικής κυβέρνησης είναι η πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, που αξιοποιεί τα θρησκευτικά ζητήματα για να καλλιεργήσει το φανατισμό και τη διαίρεση και στις δύο χώρες.

Ξεκαθαρίζουμε ότι στηρίζουμε την πρόταση να παραμείνει η Αγία Σοφία δημόσιο μουσείο, ως ένα από καλύτερα διατηρημένα ιστορικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Ταυτόχρονα μόνο ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ προκαλεί η συνεχιζόμενη στήριξη της τουρκικής επιθετικότητας από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να την τραβήξουν από την επιρροή της Ρωσίας..

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιου για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών, για τουρκικές γεωτρήσεις σε «διαφιλονικούμενα ύδατα» (disputed waters) που υπονομεύουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και προωθούν τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση.

Αποκαλυπτικό είναι και το παράδειγμα της Λιβύης, όπου το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στηρίζουν τη δοτή κυβέρνηση Σάρατζ, με την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει συνυπογράψει το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο που καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Οι εξελίξεις αυτές καταρρίπτουν για άλλη μια φορά το «παραμύθι» που συστηματικά καλλιεργούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος, μαζί με ΜΜΕ και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων ότι δήθεν η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ «προστατεύει» τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά!

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δυναμώσει ο κοινός μας αγώνας:

► ενάντια στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.

► ενάντια στους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου από τα μονοπώλια και στα σχέδια για «συνεκμετάλλευσή» τους

► για να σταματήσει κάθε συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις και να απομακρυνθούν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...