Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας : Όχι άλλος εμπαιγμός για τους Σμυριδεργάτες της Νάξου

Δημοσιεύτηκε στις

Ο εμπαιγμός των Σμυριδεργατών της ΝΑΞΟΥ συνεχίζεται προκλητικά και από αυτή την κυβέρνηση, η οποία παίρνοντας την «σκυτάλη» από τις προηγούμενες, συνεχίζει την συνειδητή απαξίωση της εκμετάλλευσης της σμύριδας με το σταμάτημα της εξόρυξης της, με πρόσχημα την μη νόμιμη αδειοδότηση ενός δημόσιου μεταλλείου που λειτουργούσε επί δεκαετίες και την τήρηση της νομοθεσίας υγιεινής και ασφάλειας με βάση τον ΚΜΛΕ τις διατάξεις του οποίου το ΥΠΕΝ όφειλε να ρυθμίσει. Είναι προφανές ότι με βάση μελέτη του ΙΓΜΕ που ανάθεσε σε εξωτερικό συνεργάτη προωθείται σχέδιο εκμετάλλευσης στο οποίο δεν θα απασχολείται ούτε το 10%των σμυριδεργατών. Στα πλαίσια αυτά ξεκίνησε από πέρσι η «απασχόληση» των σμυριδεργατών με τη διαλογή ήδη εξορυχθέντος μεταλλεύματος που κατέληξε στο καραμπινάτο κλέψιμο των ενσήμων τους με το άρθρο 98 του νόμου 4685/2020 για το 2019.

Στην συνάντηση της Παρασκευής 26 Ιούνη 2020 που έγινε στο ΥΠΕΝ με την παρουσία εκπροσώπων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, βουλευτών, Σωματείων και της ΟΜΕ, το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει την άδεια για την εξόρυξη της σμύριδας με τις προαναφερθείσες δικαιολογίες. Όλοι όμως συμφωνούσαν για το άδικο του κλεψίματος των ενσήμων και ζήτησαν από το ΥΠΕΝ να πάρει πρωτοβουλία να λυθεί οριστικά αυτό το χρόνιο ζήτημα. Το ΥΠΕΝ με τον εκπρόσωπο του κ. Αραβώση, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, «υποσχέθηκε» ότι θα αγνοηθεί η εκπονηθείσα μελέτη και θα προχωρήσει στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από ειδικούς επιστήμονες από Σεπτέμβριο, με στόχο να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στον Δήμο Νάξου, προκειμένου να εξασφαλιστούν μόνιμες θέσεις εργασίας από το 2021 και μετά..!

Η ΟΜΕ απαίτησε στην συνάντηση να διορθωθεί άμεσα η αδικία που κατέκλεψε τα ένσημα των σμυριδεργατών το 2019, να εξασφαλιστούν όλα τα ένσημα για το 2019 και το 2020 και να αρχίσει άμεσα η εξόρυξη για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να εξορυχτούν όλες οι απαιτούμενες ποσότητες στους καλοκαιρινούς μήνες που είναι ιδανικές οι συνθήκες, και να μην πάει στις καλένδες η υπόθεση αυτή για το 2021.

Ο κ. Αραβώσης αντιλαμβανόμενος το δίκαιο του αιτήματος των ενσήμων των σμυριδεργατών 2019 και 2020, υποσχέθηκε ότι με τους συνεργάτες του κ. Παπαδάκη και κα. Ελευθεριάδου θα ετοιμάσουν μια τροπολογία η οποία θα κατατεθεί προς ψήφιση από την Βουλή στο επόμενο 10ημερο για να τακτοποιηθούν τα ένσημα 2019-2020.

Οι Σμυριδεργάτες στην Συνέλευση τους την Κυριακή 28 Ιούνη 2020 αποφάσισαν ότι αν το επόμενο δεκαήμερο δεν λυθεί το ζήτημα θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η ΟΜΕ θα στηρίξει έμπρακτα τις κινητοποιήσεις των Σμυριδεργατών για τα δίκαια αιτήματα τους.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζομένων στην Praktiker Hellas-Παράρτημα Λάρισας: Διεκδικούμε την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ Η Praktiker γιορτάζοντας την αύξηση των κερδών από την...

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ν. Ηρακλείου: 3 Οκτώβρη σύσκεψη φορέων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

 ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ – ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ...

Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Εύβοιας: Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις των απεργών εκπαιδευτικών

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ...