Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Ν. Ιωαννίνων : Μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών τώρα !

Δημοσιεύτηκε στις

 Με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας, ήρθαν στην επιφάνεια σοβαρές ελλείψεις στην καθαριότητα, την ασφάλεια και την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τον κορονοϊό.

  Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών (όπως όφειλε για την υγεία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών), μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης , προσλήψεις καθαριστριών ώστε να συμβάλλουμε και εμείς με τη σειρά μας σε απολυμάνσεις δύο φορές την ημέρα όπως ορίζουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

  Αντί αυτού, προχώρησε στη μεταφορά των καθαριστριών από τα κτίρια της Πρωτοβάθμιας στη δευτεροβάθμια με αποτέλεσμα να έχουμε φαινόμενα σε όλους τους δήμους του νομού Ιωαννίνων καθαρίστριες με 150 έως 300 ευρώ να εργάζονται πληρώνοντας από την τσέπη τους τη μεταφορά τους ,με ωράριο περισσότερων ωρών χωρίς κανένα μέσο ατομικής προστασίας. Με το άνοιγμα των σχολείων στην Πρωτοβάθμια το πρόβλημα διογκώθηκε αναδείχθηκαν μέσα στην Πανδημία τα κενά που υπάρχουν διαχρονικά στον τομέα της σχολικής καθαριότητας, πως αυτά δεν λύνονται με μπαλώματα και μετακινήσεις.

  Η κυβέρνηση με εγκύκλιο προχώρησε σε αύξηση του ωραρίου μας “δίνοντας μας τη δυνατότητα να αυξήσουμε το μισθό μας”. Χωρίς όμως να καθορίζεται το ωράριο μας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας.

  Έτσι σήμερα έχουμε καθαρίστριες στην Πρωτοβάθμια με 150 ευρώ το μήνα, με πέντε αίθουσες, με 5 ώρες δουλειά δεν θα ξεπεράσουν τα 200 ευρώ στο μισθό τους. Καθαρίστριες με 320 ευρώ και 10 αίθουσες ,με 8 ώρες δουλειά που δεν θα φτάσουν τα 500 ευρώ μισθό.

Έτσι μας ανταμείβει το κράτος εν μέσω πανδημίας.

” Ήρωες “στα λόγια κόστος στην πράξη.

  Οι συμβάσεις μας λήγουν 30 Ιουνίου και 9500 καθαρίστριες σε όλη τη χώρα βρισκόμαστε ξανά στον αέρα. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε δουλειά από την 1η Σεπτέμβρη .Είτε με τις σημερινές συμβάσεις ,είτε ορισμένου χρόνου δε λύνεται το πρόβλημα της υγιεινής και της ασφάλειας των σχολικών μονάδων. Εργασιακή ομηρία, απολύσεις είναι φαινόμενα που έχουμε μπροστά μας με το χαρακτηριστικότερο τις 15 απολύσεις συναδελφισσών στο δήμο Ζίτσας. Η δημοτική αρχή παραδέχτηκε ότι δεν θα προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων τους για το σχολικό έτος 2020-21.

  Μπροστά στις νέες εξελίξεις η πλειοψηφία του σωματείου μας στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιουνίου ζήτησε να δείξουμε ανοχή και να βάλουμε πλάτες στα μέτρα της κυβέρνησης και των δήμων της περιοχής.

  Εμείς παράγουμε, εμείς προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για υγιεινή και ασφάλεια των σχολικών μονάδων και η κυβέρνηση μαζί με τις δημοτικές αρχές προστατεύουν τα αφεντικά που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αυξάνουν τα κέρδη τους από το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Δεν συναινέσαμε “δεν βάλαμε πλάτη “όπως ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός του κλάδου μας αντίθετα μπήκαμε μπροστά μαζί με το Εργατικό κέντρο Ιωαννίνων και οργανώσαμε την πάλη μας.

  Με τις πρώτες αγωνιστικές πρωτοβουλίες εν μέσω πανδημίας για την προστασία της υγείας μας ,είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για όλες τις καθαρίστριες του δήμου Ιωαννιτών. Από 1η Σεπτεμβρίου μετά από αναφορά στο σώμα επιθεώρησης εργασίας όλες οι σχολικές καθαρίστριες θα έχουν ΜΑΠ ,γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας με ενιαία εκπαίδευση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ανάλογα προέχει και στους υπόλοιπους δήμους του νομού.

  Με Πανδημία ή χωρίς Πανδημία η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία. Καθημερινή πριν και μετά το μάθημα σε κάθε διάλειμμα. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών. Είναι ευθύνη του Κράτους, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να δικαιώσουν άμεσα το πάγιο αίτημά μας ,για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  Μπροστά στη λήξη των συμβάσεων μας καλούμε τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών να στηρίξουν τον αγώνα μας. Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να κάνουν το αίτημα μας και δικό τους. Καλούμε τις συναδέλφισσες καθαρίστριες του νομού μαζί με τους γονείς και εκπαιδευτικούς σε συμβολική κινητοποίηση μπροστά στο δημαρχείο Ζίτσας (στην Ελεούσα) την Παρασκευή 26/06/ 2020 στις 12:30 μ.μ.

 

 

 

 

Περισσότερα

Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής: Συμμετέχουμε στις εκλογές του σωματείου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04-10-2024...

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλ/νίας: Ανακοίνωση εφορευτικής επιτροπής

Συνάδελφοι, Σας κάνουμε γνωστό  ότι οι αρχαιρεσίες  για την ανάδειξη  της νέας Διοίκησης  και των...

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου: Προγραμματισμός δράσης επόμενου διαστήματος

Σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Α.  συζήτησε  και εκτίμησε τη δράση του...