Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος : Εκδιώκονται τα Εικαστικά μαθήματα από το Λύκειο!

Δημοσιεύτηκε στις

Νέοι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση. Οι μαθητές οδηγούνται υποχρεωτικά στα φροντιστήρια και εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τέχνης οδηγούνται στην ανεργία.

Με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2338/15 Ιουνίου 2020 /ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ όπου ορίζεται το Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου και το Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ολοκληρωτικά το μάθημα των Εικαστικών, του Ελεύθερου σχεδίου και της Μουσικής από τα Λύκεια, παρόλο που τα μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου είναι πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Η Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των τεχνών στο Λύκειο, στα πλαίσια της πολιτικής που προωθεί τον εξετασεοκεντρικό προσανατολισμό του σχολείου, της πολιτικής που προωθεί την εμπορευματοποίηση της γνώσης, που στοχεύει σε ένα στείρο σχολείο που απλά θα είναι ο προθάλαμος για τη δημιουργία ενός εκμεταλλεύσιμου φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης:

Βάζει τεράστια ταξικά εμπόδια στη μόρφωση όλων εκείνων των μαθητών που προσανατολίζονται σε σχετικές με την τέχνη σπουδές (Σχολές Καλών Τεχνών, Σχολές Γραφιστικής, Διακόσμησης, Αρχιτεκτονικής, Πολυμέσων και γενικότερα όλων των τεχνών). Τα μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου είναι πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Οι μαθητές καλούνται να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις σε μαθήματα τα οποία δεν θα έχουνδιδαχτεί, με αποτέλεσμα να σπουδάζουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν τα φροντιστήρια. Κερδίζει η παραπαιδεία και η ιδιωτική εκπαίδευση.
Οδηγούνται στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τέχνης.
Στερεί από τους μαθητές την απαραίτητη, την αναγκαία εκπαίδευση, για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, την αισθητική τους καλλιέργεια, την ανάπτυξη της αντιληπτικής τους ικανότητας, την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και της πνευματικής και συναισθηματικής διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ αποφάσισε:

Να τεθεί το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΕΕΤΕ την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, και να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.
Να απευθυνθεί για το θέμα στους κοινωνικούς και συλλογικούς φορείς (Ομοσπονδία Γονέων, συλλόγους εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών, εργαζομένων κ.λπ.) και να ζητήσει τη συστράτευση για την απόκρουση αυτής της απόφασης.
Να απευθυνθεί στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Γραφιστικής Διακοσμητικής κ.λπ.
Να θέσει το θέμα στην πολιτική ηγεσία και στα κόμματα της Βουλής.
Να προσβάλει νομικά την απόφαση αυτή.

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης: Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και Υπουργό Παιδείας

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!!!  Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριε Υπουργέ Παιδείας, Ένα τμήμα με...

Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας: Αναγκαιότητα η δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων

Αναγκαιότητα η δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων για τις υπηρεσίες, τους ελεγχόμενους και τους ελεγκτές Με αφορμή...

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί): 3 Οκτώβρη όλοι στη σύσκεψη συλλόγων στον χώρο της υγείας, της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης

Όλες και όλοι την Πέμπτη 3/10/2024  στις 1 μ.μ. μπροστά στη σύσκεψη Σωματείων, Ομοσπονδιών και...