Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης – Δάφνης – Υμηττού : Κινητοποίηση στο ΙΚΑ για την Υγεία

Δημοσιεύτηκε στις

Σχετικά με τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας στο Δήμο Ηλιούπολης και ειδικά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας της Πόλης και την ικανότητά του να ανταπεξέρχεται στις μεγάλες ανάγκες του λαού της Πόλης μας, καταθέτουμε και κοινοποιούμε το παρακάτω,

 υπόμνημα

 Η  πρόσφατη «περιπέτεια» της πανδημίας ανέδειξε και απέδειξε περίτρανα την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας και περίθαλψης του λαού, την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην δημόσια υγεία και την ιατροφαρμακευτκή περίθαλψη.

Τα προβλήματα αυτά αποκτούν ακόμη πιο επιτακτικό τρόπο, δεδομένου ότι η πανδημία δεν τελείωσε, ότι ο Σεπτέμβρης θα συνοδευτεί με νέο κύμα εξάπλωσης του ιου –σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ειδικών- ενώ τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση στο μέλλον ενός αντίστοιχου υγειονομικού κινδύνου.

Τα προβλήματα αυτά δεν εμφανίσθηκαν ξαφνικά , μοιραία και τυχαία.  Είναι αποτέλεσμα  πολιτικής επιλογής και αποφάσεων.

 Ta τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης  ξεκίνησε το οριστικό ξήλωμα του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό το ξήλωμα το ονόμασαν όλες οι κυβερνήσεις, συγκυβερνήσεις : «μνημονιακές υποχρεώσεις»,  «έλλειψη δημοσιονομικού»  χώρου και θα βρουν κι άλλα ονόματα , είμαστε σίγουροι.  

Απαξιώθηκαν οι Δημόσιες Δομές στη λογική του κόστους- ωφέλους και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, η κρατική χρηματοδότηση έφθασε σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Αφ΄ενός δεν προσλήφθηκε το απαραίτητο προσωπικό αφ΄ετέρου δεν αναπληρώθηκαν οι αποχωρήσεις. Έκλεισαν ολόκληρες δομές (νοσοκομεία, πτέρυγες, κλπ).

Τα εναπομείναντα νοσοκομεία παρέμειναν χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό. Η υγεία του Λαού έγινε πανάκριβο εμπόρευμα, ενώ τα κέρδη των ιατρικών ομίλων χτύπησαν ταβάνι.

  Όμως, το Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας αφορά τον λαό, αφορά ανθρώπους, αφορά ζωή και θάνατο. Δεν είναι χρηματιστήριο και τζόγος  για «επενδυτές».

Μετά λοιπόν από τα μεγάλα κυβερνητικά κι όχι μόνο λόγια για τους «ήρωες της πρώτης γραμμής» (και το ξεκαθαρίζουμε πως για μας είναι επί της ουσίας ήρωες , χρόνια τώρα μέσα σ΄αυτό το ξεχαρβαλωμένο σύστημα υγείας), μετά από τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, ας αποτυπώσουμε πως αντιμετώπισε το κράτος το θέμα «υγεία».

Στη Πόλη μας το Κέντρο Υγείας (πρώην ΕΦΚΑ , πρώην ΠΕΔΥ , πρώην ΕΟΠΥΥ, πρώην ΙΚΑ) ακολούθησε σταθερά το δρόμο αυτό της απαξίωσης.

  •  Το 2013 έγιναν απολύσεις γιατρών, 5.500 απ΄το χώρο της πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
  • Το 2008-2009 είχαμε 108 γιατρούς και σήμερα 26. Όταν με τους 108 δεν είχαμε την απαραίτητη κι αναγκαία υγεία και περίθαλψη, πως ακριβώς μένουμε ασφαλείς με μόνο 26;
  • Το 2008-2009  υπήρχαν 5 παιδίατροι + 2 στο «Σταθμό Μάνας και Παιδιού»  σήμερα μόνο 1  !
  • Τότε 7 καρδιολόγοι , σήμερα 1  !!
  • Σήμερα παθολόγος ; μπορεί και να υπάρχει 1
  • Τότε 2 χειρουργοί, σήμερα 1 !!!

Ο κατάλογος είναι μεγάλος ανά ειδικότητα και οι αριθμοί αμείλικτα αποδεικνύουν πως οι Ηλιουπολίτες έχουν ένα θαυμάσιο οίκημα που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας αλλά δεν έχουν την πρόληψη – γνωμάτευση – θεραπεία που τους αξίζει δικαιωματικά..

 Το σημερινό Κέντρο υγείας  είναι κατ΄όνομα αστικού τύπου. Σκοπός του στα χαρτιά βέβαια,  είναι η παροχή υγείας και φροντίδας στο λαό της πόλης μας και γιατί όχι και  στους κατοίκους των γειτονικών μας δήμων.

Δεν έχει όμως τον απαραίτητο αριθμό γιατρών, δεν έχει όλες τις ειδικότητες γιατρών , δεν έχει τον αναγκαίο αριθμό νοσηλευτικού, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού.

Δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό σε ιατρικά μηχανήματα κλπ. ώστε ο λαός της Πόλης μας και των γειτονικών μας Δήμων να μην είναι «ασφαλής» μένοντας σπίτι αλλά νάναι ασφαλής γιατί το Κέντρο Υγείας είναι σε θέση να εκτελέσει τον προορισμό του στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Όλα τα παραπάνω κι ακόμη περισσότερα συμβαίνουν και είναι γνωστά. Ως Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ  δεν τα μάθαμε τώρα, δεν πέφτουμε απ΄τα σύννεφα. Σταθερά εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε διεκδικώντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της υγείας – ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το 2013 που είδαμε που το πηγαίνανε το πράγμα το Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α.  ήταν εκεί έξω απ΄το ΙΚΑ μαζί με τους λοιπούς φορείς και σωματεία της πόλης  , διεκδικώντας και απαιτώντας το αδιαπραγμάτευτο και αυτονόητο για τον 21ο αιώνα.

  • Γιατρούς όλων των ειδικοτήτων , νοσηλευτικό – βοηθητικό – διοικητικό Προσωπικό, απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό σε μηχανήματα κλπ.
  • Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Έκτοτε σταθερά αναδεικνύαμε τα ζητήματα της Υγείας ως  πρωταιραιότητα για το Λαό και ειδικά τους συνταξιούχους.      

Πήραμε μέρος στις κινητοποιήσεις των Υγειονομικών την περίοδο της καραντίνας και δηλώνουμε ότι οι προσπάθειές μας , ο αγώνας και οι διεκδικήσεις μας θάχουν συνέχεια, ώσπου να δικαιωθούνε τα αιτήματά μας.                                              

Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι  και η Διοίκηση του Κέντρου , συμμερίζεται την άποψή μας για τις ελλείψεις και την ανεπάρκεια του Κέντρου Υγείας.

Συγκεκριμμένα , κατά την διάρκεια της 5ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας , η Διοίκηση του Κέντρου ανέφερε πως πιέζει , πως έχει κάνει αιτήματα γι αυτό το σκοπό προς κάθε αρμόδιο.

Σήμερα λοιπόν, εμείς  το Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. πρωτίστως , και οι λοιποί Φορείς και Σωματεία , Σύλλογοι της πόλης μας ,παραδίδουμε το υπόμνημά μας και ταυτόχρονα  το κοινοποιούμε στο Υπουργείο Υγείας και σε κάθε αρμόδια Διεύθυνση.

 Απαιτούμε και Διεκδικούμε

  • Καθολικά Δημόσιο και Δωρεάν Συστημα Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση κρατική χρηματοδότηση κάλυψης των αναγκών του.
  • Άμεσα , εφοδιασμός του Κέντρου Υγείας ηλιούπολης με όλα τα μηχανήματα.-υπερηχοτομογράφοι, μαστογράφος, ενδοσκόπιο κι ότι άλλο .

Οι γιατροί είναι σε θέση να τα αναφέρουν αναλυτικά

  • Σήμερα τα προβλήματα είναι πολλά και γνωστά, όλοι τα ξέρουν. Ειδικά οι συνταξιούχοι (όσοι επιβιώνουν ακόμα ) απ΄τη μια δουλέψανε μέχρι και 40 χρόνια (ούτε κυβερνήσεις – ούτε εργοδότες τους χαρίσανε τίποτα) , απ΄την άλλη στην κυριολεξία τους καταληστέψανε (αδειάσανε τα ταμεία τους όλοι οι κυβερνώντες μηδενός εξαιρουμένου), τους εξαθλιώσανε όσον αφορά τις συντάξεις τους και εν κατακλείδι αδυνατούν να εξυπηρετηθούν απ΄το πιο απλό την συνταγογράφηση μέχρι το πιο αναγκαίο την κάθε είδους εξέταση και θεραπεία
  • Άμεση πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού, διοικητικού προσωπικού, όλων των κλάδων ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μόνιμη βάση και με πλήρη δικαιώματα, με στελέχωση όλων των αναγκών της δημόσιας υγείας
  • Να ανοίξουν όλες οι δομές, νοσοκομεία, κλειστές κλίνες ΜΕΘ, ανενεργές δομές πρωτοβάθμιας Υγείας σε 24ωρη λειτουργία
  • Να εφοδιασθούν όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με τα απαραίτητα φάρμακα, υλικά, μέσα προστασίας για το προσωπικό και τους ασθενείς.

 Τίποτα απ΄τα παραπάνω δεν είναι δωράκι. Είναι αυτονόητη συνθήκη ανθρώπινης διαβίωσηςσύμφωνα με τις ανάγκες μας και τον 21ο αιώνα που ζούμε.

 

Περισσότερα

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί): 3 Οκτώβρη όλοι στη σύσκεψη συλλόγων στον χώρο της υγείας, της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης

Όλες και όλοι την Πέμπτη 3/10/2024  στις 1 μ.μ. μπροστά στη σύσκεψη Σωματείων, Ομοσπονδιών και...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Όλοι 6 Οκτώβρη στη γενική συνέλευση του συλλόγου

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ 10.30 Αγ. Φιλοθέης 5β,...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Πρόβλημα με τη λειτουργία των ειδικών τμημάτων φοίτησης στις ΑΕΝ

Συνεχίζεται, όπως κάθε χρόνο, το οξυμμένο πρόβλημα με τους Μηχανικούς, που έχουν εγγραφεί για...