Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής : Κάλεσμα συμμετοχής και στήριξης στον αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων

Δημοσιεύτηκε στις

Εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής στο Ν. Αττικής από την σημερινή μας Γενική Συνέλευση στέλνουμε κάλεσμα  συμμετοχής και στήριξης της κινητοποίησης που διοργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι)  στις 17 Ιούνη στο Υπουργείο Εργασίας, στις 18.30. Συντονίζουμε τον αγώνα μας και δίνουμε ενιαία απάντηση στο νέο κύκλο επίθεσης που δεχόμαστε.

Η ανάγκη κοινής δράσης απορρέει από τον κοινό χαρακτήρα των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που επιδεινώθηκε περαιτέρω αξιοποιώντας τον κορονοιό, την ανεργία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, την αφαίμαξη των όποιων εισοδημάτων από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Η σημερινή  επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων ακολουθεί και συμπληρώνει την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ τα μέτρα που λαμβάνονται  με αφορμή τον κορονοιό είναι μέτρα για να μείνουν, αφού αποτελούν  ανάγκη και επιδίωξη της εργοδοσίας.

Δεν θα πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση –Να πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

  • Για μας τους επιστήμονες που ζούμε απ’ τη δουλειά μας πανδημία σημαίνει επίθεση σε όλη τη γραμμή μευποχρεωτική παύση δραστηριότητας των αυταπασχολούμενων& στέρηση εισοδήματος, απληρωσιά και μειώσεις μισθών, μαζικές απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, υποχρεωτικές άδειες, τηλεργασία με εντατικοποίηση και ωράρια «σαν να μην υπάρχει… αύριο», μονομερής μεταβολή των συμβάσεων εργασίας…
  • Για μας τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» πανδημία σημαίνει στο «έλεος του αφεντικού», καθώς δε μας περιέλαβε κανένα από τα «έκτακτα μέτρα»«ειδικού σκοπού» άδεια, επίδομα αναστολής σύμβασης ή εκ περιτροπής εργασίας, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορώνπου συνεχίζουμε να πληρώνουμε οι ίδιοι. Αντίθετα μας περίμεναν: απολύσεις δίχως αποζημίωση, διαθεσιμότητες μέχρι να υπάρξει δουλειά, άδειες άνευ αποδοχών…

Παραμείναμε μες στην πανδημία «έρμαια» στο «πογκρόμ» των ομίλων και του κράτους ενάντια σε δικαιώματα και ανάγκες. Ο κυβερνητικός εμπαιγμός κλιμακώθηκε με το voucher «σκόιλελικικού» των 600€, που αποτέλεσε «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών, των επαγγελματικών εξόδων που έτρεχαν και των οφειλών που συσσωρεύτηκαν στην προηγούμενη κρίση. Για πολλούς μισθωτούς με «μπλοκάκι» τα 600€ «αφαιρέθηκαν» απ’ τον μισθό και πήγαν απευθείας στις τσέπες των αφεντικών.

  •  Για την εργοδοσία εταιρειών και επιχειρηματικών ομίλων πανδημία σημαίνει μεγάλη «ευκαιρία» για νέα κερδοφορία,για να φορτώσουν στις πλάτες μας τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Οι απαιτήσεις τους γράφτηκαν σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ήρθαν για να μείνουν και να συμπληρώσουν τους μνημονιακούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.
  • Για τους μετόχους των επιχειρηματικών ομίλων πανδημία σημαίνει νέα γενναιόδωρη χρηματοδότηση απ’ το “Ταμείο Ανάκαμψης” της ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό:νέα δάνεια που πάντα συνοδεύονται από αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις» και νέα μνημόνιαΝέα κρατικά κονδύλια από τα «ματωμένα» πλεονάσματα, από τη βαριά φοροληστεία στο εισόδημά μας.

Οι ταξικές δυνάμεις έχουν ήδη κινητοποιηθεί για τα προβλήματα αυτά στο υπουργείο εργασίας μέσα στην περίοδο της καραντίνας, με την κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο να μην ικανοποιεί κάποια απ’ τα αιτήματα αλλά να  αρνείται, με αστεία προσχήματα, ακόμα και συζητήσει με τους εκπροσώπους των επιτροπών αγώνα. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη για τους εργαζόμενους στάση των επαγγελματικών φορέων των επιστημόνων (ΔΣΑ, ΤΕΕ,ΟΕΕ) που αντί να αντιστέκονται,  συμμετέχουν αποφασιστικά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

 Ούτε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας. Παλεύουμε για ζωή κι όχι επιβίωση

Πλέον έχουμε την πείρα για να καταλάβουμε ότι το κάλεσμα σε «εθνική ομοψυχία» για να «βγούμε όλοι ζωντανοί απ’ την κρίση» είναι κάλεσμα σε υποταγή στην «κανονικότητα» του κεφαλαίου: της ανεργίας & της αναδουλειάς, της ελαστικής δουλειάς χωρίς δικαιώματα, της νέας συμπίεσης του μέσου μισθού, των επιδομάτων εξαθλίωσης για άνεργους και αυταπασχολούμενους, της συγκέντρωσης της δραστηριότητας στα χέρια των ομίλων.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι μόνοι «απαραίτητοι» είναι οι «αφανείς ήρωες» του κόσμου της δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε επάγγελμα. Αντίθετα περιττοί είναι μόνο οι μέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων, τα κοινωνικά «παράσιτα» που συνεχίζουν να κερδίζουν σε καιρούς πανδημίας, φυσικών καταστροφών και πολέμων.

Δεν υποστέλλουμε τη σημαία των αναγκών μας καθώς σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την κάλυψη τους. Την Τετάρτη 17 Ιούνη 18:30 συμμετέχουμε στην κινητοποίηση –περικύκλωση του Υπουργείου Εργασίας και διεκδικούμε:

  • Να κηρυχτούν άκυρες και να απαγορευτούν οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκ περιτροπής εργασία κλπ) που έλαβαν χώρα το τελευταίο τρίμηνο με αφορμή την πανδημία από την 1η Μάρτη. Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
  • Να χορηγηθεί τώρα το έκτακτο επίδομα των 800 Ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να κατοχυρώνουν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κάτω τα χέρια απ’ το οκτάωρο. Παλεύουμε για 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.
  • Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών απ’ την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2020, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...