Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας : Μαζική και μαχητική συγκέντρωση στον Βόλο ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από την «ΑΓΕΤ»

Δημοσιεύτηκε στις

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να θυσιαστεί η υγεία τους και το περιβάλλον, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία του Βόλου έστειλαν ηχηρό μήνυμα το απόγευμα της Παρασκευής 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου.

Εργαζόμενοι και νέοι συμμετείχαν μαζικά στην συγκέντρωση που κάλεσαν δεκάδες σωματεία και φορείς της περιοχής.

Συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το κτίριο Παπαστράτου στην  παραλία του Βόλου όπου τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, ο Δημοκρατικό Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας και δεκάδες ακόμη φορείς και σωματεία πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους με τα πανό τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χορευτικό της καθηγήτριας χορού Πένυ Στεργίου με θέμα: “Κάψτε θερμίδες και όχι σκουπίδια”.

Ακολούθησε το μουσικό σχήμα “Ιχνηλάτες” με τον Νίκο Μεριαλή και τον Ιάσονα Τουφεξή.

Μετά πήρε τον λόγο για την κεντρική ομιλία ο Δημήτρης Μαριεττάκης πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Ντίνο Μηνδρινό πρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου και κατόπιν η Μαρία Μαμούχα πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Στέλιος Λημνιός από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών του Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τον Γιώργο Παυλίδη, τον Κώστα Βλαχούτσο και την Έφη Σισμανίδου που έδωσαν μια πολύμορφη νότα στη διαμαρτυρία.

  1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΧΙΛΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
  3. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «Μ. ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ»
  4. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
  6. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΟΛΟΥ & ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
  7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Α.Ε.Ε.(ΤΕΒΕ-ΤΣΑ) ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
  9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Α.Ε.Ε – ΤΑΕ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  10. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ/ΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  12. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  13. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  14. ΕΛΜΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  15. ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  16. ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  18. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑΜΒ
  19. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΒΟΛΟΥ «ΙΑΣΩΝ»
  20. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  21. ΈΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  22. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ
  23. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ – ΣΟΥΡΠΗΣ
  24. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΚΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΕΙΑΣ
  25. ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  26. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
  27. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  28. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  29. ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  30. 15ΜΕΛΕΣ του 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
  31. 15ΜΕΛΕΣ του 2ου ΕΠΑΛ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ

 

 

Ομιλία του Δημήτρη Μαριεττάκη Προέδρου του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες – Φίλες και φίλοι,

Με τη συγκέντρωσή μας, σήμερα, παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών να μετατρέψουν την πόλη μας σε θάλαμο αερίων μόνο και μόνο για να έχει παραπάνω κέρδη η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ.

Το έγκλημα, που έχει μετατρέψει το Βόλο σε αποτεφρωτήρα εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, συνεχίζεται με την κατασκευή μονάδας παραγωγής αποξηραμένων σκουπιδιών, το λεγόμενο SRF, στο ΧΥΤΑ Βόλου.

Οι εξελίξεις αυτές φέρουν την υπογραφή και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν την υπογραφή της δημοτικής αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού στο Βόλο και στην Μαγνησία για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην ουσία πρόκειται για την στρατηγική της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης” που ανοίγει το δρόμο στο κεφάλαιο για «πράσινες» επενδύσεις, αξιοποιώντας την αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία, που έχουν χτίσει οι αστικές κυβερνήσεις και η Ε.Ε. Μια πολιτική στην οποία οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές (Δήμαρχος και Περιφερειάρχης), υποκλίνονται και υπηρετούν με θρησκευτική ευλάβεια.

Η προπαγάνδα περί «ελέγχων», περί «νομιμότητας» των επενδύσεων, στις κατασκευασμένες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, στα δήθεν «όρια» προστασίας που ανεβοκατεβαίνουν κατά παραγγελία, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ομίλων

Διοξίνες, φουράνια, υδράργυρος, οξείδια του άνθρακα και του αζώτου, αρσενικό, ακτινοβολία και μια σειρά άλλα δηλητήρια στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, στην διατροφική αλυσίδα, αποτελούν τις συνέπειες αυτής της καταστροφικής για το περιβάλλον και την υγεία του λαού, πολιτικής.

Ο σχεδιασμός κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Βόλο, ανάμεσα σε 45 νέες μονάδες που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την επόμενη πενταετία και των 17 μέσα στο 2020, εντάσσεται και στην γενικότερη πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι Μονάδες αυτές, είναι πανάκριβες, δεσμεύοντας τεράστια ποσά για την κατασκευή τους, την ώρα που διατίθενται ελάχιστοι πόροι για την προώθηση της ανακύκλωσης και την διαλογή στην πηγή. Η λειτουργία τους, δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση, αφού προϋποθέτει συγκεκριμένη και αυξημένη ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων. Πρόκειται για τη συνέχεια όλης της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων και το νέο καρφί στις πλάτες μας, το νόμο δήθεν για το περιβάλλον, αλλά στην ουσία για τα κέρδη των μονοπωλίων με πρόσχημα το περιβάλλον, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Κάνουν χρυσοφόρες μπίσνες με τη διαχείριση των σκουπιδιών, σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

Σήμερα οι φορείς του κινήματος πρέπει να βάλουν τέλος στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αιτίες που σκοτώνουν το περιβάλλον και τις ζωές μας. Η «πράσινη ανάπτυξη» της Ε.Ε. και η «νομιμότητά» που προβάλλουν, «οι μετρήσεις και οι επιτροπές ελέγχου» που προτείνουν, αποσκοπούν στην νομιμοποίηση της τοξικότατης πολιτικής τους σε βάρος της υγείας του λαού, με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι κέρδη και προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας, δεν πάνε μαζί. Ότι αυτο το σύστημα που όλοι πρέπει να θυσιαζόμαστε για τα κέρδη μιας χούφτας παρασίτων, έχει σαπίσει. Είναι το σύστημα της καρκινογόνας καύσης, των μαζικών θανάτων εξαιτίας των ελλείψεων στο σύστημα υγείας απόρροια της επιχειρηματικής λειτουργίας της. Είναι το σύστημα που αν είσαι εργάτης, εργαζόμενος, τμήμα του λαού, αν είσαι λατινοαμερικάνος, πρόσφυγας, αφροαμερικάνος, αν δεν είσαι στην ελίτ της πλουτοκρατίας, τότε η ζωή σου είναι κόστος. Η μπότα που μας πατάει στο λαιμό ώστε να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε είτε πρόκειται για την ΑΓΕΤ, που έχει αδειοδοτηθεί να καίει μέχρι και 1 εκατομμύριο τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο, είτε πρόκειται για το δικαίωμά μας στη δουλειά, στη διασφάλιση του εισοδήματος, στην υγεία, είναι αυτό το σάπιο σύστημα.

Η αξιοποίηση της πανδημίας και της κρίσης που βιώνουμε, ώστε να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, να αποδεχτούμε πάλι να πληρώσουμε οι εργαζόμενοι και ο λαός τα σπασμένα, όπως μας ζητάνε τώρα να πληρώσουμε με την υγεία και τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας τα κέρδη της τσιμεντοβιομηχανίας, όλα αυτά δεν πρέπει να περάσουν.

Εμείς λέμε ότι δεν θα μείνουμε με το στόμα κλειστό. Ξέρουμε ότι τα σωματεία έχουν λοιδορηθεί, έχει διαστρεβλωθεί η ιδέα της οργανωμένης πάλης. Η αλήθεια είναι όμως ότι η δύναμή μας είναι η οργάνωση και η πάλη, το μαζικό κίνημα, τα σωματεία, οι φορείς του λαού. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Στον αγώνα, στην οργνωμένη πάλη ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!

 

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ – ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ.
  • Να μην προχωρήσει η δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου.
  • Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, αερόβια κομποστοποίηση, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
  • Λέμε Όχι στην «Πράσινη» ανάπτυξη της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μετατρέπει τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής, να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας! Καλούμε σε νέα συγκέντρωση, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, που έχει οριστεί ως μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στις αντεργατικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης. Εμείς στο Βόλο, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να διαδηλώσουμε ξανά, συνεχίζοντας τον αγώνα για να μην περάσει η κατασκευή του εργοστασίου SRF!

Όλοι, στις 11 Ιουνίου, να είμαστε ξανά στο δρόμο!

Να μην επιτρέψουμε να μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους.

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!  ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ! Γειά σας.

 

 

Ομιλία της Μαρία Μαμούχα Προέδρου  του Αγροτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου

   Οι πρώτες αδειοδοτήσεις που ξεκίνησαν στην περιοχή του Ν.Πηλίου και ειδικότερα στην δημοτική ενότητα Αφεττών  για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και αναστάτωση στους κατοίκους. Οι άδειοδοτήσεις αφορούν  δυο ανεμογεννήτριες ισχύος 6 μεγαβάτ.

     Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις και αδειοδοτήσεις φαίνεται ότι στο Ν.Πήλιο και ειδικότερα στις περιοχές Αφέττες, Αργαλαστή, Προμύρι, Λαύκο και Τρίκερι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 60 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

       Είναι γεγονός πως σήμερα, η γη αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και οι χρήσεις γης δεν καθορίζονται με βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά το κέρδος. Οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου θεωρούνται πολυτέλεια γιατί δεν φέρνουν χρήμα ενώ η πολιτική αυτή, πέρα από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της υγείας των εργαζομένων, μπορεί να έχει και περαιτέρω τραγικές συνέπειες.

     Η “πράσινη ανάπτυξη”, που ακούμε συχνά, καμία σχέση δεν έχει με τη γνήσια αγωνία για τη φύση και το πράσινο. Αξιοποιώντας το κλίμα, παρέχεται διέξοδος για “επενδύσεις” και φυσικά έχει κερδισμένους και χαμένους. Όπως ακριβώς στην περίπτωσή μας, στον τομέα της Ενέργειας κερδισμένοι είναι οι “επενδυτές” σε αυτές τις τεχνολογίες και χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν αύξηση της εκμετάλλευσης, της ευελιξίας και της εντατικοποίησης, η λαϊκή οικογένεια που πληρώνει πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και το περιβάλλον που υποβαθμίζεται, με αιολικά πάρκα σε κάθε βουνοπλαγιά, παραδίδοντας γη και ενέργεια στα μονοπώλια και υποβαθμίζοντας ανεπιστρεπτί το φυσικό πλούτο και το περιβάλλον των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται. Συνεπώς και αφαίμαξη του λαού έχουμε και υποβάθμιση του περιβάλλοντος με άλλον τρόπο. Την ίδια στιγμή, υποβαθμίζονται μορφές Ενέργειας που δεν συμφέρουν τους κεφαλαιοκράτες.

    Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι μία ακόμα αφορμή για να βγουν συμπεράσματα με βάση και την επιχειρούμενη επένδυση στην περιοχή μας. Και οι εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών και η καύση σκουπιδιών, και η θηριώδεις επενδύσεις εκατομμυρίων στην πράσινη ανάπτυξη έχουν την ίδια αιτία: Το “κυνήγι” του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να φωνάξουμε ένα μεγάλο ΟΧΙ!

Οι επενδύσεις τους είναι εχθρικές, είναι ενάντια στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού και δεν έχουν καμιά σχέση με μια ισορροπημένη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

 

Ομιλία του Ντίνου Μηνδρινού Προέδρου του Συλλόγου Προσωπικού Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου

Αγαπητοί συμπολίτες – συναγωνιστές και συναγωνίστριες.

Εκ μέρους του Συλλόγου Προσωπικού Αχιλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου  χαιρετίζω τη σημερινή μας συγκέντρωση που αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση του Βολιώτικου λαού ενάντια στην καύση απορριμμάτων και ΠΕΤ-ΚΟΚ με καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της πόλης μας.

Εμείς ως εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έχουμε ένα λόγο παραπάνω να παλεύουμε ενάντια σ’ αυτή την εγκληματική πολιτική η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με την εμπορευματοποίηση της υγείας, την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας που δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και χτυπάει τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Τα βασικά επιχειρήματα της εταιρείας, του Δήμου και της κυβέρνησης για την καύση σκουπιδιών, είναι ότι η καύση είναι ασφαλής, ότι δίνει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον αντίποδα της ταφής και φυσικά ότι ενισχύει την οικονομία, την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας κοκ.

Όλα αυτά είναι ψέματα! Η καύση σκουπιδιών είναι μια τεράστια απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα από την καύση σκουπιδιών εκπέμπονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι αέριοι ρύποι, όπως διοξίνες και φουράνια, πτητικός υδράργυρος, αρωματικοί κυκλικοί υδρογονάνθρακες αλλά και άλλοι επικίνδυνοι ρύποι, όπως διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (NOΧ), ολικός οργανικός άνθρακας (TOC), καθώς και επικίνδυνα μικροσωματίδια.

Πρόκειται για ρύπους που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τη σχετική επιστημονική εργασία του ΕΜΠ (2011) με θέμα «Σχηματισμός διοξινών κατά την καύση εναλλακτικού καυσίμου RDF σε εγκαταστάσεις τσιμεντοβιομηχανίας»

Από τις πτητικές οργανικές ενώσεις που εκπέμπονται κατά την καύση εναλλακτικών καυσίμων, το σημαντικότερο πρόβλημα συνιστούν οι διοξίνες οι οποίες είναι από τις πλέον επικίνδυνες ενώσεις και για τις οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί κατώτερα όρια, κάτω από τα οποία να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες. Δηλαδή και η απειροελάχιστη ανιχνεύσιμη ποσότητα διοξινών θεωρείται επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών κάθε χρόνο, μια διαδικασία κατά την οποία θα εκλύονται από 12,5 έως 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα απαερίων κάθε μέρα, από ένα εργοστάσιο το οποίο λειτουργεί μέσα στην πόλη, συνιστά μια τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Γι’ αυτό και εμείς σαν Σύλλογος ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή συναδέλφων κι απο άλλα σωματεία και φορείς της περιοχής και απαιτούμε:

  • Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ
  • Να μην προχωρήσει η κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής SRF
  • Να γίνεται ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και αερόβια κομποστοποίηση

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...