Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ρεθύμνου για τη σημερινή κινητοποίηση του κλάδου

Δημοσιεύτηκε στις

Η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού – Τουρισμού Ρεθύμνου, χαιρετίζει την μαζικότερη και μαχητικότερη κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων επισιτισμού την Τετάρτη 20 Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν απαιτώντας μεταξύ άλλων την επαναπρόσληψη τους, τη διασφάλιση του εισοδήματος τους, την πλήρη εφαρμογή της Κλαδικής σύμβασης εργασίας τους.

Στην ομιλία του ο Μανιαβός Ευστράτιος  μέλος της Διοίκησης του Σωματείου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού Τουρισμού ανέφερε μεταξύ άλλων

Ακούμε τους πάντες να αγωνιούν για το μέλλον του τουρισμού. Ακούμε καθημερινά στα τηλεοπτικά πάνελ, να ζητάνε μέτρα για να σωθεί η σεζόν. Για να σωθεί η οικονομία.

Γνωρίζουμε όμως καλά, ότι είναι άλλη η πρεμούρα των Ξενοδόχων που φέτος δεν θα ξαναδούν τα περσινά  20 δις κέρδη και άλλο η δική μας αγωνία  για το αν και πως θα μπει στο σπίτι μας ένα πιάτο φαΐ …. Δεν είμαστε λοιπόν όλοι μαζί σε αυτή την καταστροφή . Από τη μία είμαστε όλοι εμείς που μάθαμε να δουλεύουμε στον ήλιο και την ζέστη, και από την άλλη όλοι αυτοί που μόνο στη Κρήτη πέρσι από τη δουλειά μας τσέπωσαν 3,9 δις ευρώ και συνολικά στην 6ετία 22 δις!  Γνωρίζεται αλήθεια τι από όλα αυτά πήγαν στους δικούς μας μισθούς;; Το 5% . Και από αυτό το 5% , πάλι δηλαδή απο εμάς  , εισπράττει και το κράτος το 95% των εσόδων του για να επιδοτεί ξανά με ζεστό χρήμα τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα τώρα.”

 Μέσα σε αγωνιστικό τμήμα, η επιτροπή αγώνα, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα, να διεκδικήσουν εδώ και τώρα:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.
  • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων. Δεν θα ζήσουμε με 500 ευρώ.
  • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας.
  • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
  • Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
  • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας. Όχι στα 4ωρα, στους μισούς μισθούς, στη μισή -ζωή.
  • Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας δηλαδή για το διάστημα μετά το τέλος της σεζόν και για όσο διαρκέσεις. με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί κάθε πλαφόν που αφήνει απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες ανέργους.
  • Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

 Το επόμενο ραντεβού που κάλεσε η επιτροπή αγώνα ανακοινώθηκε για την ΔΕΥΤΕΡΑ  25.05 στις 10.00 πμ με συγκέντρωση έξω απο το  Εργατικό Κέντρο και πορεία προς τον σύλλογο Ξενοδόχων.   

 

 

 

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Για την παράδοση στους μεγαλοκατασκευαστές του οικοπέδου της ΔΥΠΑ στην συνοικία του Αγ.Θωμά

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του πρώην ΟΕΚ(ΔΥΠΑ) για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης: Παρέμβαση σε δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου για συνθήκες διαβίωσης εκπαιδευτικών

Την Τετάρτη 11/09, μέλη του προεδρείου της ΕΛΜΕ ΚΙ έκαναν παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο...

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Συνέντευξη Τύπου της ΔΟΕ

  Η πραγματική εικόνα της νέας σχολικής χρονιάς από την σκοπιά των πραγματικών αναγκών, οι...