Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : 12 Μαΐου – Ημέρα Νοσηλευτή. Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία

Δημοσιεύτηκε στις

Στάση Εργασίας από 12 μ. έως 2 μ.μ.

Συγκέντρωση στις 1 μ.μ. στην είσοδο νοσοκομείου 

να επεκταθεί το ανθυγιεινό Επίδομα. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

► να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► να τροποποιηθεί ο οργανισμός του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και να ενισχυθούν το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείου και τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες

► να αποκατασταθούν πλήρως τα επιδόματα εορτών και αδείας. Να καταβληθεί ολόκληρο το επίδομα αδείας σε όλους τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας και πρόνοιας

► να δημιουργηθεί ενιαίος κρατικός φορέας για την έρευνα, παραγωγή και διάθεση φαρμάκων, μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού.

► να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων. 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή μας βρίσκει να συνεχίζουμε τη «μάχη» ενάντια στην επιδημία SARS-CoV-2, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη διαχείριση της επιδημίας δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την εγκληματική πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.

Κυρίως όμως δεν μπορούν να κρύψουν ότι για να «εξοικονομηθούν» υποδομές και προσωπικό για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή τακτικών εξωτερικών ιατρείων, διαγνωστικών εξετάσεων και χειρουργείων, εκθέτοντας χιλιάδες ασθενείς, κυρίως με χρόνιες παθήσεις, σε αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους.

Σε συνδυασμό με την μετακίνηση εργαζομένων – για να «καλύψουν» κενά στα δημόσια νοσοκομεία –   από τις ήδη ανεπαρκέστατες και υποστελεχωμένες μονάδες ΠΦΥ, υπήρχε ουσιαστικά αποκλεισμός μεγάλου μέρους ασθενών από το δημόσιο σύστημα υγείας. Ενώ ακόμη και σε νοσούντες με SARS-CoV-2, «με ήπια συμπτώματα», η οδηγία από τους τηλεφωνητές του ΕΟΔΥ ήταν να μείνουν σπίτι, αναζητώντας «τηλεφωνική ιατρική εξέταση» απ’ τον ανύπαρκτο οικογενειακό γιατρό, για να μην καταρρεύσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα, οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, όχι μόνο δεν επιτάχθηκαν για να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό τους, σε ένα ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, αλλά αντίθετα οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύτηκαν την επιδημία για να εξασφαλίσουν νέα κέρδη, μέσω της χρυσοπληρωμένης παραχώρησης κλινών ΜΕΘ και της κερδοσκοπίας στα τεστ για SARS-CoV-2. Ενώ, λόγω και της ανυπαρξίας μέτρων για την προστασία της υγείας ασθενών και υγειονομικών, ιδιωτικές μονάδες αποτέλεσαν εστίες διασποράς της νόσου.

Με την ολοκλήρωση δύο μηνών από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα μας και τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, ήδη καταγράφεται συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση ασθενών με παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον SARS-CoV-2, συχνά σε επιβαρυμένη κατάσταση,  που χρειάζονται άμεσα περίθαλψη και νοσηλεία.

Αντικειμενικά, αυξάνουν οι ανάγκες και σε συνδυασμό με την απαίτηση για τη διατήρηση σε ετοιμότητα ενός, τουλάχιστον, μέρους των δομών για SARS-CoV-2, για την περίπτωση αναζωπύρωσης ή νέου κύματος, αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο οι ελλείψεις. Ιδιαίτερα να λάβουμε υπόψη ότι η στελέχωση των δομών για SARS-CoV-2 έγινε κυρίως με μετακίνηση προσωπικού από άλλα τμήματα, αφού οι προσλήψεις που έγιναν, καλύπτουν ένα μικρό μόνο μέρος των μεγάλων κενών και αφορούν αποκλειστικά συμβασιούχους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, η πρόσληψη 54 επικουρικών συναδέλφων δεν αρκεί παρά να καλύψει μόνο προσωρινά ένα μικρό μέρος των 260 κενών οργανικών θέσεων, ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιατρικής Υπηρεσίας, όπου οι συνολικά υπηρετούντες 42 επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μόνο το 36% των 116 κενών οργανικών θέσεων, ενώ στην τελευταία τροποποίηση του οργανισμού είχαν καταργηθεί δεκάδες οργανικές θέσεις γιατρών.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου, αφού παραμένουν κενές 82 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, 12 θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων και 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών ενώ οι διοικητικοί, τεχνικοί, καθαριστές, φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Αντίστοιχα, πανελλαδικά, η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 145 εκατ. ευρώ καλύπτει μόνο ένα μέρος των προηγούμενων μειώσεων της τακτικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας, από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που μόνο την περίοδο 2017 – 2020 ξεπέρασαν τα 456 εκατ. ευρώ. Ακόμα και αν προσθέσουμε τις χορηγίες για χρηματοδότηση εξοπλισμού και μέσων προστασίας ύψους 86 εκατ, ευρώ, από επιχειρηματίες – που αξιοποιούνται για τη συνέχιση της απεμπόλησης της κρατικής ευθύνης για την υγεία.

Ιδιαίτερα, να λάβουμε υπόψη τα δεκάδες εκατ. που κατευθύνονται προς τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων και πολύ περισσότερο την «πλημμύρα» επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών συνολικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων για τη συστηματική απόρριψη τους αιτήματος μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, ώστε η προμήθεια του αναγκαίου υλικού να μην εξαρτάται ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον «πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά».

Είναι φανερό ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία και να προστατέψουμε τα δικαιώματα μας και την υγεία των λαϊκών οικογενειών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών.

Απέναντι μας είναι ο ορατός εχθρός, αυτός που ευθύνεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε

Απέναντι μας έχουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ελέγχουν την οικονομία και την έρευνα, και την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους υπηρετούν. Τα δικά τους συμφέροντα υπηρετεί η πολιτική που διαθέτει 14 δις ευρώ για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε μεγάλες επιχειρήσεις ενώ θεωρεί «σπατάλη» την προμήθεια επαρκών μέσων ατομικής προστασίας και «ιδεοληψία» την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Αυτή η πολιτική μετατρέπει τον SARS-CoV-2 σε μεγαλύτερο πρόβλημα για τις λαϊκές οικογένειες, αφού η υγεία ανάγεται σε «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη σε εμπόρευμα που  πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, ούτε «ίσοι» είμαστε απέναντι στην επιδημία, ούτε κινδυνεύουμε το ίδιο οι εργαζόμενοι και οι καπιταλιστές. 

Αυτή την πολιτική υλοποιούν αυτοί που μας «χειροκροτούν», αλλά αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Που παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρα του Νοσηλευτή, ανακοινώνουν τη διαιώνιση της πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού επαγγέλματος.

Έχουν εξασφαλίσει την στήριξη των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ στη Μέρα Δράσης για την Υγεία, στις 7 Απριλίου.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η νέα μεγαλύτερη κρίση, σε συνδυασμό με τη μονιμοποίηση και επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων, που πάρθηκαν με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα αυξήσουν την ανεργία και τη φτώχεια και θα έχουν δραματικές συνέπειες στην υγεία και ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Οι Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνση των ασθενών ενώ η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων θα μεγαλώσει την εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς. Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί».

 

Περισσότερα

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Π.Α: Συμμετέχουμε μαζικά και σε αυτήν την κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς

Παρέμβαση στην doValue Τρίτη 17 Σεπτέμβρη στις 2μμ. Κάνουμε πράξη το σύνθημα “Τα σπίτια του λαού...

Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας: Να σταματήσει το αυθαίρετο καθεστώς «αυξημένης ετοιμότητας» υπαλλήλων

Με νομικά αβάσιμες και αυθαίρετες αποφάσεις ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λακωνίας θέτει επανειλημμένα υπαλλήλους...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Για το απολυμαντήριο – τις αρμοδιότητες και τις εργασίες απολυμάνσεων

ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΗΡΙΟ – ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΩΝ, ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΙΩΝ-ΜΥΟΚΤΟΝΙΩΝ κλπ Το Απολυμαντήριο, που...