Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας : Για τις συμβολικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις

Δημοσιεύτηκε στις

«Να μην πληρώσει ο λαός, ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός»

Το σύνθημα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς ακούστηκε δυνατά στις συμβολικές εκδηλώσεις που οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία σε όλη τη χώρα, όπως και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Εύοσμο και Καλαμαριά.

Τιμώντας μέσα στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού τη μέρα – σύμβολο των αγώνων της εργατικής τάξης ενάντια στην εκμετάλλευση, στείλαμε ταυτόχρονα μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι μένουμε όρθιοι και δυνατοί την «επόμενη μέρα», απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Συγκροτημένοι πίσω από τα πανό μας, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας, φορώντας μάσκες και γάντια, επιβεβαιώσαμε για μια ακόμα φορά πως «τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή» και διεκδικούν.

Ρίξαμε στο κενό την προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει κάθε φωνή αγώνα και διεκδίκησης, να θέσει σε καραντίνα κάθε δικαίωμα για λογαριασμό της εργοδοσίας.

Τα συνδικάτα, που όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δίνουμε καθημερινά σκληρή μάχη για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, που αγωνίζομαστε για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με την υποδειγματική οργάνωση των Πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων ξεσκεπάσαμε στην πράξη τις προσχηματικές επικλήσεις στο όνομα των οποίων η κυβέρνηση αξίωσε να αναβληθούν οι εκδηλώσεις, την ίδια ώρα που κλείνει τα μάτια στις ελλείψεις που γονατίζουν τα νοσοκομεία και στην καταστρατήγηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Παίρνοντας τη θέση τους, κρατώντας τα πανό τους, σηκώνοντας τις σημαίες και τις πικέτες, υψώνοντας τις γροθιές τους, οι εργαζόμενοι δείξαμε τη δύναμή μας. Υπενθύμισαμε πως η 1η Μάη είναι η δική μας μέρα, η μέρα της εργατικής τάξης, που δημιουργεί με τη δουλειά της όλα τα αγαθά, τις υπηρεσίες, τον πλούτο της κοινωνίας, πραγματικότητα που αποτυπώνεται ακόμα πιο γλαφυρά μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Η απεργία της Πρωτομαγιάς αποτέλεσε τη συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών όλου του τελευταίου διαστήματος, για την Υγεία, για τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ και σε άλλους κλάδους «πρώτης γραμμής». Συνέχεια των παρεμβάσεων και των κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους που έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο, έχουν πεταχτεί μαζικά στην ανεργία, χιλιάδες από αυτούς χωρίς καμία στήριξη. Συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στην αξιοποίηση της επιδημίας από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο ως μοχλού για την επιτάχυνση των αντεργατικών μέτρων που αφήνουν την εργοδοσία ελεύθερη να κόβει και να ράβει στα μέτρα της ωράρια, θέσεις εργασίας, εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.

Με παρακαταθήκη και εφόδιο όλη αυτήν την πείρα, με ώθηση και ανανεωμένη δύναμη από το μήνυμα της 1ης Μάη, σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας. Με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα» και στη νέα καπιταλιστική κρίση που είναι ήδη εδώ, δίνουμε συνέχεια στη δράση και τη διεκδίκηση για να δυναμώσει το σύνθημα και η απαίτηση:

«Φτάνει πια! Πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά»

https://www.youtube.com/watch?v=AD8hohZfGX8&feature=emb_title 

https://www.youtube.com/watch?v=AD8hohZfGX8&feature=youtu.be 

 https://www.youtube.com/watch?v=jGCBIr0WVwg

https://somtechnik.wordpress.com/2020/05/02/%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%b5/

 

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Πάνδημη η καταδίκη της κυβέρνησης για τις σαρωτικές συμπτύξεις τμημάτων

Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Περιφέρειας Πειραιά εκδίδουν ψηφίσματα καταδίκης και...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου 10 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τρίτη 10-9-2024 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Υ.Π.Α. με παρόντα τα 19 από...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αποφάσεις συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ, στις 12 Σεπτέμβρη, συζητήθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις που...