Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας: Εργατική Πρωτομαγιά 2020

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Η 1η Μάη είναι μέρα των εργατών. Σηματοδοτεί την ανειρήνευτη πάλη των εργατών σε κάθε χώρα και σε ολόκληρο τον κόσμο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Φωτίζει τον αγώνα μας για μια κοινωνία που στο επίκεντρό της θα έχει την ικανοποίηση των αναγκών μας, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού αποκάλυψε τη γύμνια «πολυδιαφημισμένων» δημοσίων συστημάτων υγείας σε μια σειρά ισχυρές οικονομικά χώρες στην ΕΕ και αλλού. Ίδια και χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ, τη μητρόπολη του καπιταλισμού. Το «αμερικάνικο όνειρο» είναι οι χιλιάδες νεκροί σε ομαδικούς τάφους και τα 15 εκατομμύρια άνεργοι μέσα σε μόλις 2 μήνες. 

Στη χώρα μας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν την μάχη με αυταπάρνηση, εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και με τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, εξοπλισμό και προσωπικό. Η στάση του κόσμου για να προστατέψει την υγεία του από την πανδημία, ήταν αυτή που συνέβαλε ούτως ώστε να κερδηθεί χρόνος για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αντί όμως ο χρόνος αυτός να αξιοποιηθεί για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της υγείας, μοιράζοντας δεκάδες εκατομμύρια στους κλινικάρχες. Είναι η ίδια κυβέρνηση που έκλεισε τις δομές υγείας παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε κλειστές.

Ταυτόχρονα, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις στο όνομα των «ειδικών συνθηκών» έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, που οδηγεί σε παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων. Είναι ολοφάνερο πως αυτά τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν, γι αυτό τα συνεχή διαγγέλματα του Πρωθυπουργού που μιλάει για εθνική ομοψυχία απέναντι στο εθνικό πρόβλημα, την ΄΄παρακαταθήκη΄΄ που πρέπει να κρατήσουμε από την πανδημία.

 Μας κουνάνε συνεχώς το δάχτυλο για τις δύσκολες μέρες που είναι μπροστά μας, πως πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη για να επιστρέψουμε άλλη μια φορά στην «κανονικότητα». Γνωρίζουμε την κανονικότητα τους από πρώτο χέρι, ζεστό κρατικό χρήμα και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και την ίδια ώρα φτώχεια και ανεργία για το λαό. Έχουμε πείρα τι σημαίνει έκτακτα μέτρα, τα ίδια μας λέγαν και με τα μνημόνια, «κάντε υπομονή και θα περάσει, ρίξτε τις απαιτήσεις, να συμβιβαστούμε και όλοι θα βγούμε κερδισμένοι εργοδοσία και εργαζόμενοι».  

Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, με τον αγώνα μας και κάτω από την πίεση της Ομοσπονδίας μας, καταφέραμε να ενταχθούν χιλιάδες οικοδόμοι στην έκτακτη επιδότηση των 800 ευρώ, που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν μια ανάσα μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας και με την ανεργία να διογκώνεται εν μέσω πανδημίας.

Τέρμα στις αυταπάτες! Δε θα πληρώσουμε ξανά το μάρμαρο μιας νέας κρίσης του σάπιου συστήματός τους. Ενωμένοι, δυναμώνοντας το Συνδικάτο μας, οργανώνουμε την πάλη για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Ο δρόμος του αγώνα είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε.

Μέχρι να εκπληρωθεί ο ιστορικός ρόλος της τάξης μας, η κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα! Δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της Πανελλαδικής μέρας δράσης των σωματείων μας, την Τρίτη 28 Απρίλη, μέσα στους χώρους δουλειάς, και σύνθημα: «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά»!

Ενόψει της απεργίας της 1ης Μάη, ημέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας και τους αγώνες για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, δυναμώνουμε τη φωνή μας για να βγουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες. Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους.

Δεν παραιτούμαστε συνεχίζουμε την πάλη και διεκδικούμε:

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα.Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 €. Αναγνώριση όλου του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.
  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Λειτουργία ιατρείων και στελέχωσή τους με υγειονομικό προσωπικό. Δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Επίταξη χειρουργείων, και κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στην υγεία.

ΖΗΤΩ η Εργατική Πρωτομαγιά!

ΖΗΤΩ η πάλη των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

ΣΤΙΣ 11.00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΡΟΚΟ!

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Πάνδημη η καταδίκη της κυβέρνησης για τις σαρωτικές συμπτύξεις τμημάτων

Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Περιφέρειας Πειραιά εκδίδουν ψηφίσματα καταδίκης και...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου 10 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τρίτη 10-9-2024 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Υ.Π.Α. με παρόντα τα 19 από...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αποφάσεις συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ, στις 12 Σεπτέμβρη, συζητήθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις που...