Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου : Η εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

Δημοσιεύτηκε στις

1η ΜΑΗ – ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ!

 

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες εργάτες που έπεσαν νεκροί στην ανειρήνευτη πάλη, στον αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Τους νεκρούς στο Σικάγο, της πρώτης ματωμένης Πρωτομαγιάς στη χώρα μας το 1924, τον Μάη του ’36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, από την πρώτη γραμμή, για  μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Παράλληλα στεκόμαστε δίπλα, αλληλέγγυοι  στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία με αιτία τις ελλείψεις στην Υγεία από τις εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που υποβάθμισαν και εμπορευματοποίησαν την Υγεία με στόχο να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που είναι υπεύθυνες για τις χιλιάδες των νεκρών σε όλο τον πλανήτη.

Αποδείχτηκε και σε αυτές τις συνθήκες, πως είναι τεράστιο ψέμα αυτό που λένε, ότι χωρίς την καπιταλιστική οικονομία και τους καπιταλιστές δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ακόμα και την πανδημία οι καπιταλιστές την είδαν σαν χρυσή ευκαιρία για περισσότερα κέρδη.

 Οι κλινικάρχες στην Ελλάδα διαπραγματεύονταν με τη κυβέρνηση, το πόσα θα πάρουν για να παραχωρήσουν τις ΜΕΘ, στις ΗΠΑ ο κάθε ασθενής έπρεπε να πληρώσει 40.000 ευρώ για να έχει δικαίωμα στη θεραπεία ενώ οι έμποροι της Υγείας πατούσαν στη αγωνία του λαού και πουλούσαν το τεστ από 150 έως 300 ευρώ. Οι φαρμακοβιομηχανίες διαγκωνίζονται ποια θα πουλήσει περισσότερα φάρμακα και ποια θα αποκτήσει την πατέντα για το εμβόλιο, ενώ τα Σούπερ Μάρκετ και οι βιομηχανίες τροφίμων αύξησαν όσο ποτέ τα κέρδη τους. Οι φιλανθρωπίες και τα ψίχουλα που δίνουν δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που κλέβουν όλοι τους απ’ την εργατική τάξη και τον λαό.

Χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι μόνο οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό προσωπικό, όλοι αυτοί που δουλεύουν και παράγουν πλούτο, που πάνε για δουλειά ακόμα και χωρίς μέτρα προστασίας αφού και για αυτά αδιαφορεί  η εργοδοσία . Επιβεβαιώνοντας  έτσι το σύνθημα που ακούγεται στις διαδηλώσεις του ταξικού κινήματος: “χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”.

Με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ και με την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, έφερε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να καταργήσει όποιο εργατικό δικαίωμα είχε απομείνει όρθιο με τους δικούς μας αγώνες  στην προηγούμενη κρίση. Τώρα σε αντίθεση με όσα έλεγαν, επιδίωξη της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου και της Ε.Ε είναι αυτά τα μέτρα να παραμείνουν για να ενταθεί η εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης.  Σε αυτές τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις θα προστεθούν και νέες μετά την πανδημία, για να αντιμετωπιστεί η νέα βαθιά οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε με καταλύτη τον κορονοϊό. Μαζί με το ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο για τους εργαζόμενους έρχονται νέες θυσίες, ανεργία, κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, συμπίεση μισθών, διάλυση την Συλλογικών Συμβάσεων, η ελαστική απασχόληση και παράλληλα το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης.

Συνεργό τους στην αντεργατική επίθεση έχουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που ξεπληρώνει  τη στήριξή τους για να στέκεται στο σβέρκο της εργατικής τάξης. Τους εργατοπατέρες που όχι μόνο βάζουν πλάτη για να περνά η αντιλαϊκή πολιτική αλλά συνδιαμορφώνουν με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ κάθε αντεργατικό μέτρο.

Μιλούν όλοι τους και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, για την “δύσκολη επόμενη μέρα”, για την ανάγκη “όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την κρίση”, αναφερόμενοι στη  δική τους κρίση, για να υποταχθούμε στα αντεργατικά μέτρα, να αποδεχτούμε τις νέες θυσίες. Τους απαντούμε πως δεν είμαστε όλοι μαζί  εργάτες και αφεντικά,   εκμεταλλευόμενοι και εκμεταλλευτές! Πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε τα σπασμένα τους ξανά!

Με αλληλεγγύη και οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων γνωρίζοντας πως μονόδρομος για να βγούμε όρθιοι απ’ την πανδημία και την κρίση είναι να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην Ε.Ε που επιβεβαίωσε ότι είναι λυκοσυμμαχία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι να στηριχτούν τα δημόσια συστήματα Υγείας, ούτε οι εργαζόμενοι αλλά τα κέρδη των μονοπωλίων που εκπροσωπούν. Την ίδια ώρα μαίνονται οι σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών για το πως θα μοιραστούν τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Το “κοινό σπίτι” των συμμάχων σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ είναι πεδίο που μυρίζει πολέμους και συγκρούσεις που απειλούν όλους τους λαούς με νέες εκατόμβες, πρόσφυγες και μετανάστες. Η κυβέρνηση σπρώχνει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά σε τέτοιους σχεδιασμούς. Γι’ αυτό παλεύουμε να κλείσουν οι βάσεις, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-Ε.Ε.

Εμείς διαλέξαμε πλευρά, παλεύουμε με  τους λαούς που αγωνίζονται με φάρο τις εργατικές εξεγέρσεις και  τις επαναστάσεις.

Η Ομοσπονδία πήρε απόφαση και συμμετέχει στην Απεργία τη 1η Μάη και καλούμε τα σωματεία του κλάδου να κάνουν το ίδιο. Να οργανώσουν την απεργία σε κάθε χώρο δουλειάς και να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας για όσους συμμετέχουν.

Η εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

 Όσο για την κυβέρνηση, που με απόφασή της  θέλησε να μεταφέρει τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς με πρόσχημα την προστασία της υγείας, στόχος της είναι να βάλει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Οι εκδηλώσεις των εργατικών σωματείων με  τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δεν αποτελούν κίνδυνο για όσα κέρδισε ο λαός τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα.

Παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί γιατί νέοι αγώνες τώρα ξεκινούν!

 

Διεκδικούμε:

  • Να παρθούν πίσω καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.
  • Την υπαγωγή όλου του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Απαιτούμε διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να υπαχθούν στους δικαιούχους και όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
  • Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.
  • Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού και να  ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις των εργαζομένων.
  • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, κι όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια.

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Πάνδημη η καταδίκη της κυβέρνησης για τις σαρωτικές συμπτύξεις τμημάτων

Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Περιφέρειας Πειραιά εκδίδουν ψηφίσματα καταδίκης και...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου 10 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τρίτη 10-9-2024 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Υ.Π.Α. με παρόντα τα 19 από...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αποφάσεις συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ, στις 12 Σεπτέμβρη, συζητήθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις που...