Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής : 1η Μάη Απεργούμε

Δημοσιεύτηκε στις

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

Ο ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ

1η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Το συνδικάτο μας, μαζί με δεκάδες ταξικά συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά.

Ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τιμάμε τους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας που πάλεψαν για να ζήσει η εργατική τάξη καλύτερες μέρες, να καταργηθεί το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Αυτή τη μάχη έδωσαν οι εργάτες του Σικάγο το 1866. Για αυτό θυσίασαν μέχρι και την ζωή τους, όπως οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής. Τιμάμε τις θυσίες τους συνεχίζοντας τον αγώνα στον δρόμο που χάραξαν οι χιλιάδες νεκροί της τάξης μας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες εργαζόμενους – μαχόμενους γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το υγειονομικό προσωπικό που αυτή την περίοδο δίνει διπλή μάχη, τόσο απέναντι στον ιό όσο και στο καταρρακωμένο σύστημα υγείας.

Σημαντική μάχη δίνουν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας. Οι τεχνικοί πεδίου, οι εργαζόμενοι στις καλωδιακές, στις κεραίες, οι συνάδελφοί μας στα καταστήματα, που καθημερινά εργάζονται χωρίς να έχουν παρθεί, από την πλευρά καμίας επιχείρησης, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Όλοι όσοι έχουν κάνει τα σπίτια τους ένα ατέλειωτο 24ωρο γραφείο

Όλοι αυτοί απέδειξαν και στο σήμερα ποιοι είναι χρήσιμοι για την πρόοδο της κοινωνίας και ποιοι παράσιτα. Αποδείχθηκε τι μπαίνει εμπόδιο σήμερα ώστε οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες μας να ζούμε ποιοτικότερα, καλύτερα.

Απ’ τη μια οι εργαζόμενοι, εκτεθειμένοι ακόμα περισσότερο αυτή την περίοδο, με την δουλειά τους, με τον κόπο τους, βάζουν μπρος και λειτουργούν τα δίκτυα, τις υπηρεσίες. Απ’ την άλλη μια χούφτα μέτοχοι – παράσιτα κλεισμένοι στα πολυτελή σπίτια τους, καρπώνονται τα αποτελέσματα της δική μας δουλειάς. Αυτά τα παράσιτα χρειάζεται να πετάξουμε από πάνω μας.

Σήμερα οι εξελίξεις, επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο για την ζωή της εργατικής τάξης ότι ο εχθρός είναι και ορατός και λέγεται καπιταλισμός.

Αυτό το σάπιο σύστημα, που στο επίκεντρό του έχει την θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, δε μπορεί να προστατεύσει την ζωή των εργατών, των λαϊκών οικογενειών, αφού αυτή συνυπολογίζεται στα κόστη. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή πήρε μέτρα στήριξης των εργοδοτών, αρνήθηκε ακόμα και να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, έκλεισε τα αυτιά στις καταγγελίες του συνδικάτου μας, έκανε ΠΝΠ τα πιο τρελά όνειρα του ΣΕΒ, ακόμα και αυτό το 800αρι ακόμα το περιμένουν οι εργαζόμενοι, με αρκετούς να μην το δικαιούνται. 

Στον κλάδο μας η μη ύπαρξη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, φάνηκαν ξεκάθαρα με το ξέσπασμα της πανδημίας. Η πάγια επιδίωξη των εργοδοτών για  εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας επιλέχθηκε ως μέτρο αποσυμφόρησης των χώρων δουλειάς, ώστε να συγκαλύψει την άθλια κατάσταση που επικρατούσε από πριν μέσα στις επιχειρήσεις. Αυτό το χρονικό διάστημα φάνηκε στην πράξη ότι η εργασία από το σπίτι μόνο νέα δεινά έχει να επιφέρει στους εργαζόμενους αφού καταργείται στην πράξη κάθε έννοια τήρησης ωραρίου, εντατικοποιείται η εργασία, συγχέεται ο ατομικός χρόνος με τον χρόνο δουλειάς, απομονώνεται ο εργαζόμενος και γίνεται βορά στις επιθυμίες του κάθε εργοδότη.

 Το κόστος της δουλειάς από το σπίτι το γλύτωσαν οι επιχειρήσεις και έπεσαν στις πλάτες μας ενώ ταυτόχρονα δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την υγεία και την ασφάλεια μας. Υπάρχουν δε φαινόμενα όπου επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει να μετατρέψουν τα σπίτι των συναδέλφων, σε σπίτια “big brother» υποχρεώνοντας την τοποθέτηση κάμερας ή ακόμα και επισκέψεις εκπροσώπων της εργοδοσίας μέσα στο σπίτι του συναδέλφου για να τους ελέγχουν.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ – ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Η κυβέρνηση κερνάει και οι εργοδότες ξεσαλώνουν, προετοιμαζόμενοι για την νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, που θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες μας.  Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έχουν περάσει μέτρα για την επιβολή εκ περιτροπής εργασία, χωρίς καμία προϋπόθεση, την μεταφορά εργαζομένων μεταξύ του ίδιου ομίλου χωρίς να προβλέπεται τίποτα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας, την αναστολή συμβάσεων, μέχρι και επαναφορά της επιστράτευσης των εργαζομένων σε περίπτωση που αποφασίσουν να απεργήσουν. Μέτρα που ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η Blue dot, BEAT, Singular, OTS, Viva κ.α συνδυαστικά  με απολύσεις και μειώσεις μισθών.

 Η   ίδια κατεύθυνση υλοποιείται και την ΕΕ και σε άλλα κράτη. Οι διαμάχες και οι κόντρες που υπάρχουν δεν αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας των λαών αλλά το κεφάλαιο ποιού κράτους θα έχει την λιγότερη χασούρα. Κοινή επιθυμία όλων είναι η νομιμοποίηση όλων των αντεργατικών μέτρων που στην κυριολεξία κάνουν την ζωή των εργαζομένων λάστιχο.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ: ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΟΝΙΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΑ ΒΕΛΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΑΤΟ ΕΧΘΡΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Για εμάς τους εργαζόμενους με όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα αλλά και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, είναι μονόδρομος η συσπείρωση στο συνδικάτο μας, ο αγώνας και η διεκδίκηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η οργάνωση για να περάσουμε στην αντεπίθεση. Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους που επισπεύδει ο κορονοϊός. Χωρίς καμία αναμονή, μαζικά οργανώνουμε την πάλη μας κόντρα στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της αδικίας και των πολέμων.

Τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, το να μας αποκαλούν ήρωες και  τα «όμορφα» διαφημιστικά ,  έχουν στόχο  να σκύψουμε το κεφάλι για  να φορτωθούμε και πάλι την χασούρα τους. Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΒ και από κοντά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η κατάπτυστη ΟΜΕ-ΟΤΕ, οι εργοδοτικοί της Intracom μας δηλητηριάζουν ότι χρειάζεται να επιδείξουμε «εθνική ομοψυχία» απέναντι στον κοινό αόρατο εχθρό.

Αλήθεια, είναι το ίδιο ο μεγαλοδιευθυντής με εμάς που τρέμει το φυλλοκάρδι μας μην τυχόν και αρρωστήσουμε και πρέπει να νοσηλευτούμε; Μας μιλάνε για ατομική ευθύνη. Αλήθεια γνωρίζει όλος αυτός ο συμφερτός με τι όρους δουλεύουμε, στους δρόμους, στα καταστήματα, μέσα σε τι σπίτι, πως πληρώνουμε το νοίκι, το ρεύμα, το internet;

Οι εργαζόμενοι και στον κλάδο μας αλλά και συνολικά έχουμε πείρα.  Δίνουμε απάντηση με την συμμετοχή μας στην Πρωτομαγιάτικη Απεργία και την συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Απαιτούμε:

  • Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ. Καμία σκέψη να μην έχουν κυβέρνηση και εργοδότες ότι θα παγιωθούν
  • Τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ενίσχυση με εξοπλισμό, ΜΕΘ κτλ
  • Να παρθούν τώρα μέτρα υγείας και ασφάλειας μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς
  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασίας, οι αναγκαστικές ή άνευ αποδοχών άδειες
  • Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας – υπερασπιζόμαστε το 8ώρο γι΄αυτό έδωσαν την ζωή τους οι εργάτες την πρωτομαγιά στο Σικάγο
  • Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Να επωμιστεί τώρα το κόστος (ρεύμα, internet, laptop, καρέκλες γραφεία κτλ) η εργοδοσία

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ την 1 ΜΑΗ

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Πάνδημη η καταδίκη της κυβέρνησης για τις σαρωτικές συμπτύξεις τμημάτων

Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Περιφέρειας Πειραιά εκδίδουν ψηφίσματα καταδίκης και...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου 10 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τρίτη 10-9-2024 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Υ.Π.Α. με παρόντα τα 19 από...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αποφάσεις συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ, στις 12 Σεπτέμβρη, συζητήθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις που...