Ανακοίνωση του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Δημοσιεύτηκε στις

Εν μέσω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, με πρόσθετα εμπόδια στην ουσιαστική αντίδραση των εργαζομένων (μη δυνατότητας πραγματοποίησης γενικών συνελεύσεων και άλλων μαζικών διαδικασιών), η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση της ΔΕΠΑ προχωρούν στη διάσπαση της εταιρείας, επιταχύνοντας τα σχέδια για τα επόμενα βήματα στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης. Ταυτόχρονα η διοίκηση της ΔΕΠΑ δεν τηρεί έστω τις δεσμεύσεις της για την μη μετακίνηση εργαζομένων προς τις νέες εταιρείες, για τις οποίες είχε ανακοινωθεί ότι θα λαμβάνονταν υπόψη και η θέληση των ίδιων των εργαζόμενων, χωρίς να αιφνιδιαστεί κανείς.

Πιο ειδικά, το προηγούμενο χρονικό διάστημα και προκειμένου να προληφθούν και μετριαστούν οι αντιδράσεις απέναντι σε όσα φέρνει η εφαρμογή του νόμου – οδοστρωτήρα 4643/2019 «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των Α.Π.Ε. και λοιπές διατάξεις», η διοίκηση της ΔΕΠΑ ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως θα γίνουν ομαδικές (ανά διεύθυνση) και ατομικές συνεντεύξεις ώστε να προσδιορισθεί πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις στη ΔΕΠΑ Υποδομών, Διεθνών Έργων και Εμπορίας. Και ενώ οι συνεντεύξεις έγιναν, η διοίκηση της ΔΕΠΑ προβαίνει σε επιλεκτική μεταχείριση και διακρίσεις. Εύλογα οι εργαζόμενοι ανησυχούν και αναφορικά με τα ζητήματα ειδικότητας/ειδίκευσής τους. 

Είναι γνωστό πώς το οργανόγραμμα της ΔΕΠΑ απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα (η μεγάλη πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι μέσω εργολάβου), ενώ για τα νέα σχήματα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση αναφορικά με το οργανόγραμμα και τις περιγραφές θέσεων. Θυμίζουμε πως στη φάση σύστασης της ΔΕΔΑ (δίκτυα διανομής λοιπής Ελλάδας), θυγατρικής της ΔΕΠΑ, που έλαβε χώρα στις 2/1/2017 κατ’ εφαρμογή των διατάξεων για την απελευθέρωση του λιανικού εμπορίου και το διαχωρισμό των δικτύων διανομής από την εμπορία, η εργοδοσία απαίτησε οι εργαζόμενοι να «προσαρμοστούν» στις νέες συνθήκες. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανονικό οργανόγραμμα και περιγραφές θέσεων. Επιπλέον η εργοδοσία καλλιεργεί κλίμα αναμονής αναφορικά με τις προσλήψεις ώστε να στρώσει το έδαφος για προσλήψεις μέσω εργολάβων και με μπλοκάκι, δηλαδή μακριά και αντίθετα από το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας για όλους.

Με τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ ενισχύεται το «δίκαιο του ανταγωνισμού» και η λογική της ανταποδοτικότητας (διασφάλιση υψηλής κερδοφορίας και γρήγορης απόσβεσης της επένδυσης κάθε εταιρείας, χωριστά) –  εντείνεται δηλαδή η επίθεση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά σ’ έναν κλάδο που βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη. 

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καταγγέλλει την πολιτική αυτή και απαιτεί από το Υπουργείο και τη διοίκηση του ομίλου ΔΕΠΑ:

  • Άμεση ένταξη όλων των «εργολαβικών» εργαζομένωνστον όμιλο ΔΕΠΑ με απευθείας εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου, με πλήρη και ισότιμα δικαιώματα.
  • Καμία μετακίνηση στα νέα σχήματαχωρίς διασφάλιση των ειδικοτήτων και χωρίς να ληφθεί υπόψη η προτίμηση του εργαζόμενου. Καμία ανοχή σε εκδικητικές μετακινήσεις για συναδέλφους που αγωνίζονται και αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.
  • Προστασία όλων των κεκτημένων εργατικών δικαιωμάτων.
  • Επιχειρησιακή ΣΣΕ στον όμιλο ΔΕΠΑπου θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στα νέα σχήματα και θυγατρικές, με αναβάθμιση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και Κλαδικές ΣΣΕ με αυξήσεις.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Τα στόματα με μάσκες έχουν φωνή. Και η φωνή θα δυναμώσει, θα ακουστεί πιο δυνατά! Πέρα από δυσκολίες, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις εξελίξεις. Να δώσουμε απάντηση με απεργία την 1η Μάη. Να μην δουλέψει κανείς, ακόμα και όσοι συνάδελφοι βρίσκονται σε τηλεργασία, να μην ανοίξουν υπολογιστή.

Συνάδελφοι, ο αγώνας για τα άμεσα αιτήματα πρέπει να έχει προοπτική, να ανοίγει το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές. Διεκδικούμε ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία. Θα καλύπτει το σύνολο των προβλεπόμενων φάσεων και διαδικασιών εγκατάστασης, λειτουργίας και ελέγχου του συστήματος μεταφοράς, διανομής και χρήσης φυσικού αερίου με διακριτές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε όλους τους τομείς. O φορέας αυτός μπορεί να υλοποιήσει έναν ενεργειακό σχεδιασμό ο οποίος θα συνδυάζει αρμονικά την ορθολογική οργάνωση και χρήση των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων, της φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, της εξοικονόμησης ενέργειας και της ασφάλειας. Ο ενιαίος κρατικός φορέας µε εργατικό έλεγχο θα κατοχυρώνει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα.

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Πάνδημη η καταδίκη της κυβέρνησης για τις σαρωτικές συμπτύξεις τμημάτων

Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Περιφέρειας Πειραιά εκδίδουν ψηφίσματα καταδίκης και...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου 10 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τρίτη 10-9-2024 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Υ.Π.Α. με παρόντα τα 19 από...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αποφάσεις συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ, στις 12 Σεπτέμβρη, συζητήθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις που...