Ανακοίνωση Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής για Πρωτομαγιά

Δημοσιεύτηκε στις

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά-
Παγκόσμια Ημέρα της Εργατικής Τάξης

 

Την Παρασκευή 1 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

«Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός»

 

Η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει την ακαταμάχητη διεκδίκηση των εργαζόμενων απέναντι στον ταξικό αντίπαλο. Βαδίζοντας σε αυτό τον δρόμο, τιμάμε τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο του 1886, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του ’36, τους 200 εκτελεσμένους αγωνιστές στην Καισαριανή το ‘44 και όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση των δίκαιων της εργατικής τάξης. Ακόμη, για κάθε λογιστή η Πρωτομαγιά είναι ιδιαίτερη, αφού στη σκέψη μας επανέρχεται η θυσία του συναδέλφου μας Ναπολέοντα Σουκατζίδη o όποιος εκτελέστηκε μαζί με τους άλλους αγωνιστές στο σκοπευτήριο της Καισαριανής αρνούμενος να εξαιρεθεί και να μπει στη θέση του κάποιος άλλος.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη στη χώρα μας και σ’ όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πανδημίας. Η πανδημία για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε το σύνθημα ότι: ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ. Οι μάσκες έπεσαν! Αποδείχτηκε πως είναι τεράστιο ψέμα αυτό που μας λένε, ότι χωρίς την καπιταλιστική οικονομία και τους καπιταλιστές δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση, αλλά και η επερχόμενη που την επιτάχυνε η εξάπλωση του ιού, έδειξε ότι οι μόνοι που είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι για την κοινωνία είναι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό που δίχως αυτούς δε λειτουργεί τίποτε..

Φάνηκε ξεκάθαρα ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα στο κοινωνικό σύνολο, που εγκληματούν σε βάρος μας. Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που αξιοποιούν τις δυνατότητες του εργατικού δυναμικού και τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας στην υγεία και στην έρευνα για να κερδίζουν και αυτήν την περίοδο δισεκατομμύρια. Αυτοί που επιλέγουν πόσοι άνθρωποι θα ζήσουν και πόσο, με μόνο κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων τους.

Η κυβέρνηση προωθεί τους σχεδιασμούς και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Συγκεκριμένα το τελευταίο μήνα έχουμε ένα καταιγισμό ΠΝΠ με πρόσχημα την διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ο στόχος είναι να πληρώσουν όσο λιγότερα γίνεται οι μεγαλοεργδότες και να φορτώσουν τα βάρη της σημερινής κρίσης στις δίκες μας πλάτες. Γι’ αυτό νομοθετούν την καταστρατήγηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (νέο σχήμα εκ περιτροπής εργασίας, αναστολή συμβάσεων εργασίας, μετακινήσεις εργαζομένων σε διαφορετική εταιρία ενός ομίλου, γενίκευση τηλεργασίας, αναστολή απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών κ.α.).

Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή της πανδημίας να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της τηλεργασίας, της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς – του μισού μισθού ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι.

Μας λένε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα αόρατο εχθρό και ότι πρέπει να υπάρχει ομοψυχία για καταφέρουμε να ξεπεράσουμε με τις λιγότερες απώλειες αυτή τη πρωτόγνωρη απειλή. Οι εργαζόμενοι όμως έχουν έναν ορατό εχθρό απέναντί τους. Ο πιο θανατηφόρος και ορατός ιός είναι ο καπιταλισμός.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.

Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς για τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης είναι πάντα επίκαιρο και δεν πρέπει να βγαίνει από τον προσανατολισμό των εργαζόμενων όσο δύσκολες και πρωτόγνωρες αν είναι οι καταστάσεις όπως οι σημερινές.

Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση. Έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

  • Να παρθούν πίσω καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.
  • Απαιτούμε διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.
  • Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις των εργαζομένων.
  • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, κι όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια.

 

Η ΕΛΕΠΑ θα συμμετέχει στις πρωτομαγιάτικες συμβολικές εκδηλώσεις με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

 

Μόνον θυμηθείτε το :

αν η ελευθερία

δεν βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας ,

εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα . Γεια σας .

Γιάννης Ρίτσος, “Σκοπευτήριο Καισαριανής”

 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Πάνδημη η καταδίκη της κυβέρνησης για τις σαρωτικές συμπτύξεις τμημάτων

Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Περιφέρειας Πειραιά εκδίδουν ψηφίσματα καταδίκης και...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου 10 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τρίτη 10-9-2024 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Υ.Π.Α. με παρόντα τα 19 από...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αποφάσεις συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ, στις 12 Σεπτέμβρη, συζητήθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις που...