Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Όχι στην επαναφορά των εργολαβικών εταιριών και τις απολύσεις εργαζομένων

Δημοσιεύτηκε στις

Μετά τα «χειροκροτήματα» και τα «Συγχαρητήρια» επαναφέρουν τις εργολαβικές εταιρείες και απολύουν εργαζόμενους που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στην καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση στις δημόσιες μονάδες υγείας

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης, λόγω των κυβερνητικών σχεδιασμών για επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών, βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης δημόσιων μονάδων υγείας, σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού..

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε μονάδες υγείας και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

Με εγκύκλιο του υφυπουργού Υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες των υποστηρικτικών υπηρεσιών με «γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος».

Ανοίγει, δηλαδή, ο δρόμος για την «επιστροφή» των εργολαβικών εταιρειών, αν και έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

Ενώ και η σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αντί για την μονιμοποίηση των εργαζόμενων και την πρόσληψη όσων επιπλέον χρειάζονται, έχει σαν αποτέλεσμα την ανακύκλωση της ανεργίας, το χτύπημα της μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα και εντάσσεται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα 30 εργαζομένων στην εστίαση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, στους οποίους επιβλήθηκε ετήσια σύμβαση (από την προηγούμενη διοίκηση) με ημερομηνία λήξης στις 29 Αυγούστου 2020, αν και οι όροι της προκήρυξης (με αρ. Πρωτ. 11615/Φ 419) για την πρόσληψη τους, ανέφεραν ρητώς ότι η διάρκεια σύμβασης είναι «για 24 μήνες».

Επιπλέον, η υπογραφή της σύμβασης προηγήθηκε της εγκυκλίου του υφυπουργού Υγείας (με ημερ. 12 Σεπτεμβρίου 2019) για μονοετή διάρκεια των ατομικών συμβάσεων εργασίας και δεν δικαιολογείται ο περιορισμός της διάρκειας της σύμβασης από δύο έτη σε ένα.

Παρά τη σαφή προφορική δέσμευση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ – μετά από παρεμβάσεις του Σωματείου μας – για επανεξέταση της διάρκειας της σύμβασης τους, η σημερινή διοίκηση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου προχωρεί στη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση της εστίασης του νοσοκομείου σε εργολαβική εταιρεία. Οδηγούνται, δηλαδή, σε απόλυση οι σημερινοί εργαζόμενοι.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην Παράσταση Διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 27 Απριλίου, στις 11 π.μ. στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου, για να διεκδικήσουμε:

► να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες

► να επεκταθεί η διάρκεια της σύμβασης εργασίας, με 5ήμερο, 8ωρο, των εργαζομένων στην εστίαση στα δύο έτη, όπως προβλέπεται από τους όρους της προκήρυξης.

► να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► να προσληφθούν επιπλέον μόνιμοι εργαζόμενοι, με επείγουσες διαδικασίες, για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων μονάδων στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε όλα τα Σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας να συμμετέχουμε την ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, στις 3:30 μ.μ. στην ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Υπουργείο Υγείας. 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Πάνδημη η καταδίκη της κυβέρνησης για τις σαρωτικές συμπτύξεις τμημάτων

Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Περιφέρειας Πειραιά εκδίδουν ψηφίσματα καταδίκης και...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου 10 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τρίτη 10-9-2024 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Υ.Π.Α. με παρόντα τα 19 από...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αποφάσεις συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ, στις 12 Σεπτέμβρη, συζητήθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις που...