Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής : 28 Απρίλη Μέρα Δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς

Δημοσιεύτηκε στις

«Πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!»

Την Τρίτη 28 Απρίλη εκατοντάδες σωματεία της χώρας, οργανώνουμε ημέρα δράσης για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι, με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού. 

Για τους εργαζόμενους, τον λαό, ο εχθρός δεν είναι μόνο η επιδημία που απειλεί την υγεία μας, αλλά το σύστημα που εκθέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή μας, που τσακίζει τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό και το παραπάνω σύνθημα, μπορεί και πρέπει να δώσει ώθηση ώστε οι εργαζόμενοι να βγούμε στην πάλη για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, απέναντι στα μέτρα που ήρθαν για να μείνουν! Όσα δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν μέχρι σήμερα με 3 μνημόνια και 10 χρόνια κρίσης, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους, θέλουν να τα περάσουν τώρα με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Έχουν στόχο την ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση μισθών, την μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, την επέκταση του ωραρίου, το χτύπημα της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και δράσης.

Ο ΣΕΒ χειροκροτεί, οι εργοδότες ξεσαλώνουν με τις…ευχές της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΕΒ ανακοινώνει περιχαρής πως τα μέτρα της κυβέρνησης βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση και ενθαρρύνει τους εργοδότες να τα αξιοποιήσουν. Τους έχει ανοίξει τόσο η όρεξη που ζητούν μονιμοποίηση των «έκτακτων μέτρων» και ακόμα περισσότερα κονδύλια για να προστατευτεί η κερδοφορία τους. Εκεί ακριβώς συγκλίνουν και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ανταγωνίζεται την κυβέρνηση σε μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Φυσικά και οι εργοδότες του κλάδου μας, «έτρεξαν» να αξιοποιήσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα και να μεταφέρουν το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους με διάφορους τρόπους:

  • Είτε καταπατώντας το ωράριο μέσω της τηλεργασίας, ένας διακαής πόθος των εργοδοτών που από όνειρο αποδείχθηκε εφιάλτης για τους εργαζόμενους. Αφού η καθημερινότητα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, με τους εργαζόμενους να καλούνται σε meetings ακόμα και στις 10 το βράδυ! Το Σάββατο, η Κυριακή, οι αργίες να αποτελούν απλά μία ακόμα μέρας δουλείας…
  • Είτε κάνοντας χρήση της αναστολής συμβάσεων με παράλληλη τηλεργασία ή ακόμα και «μαύρη» εργασία για να γλυτώσουν μέρος της «δαπάνης μισθοδοσίας», τις ασφαλιστικές εισφορές και να έχουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, ενώ οι εργαζόμενοι βλέπουν χειροτέρευση στην τσέπη τους.
  • Είτε με εκ επιτροπής εργασία, μειώνοντας πρακτικά τον μισθό
  • Είτε πληρώνοντας έναντι μέρος και όχι ολόκληρο το μισθό όπως έγινε στη ΣΟΛ και αλλού.
  • Είτε πιέζοντας για χρήση προσωπικών αδειών (από 3 μέχρι και 10 μέρες) των εργαζομένων όπως επιχειρήθηκε να γίνει σε ΕΥ, Deloitte, PwC, ΟΠΑΠ και αλλού, όπου μετά από παρέμβαση του σωματείου για το θέμα αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν.
  • Είτε συνεχίζουν κανονικά την δουλειά κάνοντας «έκπτωση» στα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων, όπως συμβαίνει σε πολλά λογιστικά γραφεία.

Πολλές φορές τα παραπάνω γίνονται εν μέσω απειλών ώστε να «διαλέξουν» μεταξύ της προσωπικής τους άδειας ή αναστολή σύμβασης. Του αν θα έχουν μείωση στον μισθό ή θα μείνουν άνεργοι όταν αρθεί η προστασία. Του αν θα δεχτούν αναστολή με ταυτόχρονη δουλειά ή θα τους επιβληθεί εκ περιτροπής.

Πολλοί συνάδελφοι με μπλοκάκι δεν καλύπτονται καν ακόμα και από το πενιχρό επίδομα των 800€. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε voucher 600€ μέσω προγραμμάτων τηλεκατάρτισης αμφιβόλου ποιότητας που προέβλεπαν σε κέρδη πάνω από 80 εκατ.€ για μεσάζοντες και εταιρίες του κλάδου που είχαν αναλάβει να τα πραγματοποιήσουν… Παρά την κατακραυγή για το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης η κυβέρνηση συνεχίζει να μην εντάσσει στο επίδομα των 800€ τους επιστημονικούς κλάδους.

Οι μεγαλοεργοδότες, βέβαια εκτός των παραπάνω, δεν «εισπράττουν» μόνο από την εντατικοποίηση της δουλειάς αλλά και πόσες διευκολύνσεις και απαλλαγές, όπως η αναστολή πληρωμών σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία, οι επιδοτήσεις δανείων, οι μειώσεις ενοικίων.

Αυτή είναι η δίκαιη μοιρασιά από τα βάρη της επιδημίας που προκλητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση!

Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι δηλαδή καλούμαστε να πληρώσουμε τις συνέπειες που φέρνει η πανδημία. Σε περίοδο κρίσης μας έλεγαν να χάσουμε κάτι από τα δικαιώματά μας, από τους μισθούς μας για να βγουν κερδισμένες οι επιχειρήσεις… Σε περίοδο ανάπτυξης μας έλεγαν να βάλουμε πάλι πλάτη, να πιάνουμε τους στόχους της εργοδοσίας για να έχουμε κέρδη…

ΩΣ ΕΔΩ! Οι εργαζόμενοι έχουμε πληρώσει πολλά!

Κάθε μέρα αποδεικνύεται με τον πιο άγριο τρόπο, ότι μπροστά στα κέρδη τους οι εργοδότες δεν υπολογίζουν τίποτα. Όμως καθημερινά γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι όπου φτάνει η φωνή του σωματείου είμαστε πιο δυνατοί. Όπου υπάρχει συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση δεν περνάει η εργοδοτική ασυδοσία, δεν είναι κανένας εργαζόμενος μόνος του. Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα παραδείγματα που η παρέμβαση της ΕΛΕΠΑ επέβαλε την αναδίπλωσης διαφορών εταιρειών στο θέμα των υποχρεωτικών αδειών, στην απόσυρση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας, στην με τήρηση μέτρων υγιεινής.

Δεν έχουμε να περιμένουμε καμία «επόμενη μέρα». Παρά τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, οι εργαζόμενοι από σήμερα κιόλας προβάλλουμε τις ανάγκες μας για μέτρα προστασίας της υγείας αλλά και των δικαιωμάτων μας! Η πείρα από τις πανελλαδικές μέρες δράσης για την Υγεία και τους εργαζόμενους σε supermarket μας δείχνουν τον μοναδικό δρόμο που έχουμε οι εργαζόμενοι. Την συλλογική και οργανωμένη αντεπίθεση!

Στις 28 Απριλίου η φωνή μας θα ακουστεί πιο δυνατά!

To σωματείο μας θα προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς με κάθε τρόπο και μέσο, θέτοντας ως πρώτο κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων του κλάδου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας. Tώρα είναι η ώρα να απευθυνθούμε σε όλους τους συναδέλφους μας, να τους καλέσουμε να γίνουν μέλη του σωματείου, να φτάσει η φωνή της ΕΛΕΠΑ παντού.

Απαιτούμε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.

Διεκδικούμε την κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης

Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Για τη στήριξη και αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!...

Σωματείο Εργαζ. στην Vodafone – 360 Connect και λθ: Πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα

Συνεδρίασε στις 11/9 το ΔΣ του Σωματείου μαζί με τις Σωματειακες Επιτροπές σε Χαλάνδρι...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής: Σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση του γηπέδου ποδοσφαίρου «Γεώργιος Ραφιάς» στο Λαύριο

Εικόνες ντροπής ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης,  αυτές τις ημέρες...