Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Αθήνας : Πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά

Δημοσιεύτηκε στις

Το Συνδικάτο μας συμμετέχει τη Τρίτη 28 Απρίλη στην Πανελλαδική ημέρα δράσης, με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού προωθούνται οι απαιτήσεις της εργοδοσίας, τα από καιρό επεξεργασμένα αντεργατικά σχέδια.

Επιβάλλεται μονομερώς από τους εργοδότες η αναστολή των Συμβάσεων Εργασίας, γενικεύονται η εκ περιτροπής εργασία και η τηλεργασία, καθώς και άλλα μέτρα πλήρους ελαστικοποίησης της εργασίας.

Παράλληλα το κράτος και η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων παρέχει απλόχερα ζεστό χρήμα δισεκατομμυρίων ευρώ στη μεγαλοεργοδοσία, κεφάλαια στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα παίρνει κατασταλτικά μέτρα όπως η αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών με το βλέμμα στραμμένο στη «επομένη μέρα». Επιδιώκει λόγω των έκτακτών συνθηκών να «νομιμοποιήσει» στις συνειδήσεις των εργαζόμενων συνθήκες πολιτικής και συνδικαλιστικής καραντίνας, προωθώντας νέες μορφές παρακολούθησης και αστυνόμευσης.

Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε πλήρη υποβάθμιση, τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας είναι αποσπασματικά και αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για την πρόληψη και την αποκατάσταση της υγείας. Αυτό προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση υπερπροβάλλοντας την «ατομική ευθύνη», που είναι αναγκαία για τη μη εξάπλωση της νόσου, κρύβοντας τη δική της ευθύνη στην ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με μέσα και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου έχει προβεί σε αναστολή των συμβάσεων για τους εργαζόμενους, η εργοδοσία απαλλάσσεται από την καταβολή της μισθοδοσίας και της δίνεται η δυνατότητα να παρακρατήσει έως το καλοκαίρι το Δώρο Πάσχα που αποτελεί μέρος του μισθού του εργαζόμενου για εργασία που έχει ήδη προσφέρει.

Οι εργαζόμενοι καλούμαστε για 45 μέρες να ζήσουμε με 800 ευρώ, ένα έκτακτο επίδομα που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τη φοροληστεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ο πακτωλός των χρημάτων που συγκεντρώθηκε εδώ και χρόνια, τόσο σε περιόδους κρίσης, όσο και σε περιόδους ανάπτυξης από τον εργατικό λαϊκό μόχθο γίνεται επιδότηση του κεφαλαίου απαλλάσσοντας τους επιχειρηματίες από χρέη από ζημίες.

Σε αντίθεση πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου που ήταν ανασφάλιστοι με ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, όπως εκατοντάδες εργάτες μετανάστες στον ιματισμό και άλλου, μένουν εκτός της οικονομικής ενίσχυσης σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι με την εργοδοσία να έχει ξεσαλώσει μετά και την «έλλειψη» ελέγχων των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Οι μακροχρόνιοι άνεργοι του κλάδου που έτσι κι αλλιώς ήταν οι 9 στους 10 αποκλεισμένοι απ’ το επίδομα ανεργίας, τώρα βρίσκονται κυριολεκτικά στα αζήτητα, χωρίς επίδομα για να επιβιώσουν.

Δε μένουμε με σταυρωμένα χέρια και κλειστό το στόμα. Απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:

  • Διεκδικούμε τώρα την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης.
  • Να θωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Να  διευρυνθεί το  επίδομα  ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσης μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Για τη στήριξη και αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!...

Σωματείο Εργαζ. στην Vodafone – 360 Connect και λθ: Πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα

Συνεδρίασε στις 11/9 το ΔΣ του Σωματείου μαζί με τις Σωματειακες Επιτροπές σε Χαλάνδρι...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής: Σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση του γηπέδου ποδοσφαίρου «Γεώργιος Ραφιάς» στο Λαύριο

Εικόνες ντροπής ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης,  αυτές τις ημέρες...