Σωματείο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επιχειρήσεις Κάστρου και Περιφέρειας : Ένας μεγάλος κλάδος που πλήττεται σημαντικά από την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο κλάδος του επισιτισμού τουρισμού.

Δημοσιεύτηκε στις

Ένας μεγάλος κλάδος που πλήττεται σημαντικά από την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο κλάδος του επισιτισμού τουρισμού.

Ο κλάδος που εδώ και 8 χρόνια έσπασε τα ρεκόρ των διανυκτερεύσεων και κερδών, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία είναι αυτοί που πληρώνουν ακόμα και την εποχή των κερδών πρώτοι το μάρμαρο με προσαρμογή όλη τους τη ζωή στις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων που  τους απασχολούν όποτε, όπως και όπου θέλουν.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους στον τουρισμό έχει σοβαρές συνέπειες στα εργασιακά τους δικαιώματα, ξενοδοχεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή δεν ξεκίνησαν ποτέ την καλοκαιρινή σεζόν. Ταυτόχρονα κανείς δεν εγγυάται την επαναλειτουργία τους αλλά ούτε και τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων μετά τη λήξη της πανδημίας.

Η ΠΝΠ στις 20/3/20 εντάσσει τους εργαζόμενους  που οι επιχειρήσεις τελούν σε αναστολή λειτουργίας  στα μέτρα στήριξης και απαγορεύει τις απολύσεις εργαζομένων από την 1/3/20.

Ο Νομός Ηλείας ήταν ο πρώτος Νομός στην χώρα που πάρθηκαν μέτρα καραντίνας λόγω των κρουσμάτων του κορωνοιού στις αρχές  Μαρτίου. Το  ξενοδοχείο Grecotel Κυλλήνη έλυσε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου 30 εργαζομένων (κηπουροί, φύλακες, τεχνικοί  κτλ) στις 13/3/20 λόγο της κατάστασης.

Η πρόβλεψη της ΠΝΠ για μέτρα στήριξης των εργαζομένων που απολύθηκαν δεν εφαρμόστηκε στους παραπάνω εργαζόμενους καθώς ποτέ δεν μπόρεσαν να μπουν στο σύστημα για να ενταχθούν στις προβλέψεις του νόμου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μείνουν, χωρίς εισόδημα, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει την επόμενη μέρα, χωρίς να μπορούν να πληρώσουν δάνεια, ενοίκια σπιτιών και φοιτητικών διαμερισμάτων, λογαριασμούς ρεύματος κτλ

Απαιτούμε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των συγκεκριμένων συναδέλφων αφού έχουν μείνει εκτός των προβλεπόμενων ρυθμίσεων της ΠΝΠ χωρίς δική τους ευθύνη

Η ευθύνη πρέπει να αναζητηθεί στο ξενοδοχείο και στην κυβέρνηση ώστε να δοθεί άμεσα λύση στου εργαζόμενους που θα κάνουν Πάσχα χωρίς ούτε τα απαραίτητα.

Διεκδικούμε:

  • Να ενταχθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στο επίδομα των 800€ και των άλλων προβλέψεων του νόμου.
  • Καμία απόλυση εργαζομένου και αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις.
  • Να καταβληθεί άμεσα η επιδότηση της επέκτασης του ταμείου ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους που έως και σήμερα δεν έχει δοθεί.
  • Να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του νόμου για την επέκταση του ταμείου ανεργίας  και οι άνεργοι που η επιδότηση τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Για τη στήριξη και αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!...

Σωματείο Εργαζ. στην Vodafone – 360 Connect και λθ: Πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα

Συνεδρίασε στις 11/9 το ΔΣ του Σωματείου μαζί με τις Σωματειακες Επιτροπές σε Χαλάνδρι...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής: Σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση του γηπέδου ποδοσφαίρου «Γεώργιος Ραφιάς» στο Λαύριο

Εικόνες ντροπής ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης,  αυτές τις ημέρες...