Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής : Για την κατάσταση στα Λογιστικά Γραφεία και τις Λογιστικές Εταιρείες

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι,

οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε εδώ και αρκετές εβδομάδες αφήνουν βαθύ το σημάδι στην ζωή μας αλλά και στην εργασία μας.

Από την μία το άγχος, η αγωνία και ο φόβος ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αρρωστήσουμε και να έρθουμε αντιμέτωποι με μια σειρά δύσκολες καταστάσεις, αφού το σύστημα υγείας  της χώρα δεν μας καλύπτει. Οι υποχρηματοδοτήσεις όλων των προηγούμενων ετών στην Υγεία και στην Πρόνοια, στον καιρό του κορωνοϊού βροντοφωνάζουν παρών. Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε υγειονομικό υλικό είναι τεράστιες και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρανόησης.

Από την άλλη βιώνουμε την εργασιακή ανασφάλεια (απόλυση, εκ περιτροπής εργασία, αναστολή της σύμβασης, άδειες άνευ αποδοχών, τροποποίηση του ωραρίου) μαζί με την αυξανόμενη πίεση να ανταποκριθούμε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που απαιτεί υπερωρίες, ξενύχτια και εντατικοποίηση της εργασίας. Εργασιακή ανασφάλεια που πριμοδοτείται με κάθε τρόπο από την Κυβέρνηση που νομοθετεί μια σειρά από αντεργατικά μέτρα στο όνομα της καταπολέμησης του ιού.

Στην ήδη εντατικοποιημένη εργασία μας, προστίθεται τώρα επιπλέον φόρτος με ένα σορό προθεσμίες να μας κυκλώνουν. Θα πρέπει να διαβάζουμε από το πρωί έως το βράδυ το χείμαρρο τον αποφάσεων, των ΠΝΠ, των δελτίων τύπου και των οδηγιών των υπουργείων. Να διαβάζουμε τις κακογραμμένες αποφάσεις, να ακούμε από τα δελτία τύπου πράγματα που αναιρούνται. Μέσα σε όλα αυτά, καλούμαστε επιπλεόν να ανταποκριθούμε και στο συνηθισμένο όγκο δουλειάς που δεν παίρνει παράταση (ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι, ΑΠΔ και σε λίγες μέρες φορολογικές δηλώσεις). Να κάνουμε αιτήσεις των επιχειρήσεων για την αναστολή λειτουργίας, των εργαζομένων για το έκτακτο επίδομα, να φτιάξουμε τους πίνακες προσωπικού με τις τροποποιήσεις, να κάνουμε τις καταχωρήσεις των παραστατικών και η λίστα συνεχίζεται.. Και παράλληλα να βρούμε τρόπο ώστε να μην εκτεθούμε στον κορωνοϊό!

Ένα βουνό χωρίς κορυφή , ένα τούνελ χωρίς φως.

Τι κατάσταση επικρατεί στα λογιστικά γραφεία από άποψη υγιεινής; Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σε πολλά λογιστικά γραφεία, μέσα σε λίγα τ.μ. στοιβάζονται ακόμα και πάνω από 10 λογιστές με τόνους χαρτί έτοιμο να τους καταπιεί. Σε αρκετούς χώρους, ακόμα και αν δεν δέχονται πελάτες, δεν παίρνονται μέτρα μη συνωστισμού ή παροχής αντισηπτικού, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις.

Πως διαμορφώνονται οι συνθήκες εργασίας μας; Καθημερινά στο σωματείο φτάνουν καταγγελίες συναδέλφων που είναι σε αναστολή ενώ ταυτόχρονα είτε με το καλό είτε με το άγριο εξαναγκάζονται σε εργασία. Πολλοί, ειδικά αυτές τις μέρες του Πάσχα, δέχονται πιέσεις να πάρουν την κανονική τους άδεια χωρίς να το θέλουν. Μεγάλο μέρος του κλάδου εργάζεται έστω κάποιες μέρες της βδομάδας με τηλεργασία, όπου και εκεί δεν λείπουν οι καταγγελίες για ξεχείλωμα του ωραρίου εργασίας, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιδράσει στα παραπάνω υπάρχει συχνά η απειλή από τον εργοδότη «Αν δεν το κάνεις θα αναγκαστώ να σε βάλω σε εκ περιτροπής εργασία».

Καθημερινά βλέπουμε ότι η εργασιακή ζούγκλα πυκνώνει. Το βλέπουμε στην αγωνία των εργαζομένων για τους οποίους κάνουμε τις αιτήσεις για το 800άρι, στις αναστολές συμβάσεων, στις απολύσεις κλπ. Στην αγωνία για το πως θα βγει ο μήνας με το πενιχρό επίδομα των €533 (€800 για 45 ημέρες). Καταλαβαίνουμε ότι τα αντεργατικά μέτρα ήρθαν εδώ για να μείνουν. Ζούμε την καθημερινή αγωνία των εργαζομένων που έμειναν χωρίς δουλειά, που ζουν στην αβεβαιότητα.

Μας λένε: είναι προσωπική σου ευθύνη η προστασία από τον ιό. Βάλε πλάτη για να μην πτωχεύσουμε. Σκεφτόμαστε: Και αν φωνάξω; Μήπως μου πουν απαγορεύεται; Να περιμένω να περάσει και αυτό και μετά βλέπουμε;

Σε αυτή τη μάχη κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος του.

Αναλαμβάνουμε την ατομική μας ευθύνη, αλλά ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης προς το χειρότερο.
  • Απαιτούμε πλήρεις μισθούς σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας λόγω της πανδημίας.
  • Η εφαρμογή της τηλεργασίας να γίνει μόνο για την χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού . Καμία σκέψη για επιβολή της επ’ αόριστον.
  • Απαιτούμε την προστασία του ωραρίου, όχι στο ωράριο λάστιχο. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, καμία επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, υπερασπιζόμαστε το 8ώρο.
  • Κανένας εξαναγκασμός για άνευ αποδοχών άδεια. Καμία χαμένη μέρα κανονικής άδειας. Να δοθούν αναρρωτικές άδειες σε όλους όσους νοσούν και ειδικές άδειες σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους.
  • Η εργοδοσία να πάρει όλα τα μέτρα που αφορούν την υγεία μας και την ασφάλειά μας (απολύμανση, ατομικά μέσα προφύλαξης, μέτρα αποφυγής συνωστισμού). Δωρεάν τεστ άμεσα σε περίπτωση που εργαζόμενοι έρθουν σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή νοσήσουν.
  • Να δοθεί άμεσα παράταση των προθεσμιών όπως ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι, ΑΠΔ, Φορολογικές δηλώσεις.

Καλούμε τους συνάδελφους σε επαγρύπνηση! Ενημερώνουμε το σωματείο μας για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Η αλληλεγγύη, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα!

Τώρα είναι η ώρα να απευθυνθούμε σε όλους τους συναδέλφους μας, να τους καλέσουμε να οργανωθούν στο σωματείο, να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής και να την στείλουν στο elepa@elepa.gr .

 

Μένουμε Δυνατοί! Δεν μένουμε Σιωπηλοί!

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Για τη στήριξη και αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!...

Σωματείο Εργαζ. στην Vodafone – 360 Connect και λθ: Πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα

Συνεδρίασε στις 11/9 το ΔΣ του Σωματείου μαζί με τις Σωματειακες Επιτροπές σε Χαλάνδρι...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής: Σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση του γηπέδου ποδοσφαίρου «Γεώργιος Ραφιάς» στο Λαύριο

Εικόνες ντροπής ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης,  αυτές τις ημέρες...