Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος για την Μέρα Δράσης των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ

Δημοσιεύτηκε στις

Η ΟΕΚΙΔΕ χαιρετίζει και στηρίζει τη σημαντική πρωτοβουλία των σωματείων εμποροϋπαλλήλων για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα super market και καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε κλωστοϋφαντουργία, ιματισμό και δέρμα να σταθούν με κάθε τρόπο στο πλευρό τους την Τετάρτη 15 Απρίλη εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τη στήριξη στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις με το σύνθημα «στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας».

Οι σημαντικές καταγγελίες των εργαζομένων ακόμα και για συγκάλυψη από την εργοδοσία κρουσμάτων κορονοϊού και οι παρεμβάσεις των δεκάδων σωματείων εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα, οι δίκαιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων των αλυσίδων super market σε μια σειρά από χώρες για να παρθούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, το σύνθημα «ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ»  στην είσοδο πολυκαταστήματος κατά την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στη Γαλλία με τους 6 νεκρούς εμποροϋπαλλήλους αναδεικνύουν περίτρανα ότι ποτέ δεν είμαστε «όλοι μαζί», ποτέ δεν ταυτίζονται οι ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Πίσω από τις διαφημιστικές τους καμπάνιες, την εκτίναξη του τζίρου της μεγαλοεργοδοσίας βρίσκεται η εντατικοποίηση, η μερική απασχόληση, η έλλειψη μέτρων για την υγεία, η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Βρίσκονται τα παλιά και νέα (ΠΝΠ) αντεργατικά μέτρα. Ούτε την “επόμενη μέρα”, από τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση που έχουμε μπροστά μας, θα βγούμε “όλοι νικητές”. Οι εργαζόμενοι θα βγούμε νικητές αν προτάξουμε το “καμία θυσία”, να μην πληρώσουμε εμείς τη νέα κρίση τους, αν βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ικανοποίηση τους.

Το όπλο μας είναι η αλληλεγγύη!

Στηρίζουμε τα αιτήματα των συλλόγων εμποροϋπαλλήλων:

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζ. στην Εταιρία Κτιριακές Υποδομές: Επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο κια στη σχολική στέγη με …σοβαντίσματα

Αυτές τις μέρες, προφανώς λόγω έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση εξήγγειλε «παρεμβάσεις...

Σύλλογος Επιτυχόντων Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ: 12 Σεπτέμβρη Διαμαρτυρία έξω από το Υπ. Εσωτερικών

Σας ενημερώνουμε ότι στις 12/9 και ώρα 11:00, ο Σύλλογος Επιτυχόντων Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Ο Σκλαβενίτης υπεράνω νόμων και του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην εργασία!

Τρίτη 10 Σεπτέμβρη ήταν προγραμματισμένος έλεγχος από μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών και εκπροσώπου εργαζομένων μετά...