Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Για τις εξελίξεις με το ζήτημα των αδειών στην Deloitte μετά την καταγγελία της ΕΛΕΠΑ

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Όλες αυτές τις βδομάδες που μετράμε από το ξέσπασμα της επιδημίας, το σωματείο μας έχει δείξει από την πρώτη στιγμή την επαγρύπνηση και τα αντανακλαστικά του καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς με τους εργαζόμενους του κλάδου, με αποτέλεσμα έγκαιρα να αποκαλύπτει αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα! Αξιοποιεί όλες του τις δυνάμεις και κάθε διαθέσιμο μέσο με σκοπό να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ιδιαίτερες σημερινές συνθήκες!

Οι διοικήσεις των μεγάλων εταιρειών του κλάδου συντονισμένα προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μέτρα εις βάρος των εργαζομένων τους (υποχρεωτική χορήγηση 10ήμερης άδειας στη Deloitte και στηνEY, 3ήμερης στηνPwC, καταβολή μέρους μισθού και αναστολή εργασιών σε εργαζόμενους στη ΣΟΛ).

Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, τους εργαζόμενους και το σωματείο τους!

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες εργαζόμενους της Deloitteπου ύψωσαν το ανάστημα τους και δεν υπέκυψαν στις πιέσεις της εργοδοσίας για τη λήψη της 10ήμερης άδειας. Ήρθαν σε επαφή με το σωματείο και με τη στάση τους οδήγησαν την διοίκηση της εταιρείας σε αναδίπλωση!

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόσφατη απάντηση εκ μέρους της διοίκησης της Deloitte προς το Δ.Σ. της ΕΛΕΠΑ. Προσπάθησε να υποβαθμίσει το όλο γεγονός σε μια απλή παρανόηση του e-mail που είχε σταλθεί στο προσωπικό της εταιρίας και ότι επρόκειτο για παρότρυνση των εργαζομένων (“highly encouraged”) να λάβουν την άδεια, χωρίς στοιχεία άσκησης διευθυντικού δικαιώματος. Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της εταιρείας αντιλήφθηκε αυτή την «παρότρυνση» ως «εντολή», κάτι στο οποίο συνέβαλλε και η στάση πολλών managersοι οποίοι από την πρώτη στιγμή άρχισαν να ζητούν από το προσωπικό της εταιρείας να δηλώσει ποιες 10 μέρες θα απουσιάσει, κάτι που αποδεικνύει ότι μάλλον «δεν είναι στραβός ο γιαλός», «αλλά ότι στραβά αρμένιζε» η διοίκηση της εταιρείας!

Η έκταση που πήρε το ζήτημα των αδειών όλη την εβδομάδα που πέρασε, η άμεση παρέμβαση του σωματείου με την ανακοίνωση και την επιστολή προς τη διοίκηση της εταιρίας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι αντέδρασαν και έδειξαν απροθυμία να υπακούσουν στην πρόταση της εργοδοσίας για λήψη 10ήμερης άδειας, οδήγησε σε αυτή την αναδίπλωση της τελευταίας στιγμής και στον υπερτονισμό της ελεύθερης βούλησης κάθε εργαζόμενου.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, συνάδελφοι για τους οποίους είχε αποφασιστεί ερήμην τους ακόμα και το ποιες μέρες θα πάρουν άδεια, μετά τα παραπάνω γεγονότα, μπόρεσαν είτε να αρνηθούν την άδεια (εφόσον το ήθελαν) είτε να δηλώσουν όσες μέρες αυτοί πραγματικά ήθελαν.

Ακόμα βέβαια, παρότι σε αρκετά τμήματα της εταιρίας οι επικεφαλής έχουν πάρει πίσω τα σχέδια περί αδειών, υπάρχουν άλλα στα οποία η πίεση, με ευθύνη και εν  γνώσει της διοίκησης, συνεχίζει να είναι έντονη και πολλοί συνάδελφοι, κυρίως νεοπροσληφθέντες που το αντικείμενο και ο όγκος εργασίας τους δεν είναι τόσο έντονος, έχουν ήδη δηλώσει τον επιθυμητό αριθμό αδειών.

Συνάδελφοι,

Όσο και εάν προσπαθεί η εργοδοσία όλου του κλάδου να αποδείξει ότι είμαστε μια οικογένεια, ότι νοιάζεται για εμάς, τα έργα και οι πράξεις της αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον της σταματάει εκεί που θίγονται τα κέρδη της. Η σύντομη πείρα αυτού του χρονικού διαστήματος δείχνει ότι οι εργοδότες μικροί ή και μεγαλύτεροι δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έχει δώσει αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις όταν αυτοί το κρίνουν σκόπιμο.  Την προηγουμένη εβδομάδα ήταν οι αδεείς , αύριο τι;

Η ενιαία συλλογική αντίδραση των εργαζομένων στη Deloitte με μπροστάρηδες τα μέλη του Σωματείου αποδεικνύει ότι  ενωμένοι και οργανωμένοι είμαστε πιο δυνατοί! Κάτι το οποίο έχουν αντιληφθεί και οι διοικήσεις των εταιρειών για αυτό πιέζουν ατομικά τον κάθε υπάλληλο τους, για αυτό προσπαθούν να βάλουν εμπόδια με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο στην δράση του σωματείου μας σε αυτούς τους χώρους.

Οι εργαζόμενοι της Deloitte άλλα και των άλλων μεγάλων εταιρειών του κλάδου μετά τις εξελίξεις τις προηγουμένης εβδομάδας έχουν την πείρα να βγάλουν συμπεράσματα. Να κατανοήσουν  περισσότερο από ποτέ την αναγκαιότητα ενίσχυσης του σωματείου μας, την μαζικοποίηση του στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Τώρα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής και να γίνουν μέλη του σωματείου.

Σε αυτή τη μάχη κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος του. Η ΕΛΕΠΑ, στηρίζει τους εργαζόμενους όλου του κλάδου. Μαζικά οργανωνόμαστε στο σωματείο μας και από κοινού παλεύουμε ενάντια σε κάθε επίθεση της εργοδοσίας, για την προστασία της δημοσίας και ατομικής υγειάς για την επιτακτική ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων μας. Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας απέναντι στην εργοδοσία του κλάδου που σε μία σειρά από επιχειρήσεις και αξιοποιώντας όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυθαιρετεί εις βάρος των εργαζομένων με φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας και επίθεσης στα δικαιώματά μας.

Καλούμε τους συνάδελφους σε επαγρύπνηση! Ενημερώνουμε το σωματείο μας για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Η αλληλεγγύη, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα!

 

Μένουμε Δυνατοί! Δεν μένουμε Σιωπηλοί!

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζ. στην Εταιρία Κτιριακές Υποδομές: Επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο κια στη σχολική στέγη με …σοβαντίσματα

Αυτές τις μέρες, προφανώς λόγω έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση εξήγγειλε «παρεμβάσεις...

Σύλλογος Επιτυχόντων Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ: 12 Σεπτέμβρη Διαμαρτυρία έξω από το Υπ. Εσωτερικών

Σας ενημερώνουμε ότι στις 12/9 και ώρα 11:00, ο Σύλλογος Επιτυχόντων Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Ο Σκλαβενίτης υπεράνω νόμων και του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην εργασία!

Τρίτη 10 Σεπτέμβρη ήταν προγραμματισμένος έλεγχος από μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών και εκπροσώπου εργαζομένων μετά...