ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ: Εδώ και τώρα επαναλαμβάνουμε  να γίνει προληπτικός έλεγχος σε όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες  καραβιών. 

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων.

Με την πανδημία του νέου κορωνοϊού να είναι σε εξέλιξη στην χώρα μας και στις περισσότερες χώρες του κόσμου,  το επάγγελμα του ναυτεργάτη χαρακτηρίζεται από μεγάλη επικινδυνότητα, για την υγεία των ίδιων των εργαζομένων καθώς και για την διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Ήδη πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα σε  όλες τις κατηγορίες καραβιών. 

Η διασπορά της πανδημίας στα Ποντοπόρα καράβια και στα  κρουαζιερόπλοια έχει δραματικές συνέπειες για τους ναυτεργάτες. Τα κρούσματα του κορωνοϊού  στην Ακτοπλοΐα  όπως, στα Ε/Γ-Ο/Γ καράβια «SUPERFAST XI», «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», «ΚΥΔΩΝ PALACE» κ.α. αποκαλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις προστασία   της υγείας επιβατών και ναυτεργατών.

Τα σωματεία μας  έγκαιρα από τις 3 Φλεβάρη με επανειλημμένες καταγγελίες αναδείξαμε  την επικίνδυνη κατάσταση στα καράβια,  κυβέρνηση – υπουργείο ναυτιλίας –  ΕΟΔΥ,  και εφοπλιστές, αρνούνται να  πάρουν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, εγκυμονώντας  τεράστιους κινδύνους για τους ίδιους τους ναυτεργάτες, τους επιβαίνοντες και τις οικογένειές τους. 

Εδώ και τώρα επαναλαμβάνουμε  να γίνει προληπτικός έλεγχος σε όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες  καραβιών. 

Τραβώντας το μαύρο μανδύα του «αόρατου εχθρού» της καμπάνιας από τα ΜΜΕ, της κυβέρνησης, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγάλων  επιχειρηματικών ομίλων, αποκαλύπτεται το αποκρουστικό πρόσωπο του  πραγματικού εχθρού – των εκμεταλλευτών  του σάπιου  καπιταλιστικού  συστήματος, που  έχει κριτήριο  τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θέτοντας  σε άμεσο κίνδυνο την υγεία ακόμη και τη ζωή των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης, του λαού.   

Καμία εμπιστοσύνη  σε  κυβέρνηση της ΝΔ,   ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα του κεφαλαίου,  τα τσιράκια τους  στη ΠΝΟ  και στα σωματεία «σφραγίδες». Τη  δεκαετία 2010 – 2020  με αντεργατικούς νόμους, ΠΝΠ, ΚΥΑ,  δόθηκαν  προκλητικά προνόμια, φοροαπαλλαγές και κρατική χρηματοδότηση  δις  ευρώ!

Σήμερα με αφορμή την πανδημία κυβέρνηση – εφοπλιστικό κεφάλαιο  εξαπολύουν μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα  των ναυτεργατών.  Την ίδια ώρα η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους εφοπλιστές  για το σύνολο των δρομολογιακών γραμμών του δικτύου της Ακτοπλοΐας, οι εφοπλιστές δένουν τα καράβια και προχωράνε σε μαζικές απολύσεις, μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις,  εξαντλητικά ωράρια εργασίας,  εργασιακή ζούγκλα στα καράβια με οδυνηρές συνέπειες για τους ναυτεργάτες.

Καμία  ενέργεια  δεν γίνεται οργανωμένα για τα ζητήματα επαναπατρισμού λόγω υγείας και άλλων αναγκών των ναυτεργατών αλλά και  σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν άνεργοι ποντοπόροι ναυτεργάτες.

Ακόμα και τα ψίχουλα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ για 45 μέρες, δεν αφορούν το σύνολο των ναυτεργατών.

Απαιτούμε οι εφοπλιστικές εταιρείες άμεσα να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα όπως προβλέπεται από τις αντίστοιχες ΣΣΕ σε ακτοπλοΐα – πορθμεία.  

Κυβέρνηση και εφοπλιστές με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ προετοιμάζουν  παραπέρα ανατροπές σε ΣΣΕ,  στις εργασιακές σχέσεις, τη κοινωνική ασφάλιση,  τις οργανικές συνθέσεις, πάρα πέρα περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης των ναυτεργατών στα καράβια.  

Αυτά δείχνουν οι δηλώσεις των εφοπλιστών και του υπουργού ναυτιλίας Ι. Πλακιωτάκη, προαναγγέλλοντας το χτύπημα των κλαδικών ΣΣΕ, με εφαρμογή μισθολογίων ITF στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα καράβια και για τους Έλληνες ναυτεργάτες, όπως γίνεται με τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες και χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Στην ίδια κατεύθυνση θα είναι και οι υπόλοιπες κατηγορίες καραβιών.

Αυτή την καταστροφική πολιτική σε βάρος των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων, την στηρίζουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού,  στη ΓΣΕΕ ,  οι καρεκλοκένταυροι εργατοπατέρες Γ.Χαλάς Γ.Γ  ΠΝΟ, ο πρόεδρος  της ΠΕΠΕΝ Ε. Τσικαλάκης  και από κοντά ο διαχρονικά χρήσιμος  Α. Νταλακογεώργος ΠΕΝΕΝ, αποτελούν τους επικεφαλείς  της παρασιτικής ομάδας, τον μηχανισμό των εφοπλιστών των κυβερνήσεων, για την προώθηση των συμφερόντων τους.

Έχουν το θράσος να επιτίθονται στις ταξικές δυνάμεις για να καλύψουν τις βρώμικες συμφωνίες τους με εφοπλιστές και κυβέρνηση, που σε συγχορδία προετοιμάζουν την συντριβή των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, της συνδικαλιστικής δράσης.  

Σε αυτές τις ειδικές – δύσκολες  συνθήκες είναι τεράστια  τα προβλήματα  των ναυτεργατών και των σπουδαστών   στη  ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, αφού  από τις 11 Μάρτη έχουν κλείσει το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Ε.Ν, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, τα Ειδικά Σχολεία, οι Σχολές Σωστικών, με τους εκπαιδευόμενους να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα για τους ίδιους και τις οικογένειές  τους. 

Τα σωματεία μας μαζί με την Συντονιστική ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, τον Σπουδαστικό Σύλλογο της ΑΕΝ/ Ασπροπύργου, έγκαιρα έχουν προτείνει την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής χρονιάς με την αξιοποίηση της  εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με ηλεκτρονικά μέσα, που θα εξασφαλιστούν για το σύνολο των εκπαιδευομένων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ –

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

 

Συνάδελφοι ναυτεργάτες, τώρα με πολύτιμη παρακαταθήκη τους αγώνες της εργατικής τάξης, προετοιμάζουμε με αξιοποίηση όλων των μορφών και του απεργιακού αγώνα, να τιμήσουμε την μέρα της εργατικής τάξης, την αιματοβαμμένη Εργατική Πρωτομαγιά.

Διεκδικούμε:

 

Τώρα  να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας των  ναυτεργατών και των επιβατών στα καράβια

Άμεσα να οργανωθεί προληπτικός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ για τους ναυτεργάτες στα καράβια της επιβατηγού ναυτιλίας και στις άλλες κατηγορίες.

 √ Με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστικών εταιρειών κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων και για την ατομική προστασία των ναυτεργατών όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.

√ Καμία απόλυση, καμία μείωση των οργανικών συνθέσεων των καραβιών, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, στα απάνθρωπα ωράρια δουλειάς, στην απλήρωτη εργασία.

√  ΣΣ Εργασίας με αυξήσεις και υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες

√ Στην ναυτική εκπαίδευση να παρθούν όλα τα μέτρα και άμεσα να εξασφαλιστεί η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση των ναυτεργατών και των σπουδαστών που η εκπαιδευτική δομή τους βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας.

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζ. στην Εταιρία Κτιριακές Υποδομές: Επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο κια στη σχολική στέγη με …σοβαντίσματα

Αυτές τις μέρες, προφανώς λόγω έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση εξήγγειλε «παρεμβάσεις...

Σύλλογος Επιτυχόντων Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ: 12 Σεπτέμβρη Διαμαρτυρία έξω από το Υπ. Εσωτερικών

Σας ενημερώνουμε ότι στις 12/9 και ώρα 11:00, ο Σύλλογος Επιτυχόντων Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Ο Σκλαβενίτης υπεράνω νόμων και του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην εργασία!

Τρίτη 10 Σεπτέμβρη ήταν προγραμματισμένος έλεγχος από μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών και εκπροσώπου εργαζομένων μετά...