Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής : Η εργοδοσία της Γενικής Ταχυδρομικής, δεν διστάζει μπροστά στα κέρδη να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων

Δημοσιεύτηκε στις

Το ΣΕΤΤΑ καταγγέλλει την εργοδοσία της Γενικής Ταχυδρομικής που στα δίκαια αιτήματα του επιχειρησιακού σωματείου ΣΕΓΕΤΑ, για μέτρα πρόληψης μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού, απαντάει στο σωματείο και σε εργαζόμενους με εξώδικα, όπως καταγγέλλει και επιχειρησιακό σωματείο.

Πρόκειται για ξεδιάντροπη προσπάθεια εκφοβισμού, προσπάθεια από την εργοδοσία να περάσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Είναι η ίδια εργοδοσία που σύμφωνα με καταγγελίες του επιχειρησιακού σωματείου ΣΕΓΕΤΑ απέλυσε εργαζόμενο καρδιοπαθή γιατί ζήτησε την άδεια ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με καταγγελίες που γίνονται και στο σωματείο μας η Γενική Ταχυδρομική όχι απλά δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, αλλά τους εμπαίζει και βάζει καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων, των οικογενειών τους, αλλά και τoυ λαού που σε συνθήκες καραντίνας κάνουν ηλεκτρονικές αγορές, οι οποίες θα παραδοθούν από τους συναδέλφους στην διανομή. Είναι θράσος να κάνει εξώδικο στο επιχειρησιακό σωματείο την ίδια στιγμή που οι απολυμάνσεις που έχει κάνει είναι ελάχιστες τόσο στο κέντρο διαλογής (HUB) όσο και στα καταστήματα που στοιβάζονται εργαζόμενοι και χιλιάδες δέματα καθημερινά. Όταν αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας δίνει στους εργαζόμενους ένα μπουκάλι νερό και λίγο σαπούνι! Όταν απαιτεί τις μάσκες και τα γάντια (όταν και όπου δίνει) να της χρησιμοποιούν για πάνω από μήνα, όταν δίνει οδηγίες να τα πλένουν οι εργαζόμενοι και να τα χρησιμοποιούν μέχρι να λιώσουν.

Η ΜΟΝΗ ΕΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Η στάση της εργοδοσίας της Γενικής Ταχυδρομικής αποδεικνύεις για άλλη μια φορά και στην πράξη ότι δεν υπάρχει «καλή» εργοδοσία. Θεός τους και μόνη τους έγνοια είναι το κέρδος και μπροστά σε αυτό δε διστάζουν ακόμη και να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων. Δε διστάζουν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς να λογαριάζουν τη δημόσια υγεία. Τρανταχτή απόδειξη η κατάσταση στον κλάδο μας που ακόμη λιγότεροι εργαζόμενοι, λόγω συνθηκών, καλούνται να βγάζουν πολύ περισσότερη δουλειά, χωρίς κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας και πρόληψης.

Η στάση της εργοδοσίας στον κλάδο μας πατάει πάνω στην εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, των προκατόχων της, που σκοπό έχει την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των εργοδοτών. Είναι η συνέχεια της υγιούς ανάπτυξης σε συνθήκες πανδημίας. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης που όλα τα αστικά κόμματα υπηρετούν. Γι’ αυτό και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνει πακτωλό χρημάτων για να στηρίξει την κερδοφορία των μεγαλοεργοδοτών, τους λύνει τα χέρια για εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών, την ίδια στιγμή που αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους στην εργοδοτική ασυδοσία. Γι’ αυτό σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα το μόνο που λένε είναι ότι χρειάζονται πιο θαρραλέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Το ΣΕΤΤΑ στέκεται έμπρακτα στο πλευρό του επιχειρησιακού σωματείου ΣΕΓΕΤΑ και των συναδέλφων εργαζομένων της Γενικής Ταχυδρομικής. Ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να φιμώσει τη διεκδίκηση των αυτονόητων. Καλούμε όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να δηλώσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στο ΣΕΓΕΤΑ και τους συναδέλφους της

Γενικής Ταχυδρομικής, με ανακοινώσεις, καταγγελίες, με όλους τους τρόπους.Το ΣΕΤΤΑ με τη δύναμη που του δίνει η συμμετοχή του στο ΠΑΜΕ, δίνει καθημερινά την μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας, αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς. Σε αυτή τη μάχη είναι ανάγκη σήμερα να συσπειρωθούν ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι, σωματεία, μεμονωμένοι συνδικαλιστές που ασφυκτιούν.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να οργανωθούν στα επιχειρησιακά τους σωματεία και στο κλαδικό συνδικάτο ΣΕΤΤΑ. Να δυναμώσουμε μέσα στους χώρους δουλειάς την πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και πρόληψης, να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης ενάντια στην εργοδοσία και το πολιτικό της προσωπικό τις κυβερνήσεις τους. Με γραμμή σύγκρουσης και ρήξης, να βροντοφωνάξουμε ότι δε θα γίνουμε για άλλη μια φορά τα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να σταματήσει τώρα η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Να παρθούν πίσω τα εξώδικα, αλλιώς θα βρείτε μπροστά σας το ταξικό εργατικό κίνημα, όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας.

 Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε όλες τις εταιρίες του κλάδου μας, για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια κενά.

 Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.

 Καμία απόλυση εργαζομένου, να θεωρηθούν άκυρες όσες έχουν ήδη γίνει. Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

 Τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν οι επιτροπές εργαζόμενων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

 Κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό – πελάτες αλλά και μέτρα για την καθημερινή απολύμανση των οχημάτων.

 Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (πχ κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κτλ). Να μην χρεωθούν καμία μέρα κανονικής άδεια. Όλες οι μέρες να θεωρηθούν ειδικού σκοπού.

Η παράδοση των αποστολών να γίνεται εκτός του χώρου του πελάτη, στο πεζοδρόμιο. Σεδιαφορετική περίπτωση καλούμε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος εφαρμόζοντας  όσα ορίζει ο νόμος σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

Κατά προτεραιότητα να εξυπηρετούνται οι αποστολές άμεσης ανάγκης όπως φάρμακα,εξυπηρέτηση πολιτών με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας. Για τις υπόλοιπες  αποστολές να επιμηκυνθεί ο χρόνος παράδοσης.

Σε περιπτώσεις που θα παραστεί ανάγκη μετάβασης σε νοσοκομείο, σε κάποιο άλλο κτήριο υγειονομικής περίθαλψης ή σε κάποιο μαζικό χώρο ο διανομέας να πηγαίνει με ειδική στολή μιας χρήσης η οποία θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες οδηγίες.

Τοποθέτηση ειδικών Plexiglas σε όλα τα καταστήματα, για την προστασία των εργαζομένων από την μετάδοση του ιού.

Ο μέγιστος αριθμός πελατών να είναι ένας ανά εργαζόμενο.

Επιμελής Καθαριότητα με απολυμαντικά μέσα ανά 2ωρο.

Αντισηπτικά, γάντια, μάσκα σε αφθονία για κάθε εργαζόμενο σε κάθε ειδικότητα.

Καθημερινή απολύμανση των κλιματιστικών – εξαερισμών, των καταστημάτων, των χώρων διαλογής κτλ, αμέσως μετά την λήξη του ωραρίου.

Άμεση απολύμανση όλων των κτηρίων.

Αγορά πιστοποιημένων απορρυπαντικών απολυμαντικών, πιο συχνή καθαριότητα – απολύμανση στους χώρους που υπάρχουν εργαζόμενοι.

Ειδικοί χώροι απολύμανσης (παραβάν απολύμανσης) κατά την είσοδο και έξοδο των εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς.

Καταβολή του Δώρου Πάσχα το αργότερο μέχρι τη Μ. Τετάρτη.

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζ. στην Εταιρία Κτιριακές Υποδομές: Επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο κια στη σχολική στέγη με …σοβαντίσματα

Αυτές τις μέρες, προφανώς λόγω έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση εξήγγειλε «παρεμβάσεις...

Σύλλογος Επιτυχόντων Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ: 12 Σεπτέμβρη Διαμαρτυρία έξω από το Υπ. Εσωτερικών

Σας ενημερώνουμε ότι στις 12/9 και ώρα 11:00, ο Σύλλογος Επιτυχόντων Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Ο Σκλαβενίτης υπεράνω νόμων και του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην εργασία!

Τρίτη 10 Σεπτέμβρη ήταν προγραμματισμένος έλεγχος από μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών και εκπροσώπου εργαζομένων μετά...