Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς : Δεν βάζουμε σε “καραντίνα” τη δράση μας !

Δημοσιεύτηκε στις

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια τραγική κατάσταση όπου αποδεικνύεται καθημερινά  η αξία της αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας. Για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. 

Ήδη εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και ημέρες κανονικής άδειας, ενώ οι ανακοινωθείσες προσλήψεις επικουρικών συναδέλφων δεν αρκούν για να καλύψουν προσωρινά παρά ένα μικρό μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων, που καταγράφονται στους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των Μονάδων Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και το Νοσοκομείο Λιβαδειάς που υπάρχουν πάνω από 100 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού , νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού με αποτέλεσμα η μη λειτουργία όλων των κλινών του οργανισμού. 

Οι τεράστιες και σοβαρές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, θέτουν καθημερινά τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου στον κίνδυνο της πανδημίας. Οι προστατευτικές μάσκες δίνονται ” με το σταγονόμετρο”.

Επίσης έχουν προχωρήσει στον “χωρισμό” των εργαζομένων στην διοίκηση σε δύο βάρδιες (07:00 – 15:00 & 15:00 – 23:00) για να μπορέσουν να διασφαλιστούν οι στοιχειώδης  κανόνες προστασίας καθώς εργάζονται πολλά άτομα σε λίγα τετραγωνικά.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι εμπόλεμη και σε αυτή οι υγειονομικοί των Δημόσιων Νοσοκομείων είμαστε στην πρώτη γραμμή ! Μάλιστα, αυτή τη στιγμή πάνω από το 10% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι υγειονομικοί ενώ πάνω από 300 συνάδελφοι πανελλαδικά βρίσκονται σε καραντίνα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας! Οι συνεχείς επικλήσεις στην αναγκαία ατομική ευθύνη, δεν μπορούν να κρύψουν τις διαχρονικές ευθύνες όσων κυβέρνησαν και έφεραν τα Δημόσια Νοσοκομεία σε αυτή την κατάσταση, ούτε τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης για τη μη έγκαιρη, έστω και τώρα, λήψη μέτρων για την αποφασιστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας εν μέσω της πανδημίας.

Κανείς δεν αμφισβητεί το αναγνωρισμένο διεθνώς επιστημονικό κύρος των διαφόρων συμβούλων της κυβέρνησης, όμως προκύπτουν ερωτήματα όπως:

  •  Ποιά επιστημονικά δεδομένα υπαγορεύουν ότι ο υγειονομικός που νοσεί μπορεί να γυρίσει σε επτά (7) ημέρες στη δουλειά, ενώ ο χρόνος επώασης του ιού σε ορισμένες περιπτώσεις είναι έως και δεκατέσσερις (14) ημέρες ;
  • Με τι επιστημονικά δεδομένα συνεχίζουν οι ιδιωτικές κλινικές να πουλάνε τα τεστ σε όποιον αντέχει η τσέπη του, την ώρα που στο δημόσιο σύστημα Υγείας γίνονται με το σταγονόμετρο ;
  • Τι θα πει “Κατ’ οίκον θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή ” με τη δικαιολογία “να αποσυμφορηθεί το σύστημα Υγείας ” ;

Δεν βάζουμε σε “καραντίνα” τη δράση μας !

Διεκδικούμε “όπλα” για να υπερασπιστούμε την Υγεία όλου του πληθυσμού !

Αποτελεί προτεραιότητα μας να περιοριστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι επιπτώσεις της πανδημίας, χωρίς όμως να υποτιμώνται και οι ανάγκες των άλλων ασθενών που το πρόβλημα της υγείας τους δε συνδέεται  άμεσα με την επιδημία. Αυτές οι ανάγκες ούτε καταργούνται ούτε αναστέλλονται !!!

Η ιατρική οφείλει να ασκείται σε όλες τις συνθήκες και όχι μόνο να μεταφέρεται ουσιαστικά στους ασθενείς η ευθύνη της ” αυτοδιάγνωσης” και “αυτοθεραπείας ¨ ή η δια του τηλεφώνου ιατρική διάγνωση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μένουμε σιωπηλοί !

Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία διεκδικώντας

  • Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά και εξοπλισμός και να εξασφαλισθεί, με κεντρική κρατική ευθύνη, ο συνεχής εφοδιασμός των Δημόσιων Μονάδων Υγείας.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου, προσωπικού, ξεκινώντας από την κάλυψη των κενών  οργανικών θέσεων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας και να στελεχωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στα Δημόσια νοσοκομεία. Να ενισχυθούν οι Επιτροπές Λοιμώξεων.
  • Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για την διενέργεια της εξέτασης και να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα.
  • Να γίνεται συστηματική επίβλεψη της υγείας των επαγγελματικά εκτεθειμένων στον COVID 19 υγειονομικών, με πρόσθετα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των υγειονομικών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση συμπτωματικών ή και ασυμπτωματικών – προσυμπτωματικών εργαζόμενων και καταγραφή και αναγγελία των επαγγελματικών ασθενειών.
  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειες τους και οι ίδιοι.
  • Να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς και να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα .

Ξεκαθαρίζουμε ότι για την αντιμετώπιση της επιδημίας, χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας και, μαζί με το προσωπικό τους, να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο καθώς και η ένταξη υποχρεωτικά των αυτοαπασχολούμενων ιατρών στο σχέδιο ενίσχυσης των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους  του Νοσοκομείου της Λιβαδειάς και τους Υγειονομικούς όλης της Βοιωτίας να συνυπρογράψουν το κείμενο υπογραφών με τα αιτήματα για την προστασία της υγείας του λαού και των εργαζομένων.

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Για τη νέα σχολική χρονιά

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, γονείς Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Καταδικάζει τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας...

Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής, Πειραιά: 25 Σεπτέμβρη όλοι στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ...