Σωματείο Εργαζομένων Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ.Μακεδονίας: Λήψη μέτρων προστασίας για την Υγεία των εργαζομένων λόγω κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε στις

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Τις τελευταίες μέρες φτάνουν καταγγελίες από συναδέλφους για ανεπαρκή μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις του κλάδου από τον κορονοϊό και επιπλέον μια άγρια επίθεση που εξελίσσεται γύρω και πάνω στις εργασιακές σχέσεις.

Η πραγματική κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια. Δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη κι έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι για τους τύπους.

 Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ,το ΣΕΠΕ, υπολειτουργούν και λόγω της υποστελέχωσης ενώ τώρα είναι και με προσωπικό ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας επιτόπιος έλεγχος και η όποια παρέμβαση να περιορίζεται μόνο στις τηλεφωνικές συστάσεις.

Συγκεκριμένα :

Στην εταιρεία ΣΤΟΧΟΣ , η οποία ασχολείται με εμπορία και επεξεργασία κρεάτων μετά την αναγγελία κλεισίματος των καταστημάτων καφέ- μπάρ , ταβερνών υπήρξε απότομη μείωση στις παραγγελίες και στο κύκλο εργασιών, όπως και στις εξαγωγές.

Η εταιρεία για να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κατάσταση χορήγησε 15 μέρες άδειες ( κανονική άδεια) στους πωλητές και έπειτα άρχισε να χορηγεί τμηματικά στου οδηγούς από μια βδομάδα άδεια( κανονική ) , ενώ κάποιοι χρησιμοποίησαν την εκτάκτου σκοπού.

Η εργοδοσία μπροστά στην ανησυχία των εργαζομένων που διαθέτουν έτσι το σύνολο της άδειας τους , απάντησε πως δεν μπορεί η εταιρεία να μπει στην ειδική χρηματοδότηση διότι δεν ανήκει στις κατηγορίες που δημοσιοποίησε πριν λίγες η Κυβέρνηση.

Αυτό καθιστά ζημιωμένους τους εργαζόμενους καθώς οι ίδιοι θα διαθέσουν όλη τη κανονική τους άδεια με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται καμία μέρα άδειας ύστερα από την πάροδο αυτής της κατάστασης, ενώ ακόμα κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά από το ενδεχόμενο να τους δοθεί άδεια άνευ αποδοχών μόλις τελειώσει η κανονική τους άδεια, πράγμα που δεν επιτρέπεται.

Στις επιχειρήσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ – ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ , ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και PELOPAC εφαρμόζονται ελλιπή ατομικά μέτρα προστασίας λόγω κορονοιου, σε γάντια, μάσκες και απολυμαντικά, υπάρχει συνωστισμός εργαζομένων στις βάρδιες και εντατικοποίηση της εργασίας.

Δε μπορεί η κυβέρνηση, να μην αναλαμβάνει την κρατική ευθύνη, περιμένοντας να υπάρξει “ατομική ευθύνη” από τον καθένα ξεχωριστά. Την ίδια στιγμή που στέλνουν στη μάχη τους υγειονομικούς, χωρίς να έχουν καν τα απαραίτητα υλικά. Να μην υπάρχουν αντικαταστάτες για όσους νοσήσουν και τεθούν σε καραντίνα. Δεν μπορεί στα πλαίσια της “ατομικής ευθύνης” να μην σου επιτρέπεται να βγαίνεις βόλτα μόνος σου αλλά να μπορείς να πας να δουλέψεις μαζί με άλλους δεκάδες και εκατοντάδες συνανθρώπους, αφού πρώτα έχεις συγχρωτιστεί με άλλα τόσους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το μόνο που αρκεί είναι να υπογράψει ο εργοδότης σου ένα χαρτί ότι σε έχει ανάγκη για την παραγωγή του.

Το συνδικάτο δίνει  ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και θα προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες για να προασπίσει την υγεία και τα δικαιώματα των συναδέλφων.

Η συλλογική οργάνωση είναι το μεγάλο όπλο που διαθέτουν οι συνάδελφοι στο κλάδο  και μπορούν να το στρέψουν στους υπαίτιους για την κατάσταση που βιώνουν δηλαδή τους βιομήχανους και τις κυβερνήσεις τους.

Απαιτούμε την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων για την προστασία των εργαζομένων στη δουλειά (τήρηση αποστάσεων, παροχή ειδών ατομικής προστασίας, τακτική καθαριότητα κλπ).

  • Αναρρωτική άδεια σε όλους όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές (όχι κανονικές ή άνευ αποδοχών) σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους.
    • Πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και σε όσους έχουν άρρωστο μέλος στην οικογένεια
    • Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις και να γίνει απολύμανση.
    • Ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους. Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας (επαρκής, καλά αεριζόμενος χώρος ανά εργαζόμενο)
    • Επιδότηση μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τους χώρους εργασίας, για αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.
    • Όπου κρίνεται αναγκαίο για την πρόληψη ή την αποφυγή διασποράς, κλείσιμο των εταιριών και ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όλο το προσωπικό.
    • Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
    • Διαγνωστικά τεστ με δαπάνη του κράτους και των επιχειρήσεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο , να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μη γίνουν τα “θύματα” σε συνθήκες πανδημίας.
Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι το καλύτερο αντισηπτικό από την σαπίλα και την μπόχα του καπιταλισμού.

Κανένας μόνος του! Νικάμε τον φόβο! Σπάμε την απομόνωση!

Τέλος, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Υγείας, που με τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό δίνουν αυτήν την τεράστια μάχη.

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Περισσότερα

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Για τη πραγματοποίηση λευκής νύχτας

Η πραγματοποίηση της ‘λευκής νύχτας‘, ιδιαίτερα σε συνθήκες  που ο λαός στενάζει από την...

Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δράμας: Για το κλείσιμο και την συγχώνευση σχολικών τμημάτων

Ως εργαζόμενοι στον Ιδιωτ. Τομέα στηρίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί ενάντια στην...

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο: 11 Σεπτέμβρη κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες...