Συνδικάτο Τροφίμων Βιοιωτίας: Απάντηση στη προκλητική αντίδραση της General Mills στα αιτήματα του σωματείου

Δημοσιεύτηκε στις

Πρόκληση αποτελεί η αντίδραση της διοίκησης της General Mills  στα αιτήματα που θέσαμε ως σωματείο για την προστασία όλων των εργαζομένων από την πανδημία. Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν όλους τους συναδέλφους και αποτελούν θέματα καθημερινής συζήτησης, ανησυχίας και προβληματισμού.

Ένα από τα βασικά ζητήματα ήταν και είναι η τήρηση των αποστάσεων, γεγονός που καθημερινά τονίζουν όλοι οι ειδικοί επί του θέματος. Μετά την ανακίνηση του θέματος η εταιρεία προχώρησε στην τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών σε συγκεκριμένα σημεία της παράγωγης, διευθέτηση των χώρων στα αποδυτήρια κ.α. Είναι θέματα που όλοι συζητάγαμε και τα θίξαμε με την ανακοίνωση μας ως σωματείο. Όμως πολλά είναι ακόμα αυτά που μένει να γίνουν, πρώτα και κύρια σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΕΛΙΝΥΑΕ, προκειμένου να προστατευτούμε όσο περισσότερο γίνεται από την πανδημία. Επειδή οι κύριοι της διοίκησης συμβουλεύονται τους επιστημονικούς φορείς, τους ενημερώνουμε ότι ο ΕΛΙΝΥΑΕ αναφέρει ότι μία από τις βασικές υποχρεώσεις των εργοδοτών είναι και η διαβούλευση με τους εργαζόμενους και ενθάρρυνση για υποβολή σχετικών προτάσεων.

Γι’ αυτό είχαμε ζητήσει συνάντηση με την εργοδοσία από την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ είχαν δεχτεί να μας δουν την Δευτέρα 23/3/2020). Με διαφόρους τρόπους προσπάθησαν να μας αποφύγουν αναγκάζοντάς μας απλά να τους  στείλουμε την ανακοίνωση με email.

Μπορεί η εργοδοσία να βρίσκει αστείες τις ανησυχίες των εργαζομένων. Όμως θα πρέπει να αισθάνεται ντροπή που μπροστά στην διατήρηση των κερδών της δεν ενδιαφέρεται αν θα εκθέσει τους εκατοντάδες  εργαζομένους της σε κίνδυνο. Αυτοί που μιλάνε για «ανοιχτές πόρτες» και «οικογένειες», είναι οι ίδιοι που αρνούνται επανειλημμένως κάθε συνάντηση. Τους λέμε κάτι και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Αν νομίζουν πως η σιγή των εργαζομένων σημαίνει και συμφωνία είναι πολύ γελασμένοι  και θα το βρούνε μπροστά τους.

Καλούμε την διοίκηση να αφήσει τα παιχνίδια και να πάρει άμεσα μέτρα. Διεκδικούμε να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής μας από την πανδημία:

  1. Να αναλάβει η εταιρεία συνολικά το κόστος της άδεια ειδικού σκοπού και όχι να χρεώνεται ο εργαζόμενος από την κανονική του άδεια.
  2. Να προχωρήσει άμεσα η εταιρεία σε πρόσληψη προσωπικού.
  3. Να βγουν άμεσα για όλους τους εργαζόμενους οποιασδήποτε σχέσης εργασίας έχουν (μόνιμοι, εργολαβικοί) με κόστος της εταιρείας τα πιστοποιητικά υγείας.
  4. Να υπάρχει θερμομέτρηση όλων κατά τη είσοδο και έξοδο των εργαζόμενων.
  5. Να δίνονται όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά).
  6. Να τηρούνται οι αποστάσεις. Να τοποθετηθούν plexi glass και απέναντι από τις handpackers.
  7. Συντήρηση – καθαρισμός του εξαερισμού και του κλιματισμού.
  8. Μέτρα για να τηρούνται οι αποστάσεις κατά το άλλαγμα στα αποδυτήρια.
  9. Να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού απολύμανση όλων των χώρων του εργοστασίου (παραγωγή, γραφεία, αποθήκη, καντίνα, καπνιστήριο κτλ).
  10. Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με ευθύνη της εταιρείας στους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι άνω των 60 ετών.
  11. Να μπουν ποδοκίνητοι κάδοι απορριμμάτων και να επισκευαστούν όπου υπάρχουν. 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Για το εργατικό ατύχημα σε εργολαβία στους Ευρωπαϊκούς Βωξίτες

Εργατικό ατύχημα συνέβη χθες σε στοά που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, όταν εργαζόμενος...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επαναλειτουργία της

Για την κατάσταση που επικρατεί στις οικογένειες των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και στα ΛΑΡΚΟΧΩΡΙΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Καταγγέλλει την επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει την προχθεσινή επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς,...